Goran Vesić
Foto Tanjug
Goran Vesić

Foto Tanjug

Goran Vesić, Foto: Foto Tanjug

Ugovor su u opštini Rakovica potpisali predsednik te opštine Vladan Kocić i sekretar u Sekretarijatu za privredu grada Beograda Milinko Veličković, a prisustvovao je i državni sekretar u MUP-u Milosav Miličković.

Oni su nakon potpiisivanja ugovora obišli početak radova na revitalizaciji jezera u Resniku.

Vesić je rekao novinarima da je veoma zadovoljan što su danas počeli radovi na uređenju sportskog kompleksa oko jezera Resnik i da će biti završeni do proleća.

Pročitajte još:

Podsetio je da ta inicijativa postoji već skoro sedam godina i da je pokrenuo tadašnji predsednik opštine Miličković, ističući da je sada postojala politička volja i mogućnost da se to realizuje.

"Imali smo novca, a morali su prethodno da se reše imovinsko-pravni odnosi i da se urade projekti, ali uspeli smo sve da završimo i počeli uređenje jezera", rekao je Vesić.

Kaže da će to biti važan turistički sadržaj u toj opštini i za Beograđane pošto se nalazi na svega 17 km od centra grada, 20 km od aerodorma, pet ili šest km od Avale i jedan kilometar od obilaznice, tako da je lako doći do njega.

"Treba da imamo dodatne sadržaje, prošle godine smo imali 2,5 miliona noćenja turista u Beogradu, a ove godine već do 1. avgusta skoro dva miliona, znači pet odsto povećanje. Očigledno da Beograd postaje sve značajnija turisetička destinacija. Izgradnja ovog kompleksa podiže kvalitet života ljudi", kazao je Vesić.

Vesić je naglasio i da to pokazuje da grad vodi računa o Rakovici kao i o drugim delovima grada. Zahvalio se Ministrastvu za trgovinu i turizam, koje je obezbedilo sredstva zajedno sa gradom, navodeći da to pokazuje kako svi zajedno rade i postižu uspehe i predsednik Srbije, vlada, grad Beograd i opština.

Goran Vesić

Foto Tanjug

Goran Vesić, Foto: Foto Tanjug

Vesić je rekao da će do proleća biti gotov kompleks na resničkom jezeru, ali da se neće stati i da će nastaviti taj prostor da se uređuje novim sadržajima.

Miličković je rekao da je 2012. video da je to jezero šansa za razvoj Rakovice, pošto je privreda dotle odumirala i naglasio da sada taj projekt podržavaju i država i grad i opština.

"Hvala Vesiću pošto je učinio sve da danas počnu radovi", rekao je on i dodao da je danas potpisani ugovor vredan ukupno 40 miliona dinara.

Izrazio je očekivanje da će taj projekt postati nova Ada Ciganlija, s obzirom da je 20 hektara oslobođeno za razvoj tog kompleksa.

Miličković je dodao da je veliki broj stranih investitora već zainteresovan za resničko jezero.

Sekretar za privredu Veličković je rekao da je turizam vrlo važan za sve gradove i jedna od najvažnijih privrednih grana.

"Beograd je najveći centar u regionu i zato veoma značajan za razvoj turizma. Više od 20 godina se priča o ovom projketu. Beograd će dobiti još jednu turišticku destinaciju u opštini Rakovica", dodao je on.

Goran Vesić

Foto Tanjug

Goran Vesić, Foto: Foto Tanjug

Predsednik opštine Kocić je kazao da je morao dugo da se radi plan detaljne regulacije, koji je prihvaćen prošle godine, kao i da su rešeni imovinsko pravni odnosi.

On je istakao da je za opštinu Rakovica vrlo značajna podrška grada i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Opština Rakovica aplicirala je preko Sekretarijata za privredu Grada Beograda prošle godine na konkurs Ministarstva turizma, trgovine i telekomunikacija za dodelu subvencija za projekte razvoja turizma, za projekat uređenja slobodnih površina na jezeru u Resniku.

Komisija Ministarstva turizma, trgovine i telekomunikacija odobrila je sredstva u visini od 20 miliona dinara za projekat razvoja jezera.

Srbin šetao po Beču, a onda je osetio jak bol u ramenu! Krenula je da lipti krv, ubrzo je stigla Hitna!

AUTOR: Alo.rs/Novosti/M.Č. DATUM I VREME: 23.10.2019. 13:02 - 23.10.2019. 13:08 Državljanin Srbije (27) povređen u napadu nožem koji se dogodio u ponedeljak uveče u Beču. Hitna pomoć, Foto: Alo!/Dejan Briza Kako prenose mediji, Srbin je zadobio ubode u predelu gornjeg dela tela i u ramena, a incident se desio u ponedeljak, nešto pre 20 časova, na tramvajskoj stanici Giebelgase.

Projektom uređenja slobodnih površina na jezeru u Resniku, čiju je izradu finansirala Gradska opština Rakovica, predviđeno je da se u prvoj fazi izgradi ponton na vodi koji će omogućiti pristup vodenoj površini.

U drugoj fazi planirana je izgradnja šetališta gde će posetioci moći da uživaju u lepotama jezera i okoline, za koje je urađeno idejno rešenje.

Gradska opština Rakovica je regulisala imovinsko-pravne odnose na parcelama na kojima će se izvoditi radovi.

U poslednjoj trećoj fazi predviđeno je da se površina od 20 hektara oko jezera ponudi investitorima za izgradnju sportsko-rekreativnog kompleksa.

Jezero u Resniku je nastalo je izgradnjom brane krajem 80-ih godina prošlog veka. Nalazi se u podnožju planine Avala u naselju Resnik. Uz Adu Ciganliju to je beogradsko jezero najbliže centru grada. Jezero je udaljeno šest kilometara od auto-puta E-70 i samo kilometar od Obilaznice oko Beograda.

Od trenutka nastanka postojala je ideja da se na jezeru izgradi sportsko-rekreativni kompleks, ali prvi konkretni koraci ka realizaciji te ideje počeli su tek 2012. godine, kada na čelo opštine Rakovica dolazi Milosav Miličković, koji je pokrenuo inicijativu za izradu planske dokumentacije.

Na inicijativu Miličkovića izrađen je Plan detaljne regulacije. Opština Rakovica je izradila Studiju o izvodljivosti u kojem su analizirane tržišni potencijali izgradnje sportsko-rekreativnog kompleksa.

Goran Vesić

Foto Tanjug

Goran Vesić, Foto: Foto Tanjug

Urađeno je i idejno rešenje sportsko-rekreativnog kompleksa. Institut „Jaroslav Černi“ izradio je „Projekat čišćenja jezera“, dok je urađena i posebna brošura za potencijalne investitore. Krajem prošle godine izvršeno je mapiranje jezera što je osnova za njegovo čišćenje.

Osim toga, izvršeno je trasiranje saobraćajnice koja vodi ka jezeru. Po izgradnji kanalizacije kojom će se sprečiti zagađenje jezera, saobraćajnica će biti asfaltirana.

Kako bi spremno dočekala investitore Gradska opština Rakovica je sa Elektro-mrežama Srbije (EMS) dogovorila pomeranje visokonaponskih kablova koji na dalekovodima prelaze preko jezera.

Na taj način jezero će postati bezbedno za kupanje i druge aktivnosti.

Bonus video

VUČIĆ ZA ALO RS! Odlazim sa čela stranke!