Srđa Popović
Printscreen
Srđa Popović

Printscreen

Srđa Popović, Foto: Printscreen

* Hong Kong je poslednjih nedelja centar masovnih nereda

* Sve je organizovala CIA, preko svog paravana, nevladnine organizacije CANVAS Srđe Popovića, pišu kineski mediji

* Popović je prvi put privukao međunarodnu pažnju kao osnivač beogradske organizacije političkih aktivista Otpor

Da podsetimo, CANVAS je puno ime "nenasilne" akcije i strateškog centra za obuku koji se nalazi u Srbiji i koji ima za cilj ima da obuči lokalnu opoziciju kako da se ponaša na demonstracijama i koristi "nenasilna sredstva" u demokratskoj borbi.

Pročitajte još:

CANVAS je, pišu kineski mediji, nominalna institucija za obuku srpske opozicije, ali prava naređenja stižu iz Amerike.

Naime, još 2013. godine Vikiliks je otkrio e-mail koji otkriva da je nevladina organizacija CANVAS dobijala novac od CIA!

Srđa Popović, osnivač ove organizacije imao je ključnu ulogu u većini "obojenih revolucija" CIA nakon svrgavanja Slobodana Miloševića 2000. (prema poslednjem proračunu, najmanje u 50).

Profesionalni smenjivač režima Srđa Popović je, na primer, 8. septembra 2017. stigao u Budimpeštu i pridružio se antiorbanovskim opozicionim grupama ispred mađarskog parlamenta. Jasno je da Popović nije bio u gradu da promoviše svoju knjigu o nenasilnim smenama režima, već da pomogne antiorbanovskim partijama pred mađarske izbore zakazane za proleće 2018. Mnogi Mađari u Popovićevom pojavljivanju u Budimpešti videli su dugu ruku rođenog Mađara i finansijera svrgavanja režima Džordža Soroša.

Zbog veštačke aure "modernog dobročinitelja", koja prati ličnost Srđe Popovića, bilo bi korisno detaljno razmotriti ko finansira njegovu "impresivnu" karijeru od trenutka kad je u Beogradu 1998. osnovao malu studentsku opozicionu NVO pod nazivom Otpor sa sada čuvenim logom stegnute pesnice. Karijera Srđe Popovića od 2000. do danas ukazuje da se radi o izuzetno nečasnom manipulatoru u službi stranih obaveštajnih agencija i vlada uprkos njegovom žestokom insistiranju da to nije tačno.

Džordž Soroš

AP Photo/Francois Mori

Džordž Soroš, Foto: AP Photo/Francois Mori

Popović je prvi put privukao međunarodnu pažnju kao osnivač beogradske organizacije političkih aktivista Otpor. Oktobra 1998. Popović je osnovao Otpor kao studentsku protestnu grupu sa Beogradskog univerziteta, koja se bavila problemima studenata. To se ubrzo promenilo. On i drugi osnivači Otpora su, podučeni metodama američkog specijaliste za smene režima Džina Šarpa, osnivača Instituta Albert Anštajn u Kembridžu (Masačusets), i drugih specijalista Stejt departmenta za meke pučeve, poput ambasadora u Beogradu Ričarda Majlsa (od 1996. do 1999. američki "šef misije" u Beogradu) i drugih američkih obaveštajnih operativaca, uključujući specijaliste za izborne procese i stručnjake za kreiranje imidža i odnose sa javnošću.

Upravljajući Otporovom operacijom svrgavanja Miloševića, američki ambasador u Srbiji Ričard Majls bio je stručnjak za smene režima daleko više nego za klasičnu diplomatiju. Pre nego što je došao u Beograd, organizovao je puč CIA u Azerbejdžanu 1993. godine, koji je doveo Alijeva na vlast, a nakon Beograda je organizovao puč CIA u Gruziji, uz pomoć kojeg je vlast preuzeo američki kadar Mihail Sakašvili, pišu kineski mediji.

Preko Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), široko poznate po tome što predstavlja fasadu CIA, kanalisani su milioni dolara za Otpor kroz komercijalne sporazume i nevladine organizacije koje finansira američka vlada: Nacionalna zadužbina za demokratiju (NED), Nacionalni demokratski institut, Međunarodni republikanski institut... Institut Otvoreno društvo Džordža Soroša je takođe dolivao novac Popovićevom Otporu sa ciljem svrgavanja Miloševića.

Popović i njegova NVO Otpor su primili celih 41 milion dolara od američke vlade za kampanju "izgradnje demokratije" u Srbiji.

Ukratko, Popović je svoju karijeru revolucionara počeo kao specijalista za smenu režima u operaciji koju su finansirali CIA, Stejt department i američke vladine NVO, uključujući zloglasni NED i Institut otvoreno društvo Džordža Soroša.

Jedan od osnivača NED-a, Alan Vajnštajn, otkrio je da je NED bela rukavica CIA. Da bi promovisala demokratiju po meri Amerike širom sveta, CIA je pitala NED da organizuju školu za obuku ljudi za "demokratski pokret". Ta škola je CANVAS! A u njoj je "profesor" Srđa Popović!

Bonus video

Munjeviti start i izlazak srpskih tenkista

 

Komentari (1)

Posto majka?

09.08.2019 21:27

Bila sam mlada. Sad shvatam-sljam.