Kamen temeljac
Facebook/ Goran Vesić
Kamen temeljac

Facebook/ Goran Vesić

Kamen temeljac, Foto: Facebook/ Goran Vesić

On je rekao da će vrtić u ulici Marka Čelebonovića, čija je vrednost 216 miliona dinara i površine od skoro tri hiljade kvadrata, biti završen u aprilu naredne godine te da će u njemu biti mesta za 200 dece.

- Počinje da se gradi treći vrtić za sedam dana. Naš je cilj da svako dete na teritoriji grada ima svoje mesto u vrtiću. Danas u Beogradu 70 hiljada dece ide u vrtić - kazao je Vesić i dodao da je Beograd prva lokalna samouprava gde preko 70 odsto dece ima mesto u vrtiću.

On objašnjava da nije daleko dan da predškolska nastava postane obavezna, barem u petoj ili šestoj godini, pa je zato Vlada donela odluku da sve lokalne samouprave imaju mesto za bar 70 odsto dece u vrtićima do 2025. godine.

Beograd je, kaže, taj cilj dostigao, pet godina pre roka.

Kako je naveo, u narednih godinu dana, grad će početi sa izgradnjom deset novih vrtića.

- Prvi smo koji smo uveli subvencionisan boravak dece u privatnim vrtićima i izjednačili smo decu koja idu u privatne i državne vrtiće. Usput smo vratili tri i po milijarde dinara roditeljima jer je prethodna vlast naplaćivala vrtiće duplo skuplje nego što je bilo po zakonu - istakao je Vesić.

Prema njegovom mišljenju, beogradski vrtići, nivoom standarda i obrazovanja, su rame uz rame sa bilo kojim vrtićem u razvijenoj zapadnoj Evropi.

BONUS VIDEO: Ko može da stvori nova radna mesta u Srbiji?