Dan komunalne delatnosti, Goran Vesić
Beoinfo
Goran Vesić

Alo!

Goran Vesić, Foto: Alo!

 

"Ovaj Rebalans budžeta je tehnički odnosno predložen je kako bi Grad Beograd sproveo odluku Vlade Republike Srbije o povećanju plata zaposlenima u javnom sektoru", rekao je Vesić.

On je istakao da na osnovu odluke Vlade Srbije od 1. novembra zaposleni u ustanovama kulture dobijaju 10 odsto veće plate, zaposleni u prosveti i ustanovama socijalne zaštite primaće devet odsto veće plate dok će zaposlenima u državnoj upravi plate porasti za osam odsto, navodi se u saopstenju.

Pročitajte još:

 

Zamenik gradonačelnika je dodao da je “Grad Beograd rebalansom obezbedio sredstava za isplatu uvećanih plata”.

 

Vesić je dodao da Grad Beograd obezbeđuje svake godine dodatna davanja zaposlenima na osnovu isplate socijalnih i drugih davanja zaposlenima u skladu sa kolektivnim ugovorom.

”Već drugu godinu zaredom zaposleni u gradskoj upravi i gradskim javnim preduzećima primaju solidarnu pomoć u iznosu od 41.800 dinara jednokratno a ove godine su zaposleni u predškolskim ustanovama primili u februaru solidarnu pomoć u iznosu 20.000 dinara jer su njima plate brže rasle i zato što Grad Beograd obezbeđuje dodatnih šest odsto kako im plate bile veće. Sada će zaposleni u predškolskim ustanovama dobiti dodatnu jednokratnu pomoć od 5.000 dinara na osnovu zaključka Vlade Republike Srbije. Ove godine će prvi put solidarnu pomoć, kao zaposleni u predškolskim koji su je primili u februaru, dobiti zaposleni u ustanovama kulture i socijalne zaštite”, poručio je zamenik gradonačelnika Beograda.

Goran Vesić

screenshoot/TV Pink

Goran Vesić, Foto: screenshoot

 

"Grad Beograd se odgovorno odnosi prema zaposlenima u gradskoj upravi, ustanovama predškolske zaštite, kulture i socijalne zaštite kao i prema radnicima komunalnih preduzeća. Jedna smo od retkih lokalnih samouprava u zemlji koja zaposlenima redovno isplaćuje solidarnu pomoć zato što imamo poštovanje za zaposlene i veliki rad koji ulažu kako Beograd pružao komunalne usluge građanima. Od ove godine svako ko je zaposlen u gradu dobiće i novogodišnje paketiće za decu”, kazao je Vesić.

Goran Vesić je pozvao "sve odbornike, pa i one koji već mesecima ne dolaze na sednice Skupštine grada, da učestvuju na sednici i glasaju za veće plate zaposlenih".

"Odbornici koji ne budu učestvovali u radu Skupštine grada na kojoj glasamo za bolji standard zaposlenih pokazaće da ih ne interesuje kako žive ljudi koji rade u gradu i da ne žele da oni imaju veće plate. Zaposleni treba da znaju kome je stalo do njihovog standarda, a kome nije”, rekao je Vesić.

Dan komunalne delatnosti, Goran Vesić

Beoinfo

 Goran Vesić, Foto: Beoinfo

 

Ukupna sredstva planirana rebalansom budžeta grada Begrada i gradskih opština po Odluci o izmenama i dopunama odluke o budžetu iznose 134.316.365.422 dinara. Predloženi rashodi za zaposlene povećani su za iznos od 427,7 miliona dinara, ili za 3,38 odstou odnosu na ovu vrstu rashoda utvrđenu prethodnom izmenom Odluke o budžetu.

Zamenik gradonačelnika Beograda je rekao da će ”Budžet Grada Beograda za 2020. godinu biti najveći u istoriji grada i iznosiće, zajedno sa budžetima gradskih opština, 143.022.896.488,00 dinara ili 1.205.926.617 evra”. Podsetio je da je Nacrt budžeta Grada Beograda za 2020. godinu utvrđen, kako zakon predviđa 15. oktobra, i da se od 24. oktobra do 10. novembra nalazi na zvaničnom sajtu Grada Beograda, kako bi građani mogli da se upoznaju sa time kako će da se troši njihov novac u narednoj godini.

”Na sajtu se nalazi poseban formular preko koga građani upućuju svoje predloge, a ova javna rasprava će trajati do 10. novembra, kada će Predlog odluke o budžetu Grada Beograda za 2020. godinu usvojiti Gradsko veće i uputiti ga Skupštini Grada Beograda. Budžet Grada Beograda za 2020. godinu biće usvojen do 30. novembra 2019. godine”, izjavio je Vesić i dodao ”da se nikada nije desilo da budžet grada bude utvrđen dva i po meseca pre kraja godine i da građani imaju prilike da ga menjaju”.

Vesić je pozvao građane Beograda da se upoznaju sa nacrtom budžeta i daju svoje predloge.

BONUS VIDEO: Ana Brnabić posle potpisivanja istorijskog sporazuma u Moskvi