Vojislav Koštunica
Alo!/ Masanori Jošida
Vojislav Koštunica

Alo!/ Masanori Jošida

Vojislav Koštunica, Foto: Alo!/ Masanori Jošida

* 21. februara 2008. posle mitinga "Kosovo je Srbija" više hiljada ljudi zasulo ambasadu SAD kamenicama i bakljama

* U zapaljenoj ambasadi poginuo Zoran Vujović (21)

* 78 građana i 50 policajaca povređeno, a uhapšeno 200 ljudi

* Petorica bivših visokih policijskih funkcionera u oktobru bi trebalo da se pojave pred sudom zbog nesprečavanja napada na američku i nemačku ambasadu

"Glavni krivac za napad na američku ambasadu u Beogradu je bivši premijer Srbije Vojislav Koštunica. Od očevidaca sam kasnije saznala da je, kada mu je rečeno za napad, njegov odgovor bio otprilike: "Nemojte reagovati." Znači, Koštunica je dao naređenje policiji da ne preduzme ništa, tvrdi Dženifer Braš, bivša zamenica američkog ambasadora u Beogradu.

Ona je iznela brojne optužbe na račun Koštunice, ali i potonjih srpskih političara, tvrdeći da niko ništa nije preduzeo povodom paljenja ambasade SAD u Ulici kneza Miloša 21. februara 2008.

Vojislav Koštunica, Zoran Đinđić, Vuk Drašković

Alo.rs

Vojislav Koštunica, Zoran Đinđić, Vuk Drašković, Foto: Alo.rs

- Počelo je sa administracijom premijera Koštunice, preko administracije DS Borisa Tadića, iza kojih su došli Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić. Znači, reč je o nizu političkih stranaka koje nisu preduzele nikakve mere u vezi sa ovim međunarodnim prekršajima - rekla je Brašova za Glas Amerike.

Ona je istakla da je zaštita stranih diplomatskih objekata i osoblja precizno predviđena Bečkom konvencijom, čija je Srbija potpisnica.

Izjavu Brašove u DSS, čiji je lider bio Koštunica, ocenjuju kao "nepojmljivu drskost", posebno njihovo pozivanje na međunarodno pravo i konvencije iako su oni prvi brutalno zgazili međunarodno pravo bombardovanjem Srbije 1999.

Pročitajte još:

 

- SAD i njeni zvaničnici su poslednji na svetu koji mogu da se pozivaju i žale na gaženje međunarodnog prava nakon nekažnjene agresije koju su izvršili na našu zemlju, stotina i stotina ubijenih civila, desetina hiljada različitih projektila, od kasetnih bombi do onih sa osiromašenim uranijumom kojima je naša zemlja zatrovana i zbog kojih i danas umiremo od raznih karcinoma, kao i nakon priznanja secesije naše južne pokrajine. Sve to je učinjeno uz nemilosrdno gaženje međunarodnog prava i zato neka ne izigravaju žrtvu, kad ceo svet zna da su dželati! Bestidno je to i sramno - kazao je Miloš Jovanović, predsednik DSS.

Američka ambasada zapaljena je u neredima koji su izbili posle mitinga "Kosovo je Srbija", koji je organizovan u znak protesta jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije 17. februara. 2008.

- To je notorna budalaština. Kao drugo, Brašova je vrlo često citirana u Vikilisu i iz njenih izjava se jasno vidi mržnja prema Koštunici i njegovoj politici. Kao odgovor na njene tvrdnje ja imam priču čiji sam svedok bio. Naime, bio sam prisutan kada su se Koštunica i Neron uz čašicu rakije dogovarali da Neron spali Rim. Očekujem da će gospođa Braš sa naknadnom pameću da optuži Koštunicu i za paljenje Rima iako se on protivio i rekao Neronu da ne pije drugu čašicu rakije. To je ista besmislica kao optužiti Koštunicu posle 11 godina za paljenje američke ambasade.

- Optužbe protiv Koštunice za paljenje američke ambasade su smešne. Osim toga, nema protiv koga da se pokrene postupak jer je to bila masa ljudi. Tog dana i ja sam bio ispred ambasade SAD i iz prve ruke mogu da kažem da je to bila neorganizovana masa, koja se spontano okupila posle mitinga, otišla do ambasade koju su zasuli kamenjem i potom je zapalili - objašnjava advokat Svetozar Vujačić.

 Bonus video

Pitali smo Aleksandra Vučića kada će biti uveden VOJNI ROK i šta piše u u ličnoj poruci od Putina

 

Komentari (7)

Pero

01.08.2019 07:35

Ne odobravam napad na bilo čiju ambasadu. Takođe, niti UN, niti ja ne odobravamo bombardovanje civilnih ciljeva u Srbiji 1999. godine osiromašenim uranijumom i drugim otrovnim supstancama.

Мирослав

01.08.2019 08:43

Ово је чист напад на Републику Србију, на младу демократију и владавину права! др Војислав Коштуница је једини државник којег је Србија кроз њену историју имала. Да иде у затвор биће мало теже остварљиво. Појединци из бивше Америчке администрације нека гледају своја посла!

Penzioner

01.08.2019 08:49

On treba da ide u zatvor zbog pustanja osudjenih Albanskih terorista iz Srpskih zatvora i to dozivotno!

Kondor

02.08.2019 12:57

@Penzioner - Ko nije upoznat,grupacija zlotvora na celu sa Djindjicem,nije dozvoljavala Kostunici da donese ni jednu odluku i sto se tice Milosevica i albanskih terorista i unistavanje teskog naoruzanja i sve sto su ugovorili sa Amerikom da bi dosli na vlast,tako da je Kostunica bio reklama sto je i sam Djindjic izjavio u trecem delu Umiranje jugoslavije.

kolja

01.08.2019 13:18

Znaci li to da I nato ide u zatvor sto je gadjao Kinesku ambasadu?A da oni ubijaju I za njih nema zarvora.

Milan

01.08.2019 17:00

Kada ce americki fasisti odgovarati za to sto su napali i razarali jednu suverenu zemlju. Ima li pravde za americki fasizam?

antibot

01.08.2019 19:33

Ovaj covek je dozvolio da naseg Predsednika S. Milosevica odvedu fasisti u Hag i ubiju, a ne samo njega, sve se vrati na glavu jednog dana