Dragan Šolak
Printscreen Youtube
Dragan Šolak

Printscreen Youtube

Dragan Šolak, Foto: Printscreen Youtube

Kompanija „NetTV Plus“, iza koje stoji Dragan Šolak, od sredine 2013. neovlašćeno emituje kanale Hrvatske radio-televizije za svoje korisnike na teritoriji Severne Amerike i Australije. Na taj način, Šolakova firma znatno je oštetila američku kompaniju „Euroworldnetwoork“ i austrijsku „GSS media“, ekskluzivno saznaje „Alo!“.

Đilas izašao iz skupocenog automobila

Printscreen

 

 

Naime, u martu 2006. godine, Hrvatska radio-televizija dala je američkoj kompaniji „Euro World Network“ ekskluzivna prava da distribuira njen program. Inače, ta američka kompanija bavi se distribucijom, oglašavanjem i isporukom televizijskih programa za građane iz država bivše Jugoslavije na teritoriji Evrope, Severne Amerike i Australije, i to uz dozvolu svih televizijskih kuća čiji sadržaj plasiraju. Tokom 2015, američka kompanija ovlastila je austrijski „GSS Media Kg“ da distribuira sadržaj HRT-a na teritoriji Australije i SAD.

Međutim, Šolakova kompanija „NetTV Plus“, čiji se serveri nalaze u Beogradu, odlučila je da bez ikakve dozvole i naknade emituje programe HRT-a za dijasporu u Severnoj Americi i Australiji.

Dragan Šolak

Printscreen Youtube

 

 

- Oni su jednostavno odlučili da kradu. Pošto je Šolakova kompanija bez traženja bilo kakve saglasnosti i plaćanja naknade kako HRT-u, tako i američkoj i austrijskoj firmi, plasirala programe HRT-a, Hrvatska radio-televizija je 1. marta 2014. uputila dopis „Junajted grupi“ u kojem je tražila da svi njeni programi budu isključeni sa platforme „NetTV“. Međutim, to se nije dogodilo i HRT-ovi programi i dalje se emituju na Šolakovoj platformi - otkriva za „Alo!“ izvor upućen u slučaj.

Kako saznajemo, i pre nego što je Hrvatska radio-televizija tražila od Šolaka da po hitnom postupku prekine sa krađom njenog televizijskog sadržaja, i američka i austrijska kompanija, koje imaju ekskluzivno pravo na distribuciju tog sadržaja, pokušavale su da sa Šolakom reše sporazum mirnim putem.

Arenasovi dolari

Printscreen

 

 

- Vođeni su pregovori. Oni su priznali da nezakonito emituju program, ali nije im palo na pamet da plate. Ponudili su nekoliko puta manju naknadu od nabavne cene, tako da nije bilo moguće postići bilo kakav dogovor sa njima - kaže naš sagovornik i dodaje da su vlasnici američke kompanije zbog nemogućnosti bilo kakvog dogovora sa Šolakom, ali i zbog toga što su im autorska prava povređena, u februaru ove godine Privrednom sudu u Beogradu podneli predlog za obezbeđenje dokaza da je Šolakova firma pet godina učestvovala u neovlašćenoj distribuciji sadržaja HRT-a.

- Oni imaju nameru da podnesu tužbu i traže nadoknadu štete. Međutim, pošto je za potrebe podnošenja tužbe prethodno neophodno obezbediti dokaze o obimu i iznosu nastale štete, Amerikanci traže uvid u elektronske baze podataka koje se nalaze u računarima „NetTV Plus“ - navodi naš izvor.

 

Sud zakazao

Privredni sud u Beogradu je sredinom marta ove godine odbio zahtev američke kompanije da joj se dozvoli pristup elektronskoj bazi podataka kako bi mogla tačno da utvrdi obim i iznos nastale štete. Američka kompanije potom je uložila žalbu Privrednom apelacionom sudu, a nije nam poznato da li je po toj žalbi do danas doneta odluka.

 

100.000

je procenjeni broj pretplatnika platforme „NetTV Plus“