Goran Vesić
Facebook/Printscreen/Goran Vesić
Goran Vesić

Facebook/Printscreen/Goran Vesić

Goran Vesić, Foto: Facebook/Printscreen/Goran Vesić

Vesić je istakao da u našem narodu nema značajnije i uticajnije ličnosti od Svetog Save.

- Sava je od svih Srba najduže u tradiciji, narodnom pamćenju i mitu. Da je tako govori činjenica da nam je i danas, osam vekova kasnije, Sveti Sava uzor, a kako vreme prolazi njegov uticaj u narodu je snažniji - rekao je Vesić i dodao da je Savino najznačajnije delo autokefalnost Srpske pravoslavne crkve.

To je, naveo je, značajno ne samo zbog crkve već i uloge koju je ona odigrala u našem društvu i očuvanju našeg naroda, pre svega, pod vekovnom turskom okupacijom.

Vesić je rekao da će godina u kojoj se nalazimo ostati upamćena u srpskoj istoriji kao vreme velikog povratka Nemanjića među Srbe, navodeći da se o Nemanjićima pišu knjige, snimaju televizijske serije i podižu spomenici širom Srbije.

Dodao je da će sredinom godine na Savskom trgu, čija je rekonstrukcija u toku, biti postavljen monumentalni spomenik Stefanu Nemanji, osnivaču srednjevekovne srpske države, a da će na jesen, posle 85 godina, biti završen Hram Svetog Save.

- Dobili smo veliku čast da budemo generacija koja će završiti ova dva velika dela. Nismo tu čast samo dobili, već smo je i zaslužili jer smo velike napore učinili da se ova dela dogode. Prvo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a potom i svi mi koji radimo sa njim. Zato treba da budemo ponosni jer to su dela zbog kojih se živi - rekao je Vesić.

Naveo je da vreme prolazi, ali da se neke stvari ne menjaju i dodao da su i Srbija Svetog Save i današnja Srbija razapete između interesa velikih i moćnijih i bore se za svoju slobodu i nezavisnost, da sačuvaju ono što bi moćniji da uzmu.

Naveo je da se Srbija danas nalazi pod istim ili ne manjim iskušenjima nego Srbija Svetog Save.

- Ako je Sveti Sava svakom Srbinu danas ''hram u srcu i molitva u duši'' vreme je da naučimo od Savine diplomatije kako se čuva zemlja, kako se čini moćnijom i sigurnijom za sve ljude - rekao je Vesić i istakao da upravo predsednik Vucicć vodi Savinu diplomatiju uspostavljanja kontakata.

Kako je naveo, kao što je Sava u ranom srednjem veku uspeo da dođe i do egipatskog dvora tako i danas predsednik Vučić budućnost Srbije osigurava stalnim kontaktima sa najvažnijim zvaničnicima Kine, Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Nemačke i Francuske, saradnjom sa susedima...

- Zato je danas Srbija, kao i pre osam vekova, ponovo postala velika i ovu pobedu dugujemo Svetom Savi i onome što nas je naučio - rekao je Vesić.

Građanima Vračara je čestitao slavu i poželeo da je ponosno i časno slave jer, kako je dodao, slaviti Svetog Savu nije samo čast, već i velika obaveza.

- Siguran sam da ste dostojni te časti i obaveze - dodao je Vesić.

Predsednik opštine Vračar Milan Nedeljković je govorio o dve velike svetinje - Hramu Svetog Save i Hramu Svete trojice. Između ostalog, podsetio je da je Hram Svetog Save počeo da se gradi 1935. godine, ali da je Drugi svetski rat zaustavio izgradnju.

- Međutim, 88 puta sinod Srpske pravoslavne crkve uputio je tadašnjoj vlasti molbu da se nastavi sa izgradnjom hrama i ta molba je tek 89 put uslišena i napokon, izgradnja harama je nastavljena 1986. godine - rekao je Nedeljković i dodao da se ove godine završava izgradnja hrama.