AMERIČKI MEDIJI HITNO OBAVEŠTAVAJU! Vrhovni komandant NATO pakta KRENUO U SRBIJU!

Vrhovni komandant NATO snaga u Evropi i komandant američkih vojnih snaga u Evropi Tod Danijel Volters uskoro će posetiti Srbiju.

NATO vojnici
NATO vojnici, Foto: EPA/Toms Kalnins

Kako prenosi Glas Amerike, pozivajući se na izvore u Vrhovnom štabu savezničkih snaga u Evropi (SACEUR), komandant NATO u Srbiju će doći tokom turneje obilaska komandi i kancelarija NATO-a u zemljama Evrope i atlantskog regiona.

"Vojska Srbije visoko je cenjena snaga u mirovnim operacijama širom sveta", navodi se u saopštenju SACEUR-a.

SACEUR nije precizirao tačan termin njegove turneje, države koje će obići, niti potencijalni datum dolaska u Srbiju, kao i ko će mu biti sagovornici, a ukazano je da je povod za to Voltersovo preuzimanje komande - što se dogodilo 3. maja ove godine.

"Vrhovni štab savezničkih snaga planira da se susretne sa liderima kako bi što bolje razumeo stanje na terenu i istražio mogućnosti za poboljšanje saradnje", rečeno je Glasu Amerike.

NATO zastava
NATO zastava, Foto: Profimedia.rs

Tod Danijel Volters je na poziciju vrhovnog komandanta NATO snaga u Evropi preuzeo od generala Kurtisa Skaparotija, a prethodno je obavljao funkcije komandanta američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi i američkih vazduhoplovnih snaga u Africi.

VOJSKA SRBIJE HITNO OBAVEŠTAVA JAVNOST NATO ne prepoznaje Kosovo kao državu, sastanak u Briselu je prekinut, a vrhovna komanda je donela ODLUKU

Kako se navodi, on je aprila ove godine izjavio tokom procedure za ponovno postavljanje u čin genarala i komandanta u Odboru za oružane snage Senata SAD-a, da je američko prisustvo na Kosovu potrebno da bi se ojačao otpor kosovskih partnera na, kako se izrazio, spoljne maligne pretnje.

Kosovo
Kosovo, Foto: Dejan Briza

Takođe, tada je rekao i da američka komanda u Evropi podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga u skladu sa planom tranzicije i u punoj u saradnji sa SAD i zemljama saveznicama NATO.

Informacija o Voltersovoj poseti državama Evrope i atlantskog regiona aktuelna je u nedeljama pošto je, početkom jula, objavljeno da je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao zakon o prekidu ruskog učešća u Sporazumu o nuklearnim i konvencionalnim raketama srednjeg dometa sa Sjedinjenim Državama (INF).

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi