aerodrom, Vojska Srbije
Predsedništvo Srbije
aerodrom, Vojska Srbije, Foto: Predsedništvo Srbije

 

Naime, na nedavnom prikazu sposobnosti Vojske Srbije "Sloboda 2019", predstavljeni su raketni sistemi MTU-4M i sistem za pokazivanje cilja i uvezivanje raketnog sistema "šilo" u baterijski sistem PVO, kao i hibridni artiljerijsko-raketni sistem PASARS sa prvi put prikazanim integrisanim raketama RLN-IC/170.

Reč je o sredstvima trupne PVO čiji je osnovni zadatak zaštita sopstvenih jedinica tokom ratnih dejstava.

- Uvešćemo u upotrebu novo naoružanje, uz uvezivanje sistema trupne PVO: komandnog mesta, koje na raspolaganju ima modernizovani radar "žirafa", sa svakim strelcem lakog prenosnog raketnog sistema i svakim oruđem PASARS-a - kaže Miloradović.

Pročitajte još:

 

Informacije koje se sa komandnog mesta prosleđuju strelcima lakih raketnih sistema ili posluzi PASARS-a, kao i oprema kojom raspolažu, treba da im omoguće da se na vreme usmere u pravcu iz koga očekuju nalet neprijateljskih vazduhoplova, da ih uoče na većim daljinama nego do sada, pomoću termovizijskih nišana, i izvrše gađanje. To će praktično izvući maksimum iz prenosnih lakih raketnih sistema kao što su “igla” ili “šilo”.

aerodrom, Vojska Srbije, Foto: Predsedništvo Srbije

 

Vojska Srbije i dalje raspolaže značajnim količinama ovih raketa, koje strelac ispaljuje sa ramena, zato se i pristupilo pomenutim razvojnim projektima.

 

“Šilo” je modernizovano tako što će strelac ubuduće biti opremljen sistemom za pokazivanje azimuta i daljine do cilja po podacima sa komandnog mesta sa kojim je raketni sistem povezan digitalnim radijom. Reč je o opremi koju strelac nosi na sebi, na leđima, a osim toga ugrađeni su termovizijska kamera i elektronski kompas sa bočne strane lansera rakete. Cilj se prati preko malog displeja koji je pričvršćen na šlem, ispred levog oka strelca. U slučaju potrebe, strelac će moći da izvrši gađanje na osnovni način, nišaneći cilj desnim okom preko mehaničkog nišana.

- Ono što je najznačajnije je to što će "šilo" moći da se efikasno koristi i za gađanja noću, a to je do sada bilo skoro nemoguće. Osim toga, strelci će zbog precizno pokazanog pravca cilja moći da smanje sektor osmatranog vazdušnog prostora, što će u značajnoj meri da skrati vreme reakcije sistema – objašnjava Miloradović.

 

Sistem trupne PVO MTU-4M je oruđe sa četiri lansera raketa, integrisan na domaće višenamensko vozilo NTV koje po svojim dimenzijama i karakteristikama odgovara za smeštaj prateće opreme, poput one kojom je opremljen vojnik koji gađa "šilom".

Aerodrom, Vojska Srbije, Foto: Tanjug/ Zoran Žestić

 

Strelac se nalazi na platformi, na vrhu zadnjeg dela vozila, za svojevrsnim postoljem, lanserom na kome su po dve rakete "strela 2M" i "šilo". Za razliku od strelca koji nosi "šilo" i pomenutu opremu, njegov položaj je lagodniji - deo opreme je u vozilu, a deo na lanseru opremljenim mehaničkim izravnjačima koji olakšavaju kretanje po pravcu i elevaciji, a cilj prati na monitoru ispred njega.

 

Osim toga može imati opciono i laserski daljinomer, a planira se i ugradnja IFF uređaja – identifikatora "svoj-tuđ". I što je najvažnije, ima veću vatrenu moć jer u kratkom vremenskom intervalu može da izvrši gađanje sa četiri rakete.

- Osim na vozila NTV, ovaj sistem biće ugrađen i na brodove Rečne flotile. Zapravo, sistem je prvobitno i razvijan za zaštitu brodova – objašnjava Miloradović.

Hibridni artiljerijsko-raketni sistem PASARS je opremljen topom "bofors" kalibra 40 milimetara i raketama malog dometa koji se nalaze na oklopljenom vozilu. Po rečima sagovornika, ovo oruđe će, u tri verzije, biti opremljeno sa tri vrste raketa - "šilo", RLC-IC i "mistral 3". U najsloženijoj varijatni, automatizacija će biti na takvom nivou da će se gađanje obavljati iz kabine vozila, sadašnja kupola sa stelcem postaće praktično daljinski upravljana borbena stanica.

Prethodna verzija rakete RLN-IC, kojom su bili naoružani lovci Vojske Srbije, imala je komponente rakete R-13 tima vazduh-vazduh. Još u vreme NATo agresije obavljeni su prvi pokupaji da se iskoristi kao rakete zemlja-vazduh. Sada je ta ideja sprovedena, naravno na neuporedivo višem nivou, nova verzija rakete RLN-IC/170 ima sve elektronske komponente nove generacije.

Bonus video: Vučić o Beogradu na vodi, kako je san postao stvarnost.