Aleksandar Vulin, Vojska Srbije
MOD
Aleksandar Vulin, Vojska Srbije

MOD

Aleksandar Vulin, Vojska Srbije, Foto: MOD

Posle obilaska, ministar Vulin je istakao da Vojska Srbije sve svoje misije shvata veoma ozbiljno, zbog toga i naše učešće u mirovnim misijama „mora da bude pripremljeno na najbolji mogući način“.

- Mi naše momke i devojke šaljemo na teška mesta, tamo gde je potrebno doneti, osigurati i očuvati mir, ali i na mesta na kojima reprezentujemo Srbiju, Vojsku Srbije, našu zemlju i naš narod. U ovom trenutku u misiji UNIFIL, bez obzira na sve one incidente koji su se dešavali u Libanu, sa zadovoljstvom mogu da kažem da nijedan naš pripadnik nije povređen, nije ugrožen na bilo koji način, svi su zdravi, nemamo inficiranih od virusa Kovid-19, svi su bezbedni i s nestrpljenjem čekaju da se vrate kući - rekao je ministar Vulin.

- Novi kontingent, koji se priprema i koji će u februaru da ode u Liban, obučava se i sprema za sve ono što ga očekuje. Svi pripadnici Vojske Srbije i 11. pešadijskog bataljona pokazuju veliku motivisanost i veliku spremnost da rade, da učestvuju u mirovnoj misiji i da pokažu koliko je Vojska Srbije dragocen saveznik. Gde god se Vojska Srbije pojavila u mirovnim misijama imali smo samo reči pohvale i samo želju da nas bude više i da ostanemo duže. Vojska Srbije, gde god da se nalazi, uvek pokazuje koliko je država Srbija vredna i koliko je dobar i pouzdan partner - zaključio je ministar odbrane.

Komandir pešadijske čete koja se priprema za učešće u multinacionalnoj operaciji u Libanu major Zoran Cvejić rekao je da se posle završene selekcije za pešadijsku četu sada u kasarni „Narodni heroj Stevica Jovanović“ u Pančevu realizuje individualna obuka u trajanju od četiri nedelje.

Pročitajte:

 - Posle završene obuke pešadijska četa se upućuje u Bazu „Jug“ gde će se izvoditi obuka u kolektivnim zadacima. Tu je težište na obuci odeljenja i vodova za izvršavanje zadataka koji će ih čekati u mirovnoj misiji u Libanu. Na kraju se izvodi evaluacija, odnosno procena obučenosti za upućivanje u misiju, u trajanju od četiri dana, posle čega je pešadijska četa pripremljena, dobija sertifikat i može biti upućena u mirovnu misiju - istakao je major Cvejić.

Jedan od pripadnika pešadijske čete zastavnik Želimir Mega govorio je o segmentima individualne obuke - o obuci vozača na borbenim motornim vozilima koja se koriste u misiji, obuci nišandžija koji nisu na borbenim vozilima, obuci bolničara i obuci u rukovanju ličnim naoružanjem, optoelektronskim i telekomunikacionim sredstvima.

- Svi pripadnici su motivisani za izvršenje ovog zadatka i svaki pojedinac daje svoj maksimum kako bismo uspešno realizovali kolektivnu obuku pešadijske čete - poručio je zastavnik Mega.

Pripadnici pešadijske čete su tokom današnje obuke prikazali rad u taktičko-operativnom centru i uvežbavali složene taktičke zadatke koji ih mogu očekivati u multinacionalnim operacijama, poput patroliranja, pratnje konvoja, pružanja prve pomoći i postupak sa ranom.

Tokom izvođenja obuke za učešće u multinacionalnim operacijama primenjuju se definisane procedure kako bi se ostvarila interoperabilnost snaga iz različitih zemalja i omogućilo uspešno izvršavanje zadataka u multinacionalnom okruženju.

Današnjem obilasku prisustvovali su i zamenik komandanta Kopnene vojske brigadne general Vladeta Baltić i zamenik komandanta Prve brigade Kopnene vojske pukovnik Radovan Gajić.

Da li je Vojska Srbije spremna za pohode u Libanu?

 

 .

Preporučujemo: