Branislav Božović
printskrin
Branislav Božović

printskrin

Branislav Božović, Foto: printskrin

Nakon što je državni sekretar u Ministarstvu životne sredine Srbije Branislav Blažić (63) preminuo od posledica koronavirusa oglasio se i Vladimir Đukanović, narodni poslanik u Skupštini Srbije, advokat i medijator.

Bane je bio tih čovek. Gospodin u pravom smislu te reči. Stičem utisak da nije želeo nikom od nas ni da kaže da ga je korona virus dohvatio pod svoje, pa čak i da mu je smetalo što se saznalo. Za tolike godine koliko smo se poznavali, zaista se ne sećam da mi se ikada požalio na bilo šta. Ni zdravstveno, niti za karijeru i posao kojim se bavio. Radio je marljivo i nije se obazirao na abrove, niti je davao povoda da se o njemu abrovi stvaraju. Bio je veliki stručnjak iz oblasti kojom se bavio i čovek koji je voleo da stalno uči i da se unapređuje.

Baneta sam upoznao još kao mladi radikal, negde tokom NATO agresije 1999.godine, dok je bio ministar za zaštitu životne sredine. Još pamtim njegov vrhunski intervju za „Radikalske talase“ kada je govorio o posledicama NATO bombardovanja. Sećam se, nešto po završetku agresije desio se neki silan pomor ribe po Vojvodini, mislim u Banatu. Bane se živ lomio da sanira teške posledice i davao je poslednji atom snage na svom poslu. Meni kao klincu, tek nešto ozbiljnije sa pruženim korakom u politici, bila je čast da ga upoznam i da sa njim razgovaram. Ej, ja student, niko i ništa, pričam sa ministrom. I to kakvim stručnjakom.Kasnije sam doživeo da budem i kolega poslanik sa čika Banetom. Šokirao me je 2014.godine sa ponudom da idemo za Donjecku Republiku da posmatramo izbore. Meni je to bio, priznajem, vrhunski izazov. Otiđosmo nas dvojica tamo i navukosmo gnev svih mogućih antiruski nastrojenih njuški po Srbiji. Malo ih je, ali su uticajni. Zbog tog našeg putešestvija obojica smo dospeli na crnu listu Ukrajine, pa nam je obojici, kao i čitavoj grupi koja je išla, zabranjen ulazak u Ukrajinu. Tokom tog puta sam zapravo shvatio koliko je Bane bio iskreni rusofil. Dok smo leteli ka Moskvi on mi je govorio o snu njegovog oca koji je sanjao da vidi Moskvu. Tada mi je rekao da mu je to najžalije u životu što ocu taj san nije ispunio i da mu je otac na onaj svet otišao sa Rusijom u srcu. Očito iver nije pao daleko od klade. Bane je pored Srbije, za koju je sve na ovom svetu bio spreman da pruži, iskreno voleo Rusiju. Moglo je to da se i oseti veoma jako dok smo boravili na tom putu.

Čika Bane, večna ti slava i Bog da ti podari Rajska naselja!"