Vladika Teodosije
Alo/Marko Đoković
Vladika Teodosije

Alo/Marko Đoković

Vladika Teodosije, Foto: Alo/Marko Đoković

Mnogi hramovi i danas stoje ruinirani jer prištinske vlasti ne dozvoljavaju njihovu obnovu. Veoma ugledna evropska organizacija „Europa Nostra“ javno je ukazala da je Manastir Visoki Dečani na listi od sedam najugorženijih u Evropi.

Ipak, mnogi političari ali i nevladine organizacije iz Prištine trude se da ospore ovu ocenu tvrdeći da su pravoslavne svetinje na KiM pod zaštitom i da im ne preti nikakva opasnost.

S druge strane, episkop raško-prizrenski Teodosije kazao je da se bratstvo Manastira Visoki Dečani i Eparhija kosovsko-metohijska ne osećaju sigurno i zaštićeno i da nemaju poverenje u kosovske institucije.

On je pozvao da se u nastavku procesa dijaloga Beograda i Prištine obavezno razmotre dodatne institucionalne mere zaštite svetinja SPC i vernog srpskog naroda na KiM.

Vladika Teodosije naveo je najznačajnije pretnje sa kojima se sveštenstvo i svetinje svakog dana suočavaju. Poslednjih godina, kaže on, tu su i institucionalni pritisci, pretnje, medijski napadi, kao i otvoreno nepoštovanje kosovskih zakona.

- Zbog svega toga, bratstvo Manastira Visoki Dečani, ni eparhija ne osećaju se sigurno i zaštićeno - poručio je vladika Teodosije i dodao da kosovske institucije, albanske organizacije civilnog društva i deo medija, danima sprovode organizovanu kampanju.

Uz podsećanje na sve nevolje i probleme sa kojima se suočavaju zbog, kako navodi, svakodnevnog kršenja zakona, ljudskih i verskih prava srpskog naroda na KiM, čestih pljački i skrnavljenja hramova, groblja, sprečavanja povratka proteranog naroda i onemogućavanja pristupa vernika nekim od verskih objekata, vladika ističe da u postojećim okolnostima ne mogu da imaju poverenje u kosovske institucije i njihovu, kako kaže, tobožnju zaštitu.

- Cilj ove kampanje jeste da se „Europa Nostra“ prikaže kao organizacija koju su navodno instrumentalizovali Vlada Srbije i SPC čime se dodatno još više ugrožavaju svetinje naše crkve na КiM, posebno Manastir Visoki Dečani - navodi se u saopštenju episkopa Teodosija. Apelovao je na intenzivniju međunarodnu zaštitu srpskih svetinja i prava, jer je, kako kaže, međunarodno civilno i vojno prisustvo trenutno jedini garant njihovog opstanka.

Bajden zna za stradanje Dečana

Predsednik SAD, a tada senator Džo Bajden, 9. marta 2005. u Senatu je govorio o ugroženosti Manastira Dečani, ali i o tome kako su dečanski monasi pružili utočište izbeglicama za vreme rata bez obzira na etničku pripadnost. Bajden je, inače, dva puta posetio Manastir Visoki Dečani.

Inače, Manastir Dečani je preko dve decenije pod zaštitom naoružanih pripadnika KFOR-a. On je jedini manastir ne samo na KiM, nego i u Evropi, koji je upravo pod vojnom zaštitom zbog toga što mu preti opasnost od desničara. Još su sveža sećanja na 2000. godinu kada je na Manastir Dečani ispaljeno više granata. KFOR je tada pojačao prisustvo oko ove svetinje, posebno su angažovani pripadnici italijanskog kontingenta.

Zbog toga što im je ugrožena bezbednost, monasi su dugo iz manastira izlazili pod vojnom zaštitom, praćeni oklopnim vozilima. Tada je uništeno i oštećeno 107 sprskih pravoslavnih svetinja o čemu postoje fotografije i video snimci.

Vladika Teodosije seća se Martovskog pogroma kada su albanski ekstremisti za dva dana uništili ili teško oštetili još 35 svetinja SPC širom КiM.

- U noći 17. marta na Manastir Visoki Dečani ispaljeno je osam minobacačkih granata, o čemu je istragu sproveo i dokumentovao italijanski КFOR - dodao je on.

UNESKO je Dečane uvrstio u listu spomenika svetske kulturne baštine 2004. godine, a dve godine kasnije upisani su i manastiri Pećka Patrijaršija, Gračanica, kao i Hram Bogorodice Ljeviške u Prizrenu. Tokom 2006. UNESКO stavlja sva četiri pomenuta spomenika na listu Svetske kulturne baštine u opasnosti, na kojoj se i danas posle 15 godina nalaze.

Oružje i obeležja ISIS-a u vozilu pored manastira

Eparhija podseća na veče 31. januara 2016. kada su ispred manastira uhapšena četvorica kosovskih Albanaca. Tokom pretresa njihovog vozila pronađeno je oružje i eksploziv, ali i literatura terorističke organizacije ISIS.