Aleksandar Vučić, Milorad Dodik
Tanjug Andrija Vukelic
Aleksandar Vučić, Milorad Dodik

Printscreen/ Instagram

Aleksandar Vučić, Milorad Dodik, Foto: Printscreen/ Instagram

Kako pomenuti portal nezvanično navodi, u tim dokumentima, krajem 2017. godine "grupa vehabija sa elementima tipičnih paravojnih formacija navodno je planirala da izvrši atentat na tadašnjeg predsednika Republike Srpske Milorada Dodika".

- Ta petočlana grupa predvođena izvesnim Enverom Habibovićem, zvanim "Smrt" iz Sarajeva, održala je sastanak na kojem je Habibović predložio da ubiju Dodika 9. januara 2018. godine u Banjaluci, prilikom obeležavanja Dana Republike Srpske - navodi isti izvor.

Grupa je navodno planirala da atentat izvrši ispaljivanjem raketnog bacača zolja na helikopter u kojem bi se nalazio Dodik prilikom dolaska na manifestaciju obeležavanja Dana Republike Srpske, navodno stoji u dokumentu.

Prema nezvaničnim informacijama, kasnijim radom bezbednosnih struktura u BiH otkriveno da je Habibović pripadnik selefijskog pokreta u BiH, i to ogranka koji se bavi ratnim obukama dece u BiH, zbog čega je u februaru 2018. godine i priveden, te je kod njega u kući koju koristi pronađena i zolja, navedeno je u dokumentu.

Pored toga, postoje indicije da je u ovim dokumentima navedeno da je Dodik na meti vehabija u BiH bio i godinu i po dana kasnije i to na kulturnoj manifestaciji Kočićev zbor, na platou Manjače iznad Banjaluke, kao i Vulin, koji je trebalo da prisustvuje ovoj manifestaciji.

Navodni atentat na Dodika planirala je grupa islamista iz mesta Janja kod Bijeljine, čiji su istaknuti članovi izvesni Nedžad Hajdurović i Samir Begović, a koji su poznati kao pripadnici islamističke paramilitarne organizacije iz Janje kod Bijeljine, dodaje se u tekstu gore navedenog portala.

Aleksandar Vučić, Milorad Dodik

Tanjug Andrija Vukelic

Aleksandar Vučić, Milorad Dodik, Foto: Tanjug Andrija Vukelic

Prema pisanju medija su njih dvojica od ove grupe koja broji oko četrdesetak članova, smeštenih u Janji i dobro naoružanih raznim vrstama oružja, dobili zadatak da 25. avgusta 2019. godine odu na Kočićev zbor na Manjaču i da na svoje ciljeve deluju iz mase okupljenih građana kako bi izazvali što veću paniku, a svima je dobro poznato da se na tom zboru na Manjači okupi nekoliko desetina hiljada ljudi, tako da se veoma lako infiltrirati u masu.

Takođe, navodno su se vodili idejom da su i Dodik i Vulin ljudi koji vole biti među narodom, pa su očekivali da će im tako lakše prići, ali na svu sreću plan im nije uspeo. Takođe, došlo se do saznanja da je takozvani "tiper" ove akcije bio izvesni Azem Aletović, koji je vođa ove grupe iz Janje i koji je mislio da je došao do svih podataka o dolasku i kretanju Dodika i Vulina na Manjači, ali na svu sreću nije, nezvanično stoji u dokumentaciji.

- Postoje obaveštajna saznanja bezbednosnih agencija po kojima ova grupa, predvođena pomenutim Aletovićem koji obavlja niz funkcija u nevladinom sektoru, raspolaže većim brojem naoružanja, municije, eksploziva i druge vojne opreme, od čega je deo i pronađen prilikom akcija bezbednosnih agencija, čime je ova grupa označena kao paramilitarna organizacija, koja izvodi redovne obuke svojih pripadnika u večernjim časovima u okolini Janje, odnosno Bijeljine - dodaje se u tekstu.

Prema nezvaničnim informacijama u dokumentaciji bezbedonosnih službi je navedeno da je "glavni organizator još nerasvetljenog pokušaja atentata na Aleksandra Vučića, tadašnjeg premijera, a sada predsednika Srbije 11. jula 2015. godine u Potočarima kod Srebrenice bio izvesni Mehdin Jakubović iz Srebrenice, oficir Rendžerskog puka Oružanih snaga BiH".

- Obaveštajna saznanja pokazuju da je Jakubović nekoliko dana pre pokušaja atentata na Vučića odabrao grupu sebi odanih vehabija te ih pripremao i obučavao za napad na Vučića. Inače, ta Jakubovićeva grupa krenula je da linčuje Vučića u Potočarima tek kada je on glasno uzviknuo "Tekbir", čime im je dao znak da krenu u pokušaj ubistva. Sam Jakubović je poznat po tome da u BiH, ali i po inostranstvu okuplja i organizuje muslimane te im drži predavanja sa ciljem daljeg širenja radikalnog islama - navodno stoji u dokumentima obaveštajnih službi, a prenosi portal banjaluka.net.

Članak na portalu Banjaluka (.net) o navodnim atentatorskim planovima, objavljen i na desetinama drugih portala, obiluje detaljima za koje se tvrdi da dolaze iz dokumenata “obavještajnih službi”. No, u samom članku nema tih dokumenata, niti se navode obavještajne službe koje su “izvor” za iznesene tvrdnje.

Novinari portala Raskrinkavanje.ba su se obratili i obavještajnim agencijama u BiH i Srbiji, Ministarstvu sigurnosti BiH i Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, koje smo pitali o njihovim saznanjima o navodima iz članka na portalu Banjaluka (.net). Odgovore na ponovljeni medijski upit nisu dobili od Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) i Bezbjednosno-informativne agencije Republike Srbije (BIA).

Odgovor je stigao od Ministarstva sigurnosti BiH, koje je navelo da nema saznanja o navodnim planovima atentata opisanim na portalu Banjaluka (.net).

Dakle, ne postoji nikakav dokaz koji bi podržao navode i tvrdnje o “vehabijama” koji su planirali atentate na Dodika, Vulina i Vučića od 2015. do 2019. godine.

Komentari (15)

Veliša

25.09.2020 19:07

Naše službe su odlično odradile svoj posao, ponosan sam što imam dobru komunikaciju sa službama bezbednosti.

Tole

25.09.2020 19:07

Odlično odrađen posao naših službi.

Filip

25.09.2020 19:27

Pojedinima smeta što predsednik uspešno brani interese Srbije.

Branko

25.09.2020 19:31

Kod bošnjačkih političkih lidera nema želje da se obračunaju sa pripadnicima vehabijskog pokreta.

BozaB

25.09.2020 19:44

Nadlezni organi treba sto pre da reaguju.

Vera

25.09.2020 19:57

Eto jos jedna potvrda zasto je i Srbija proglasila Hezbolah i Vehabije kao teroristicke grupe... Sve su to grupacije koje imaju iste ciljeve, planove i finansiranja...Neka nase sluzbe nastave da rade svoj posao dobro!

star

25.09.2020 20:27

Bez presedana su gnusan čin planirale vehabije, ali sreća da su to osujetile bezbedonosne snage, hvala im na budnosti.

Ivana

25.09.2020 21:28

Vreme je da se Vehabije rasformiraju.

Zeljko

25.09.2020 21:54

Naše bezbednosni snage rade ispravno svoj posao i našeg predsednika čuvaju od svakog neprijatelja, jer mnogima smeta njegov odgovorni stav koji Srbiju vodi u sve veći napredak.

Ana

25.09.2020 22:27

Strasno. Na vreme treba delati.

Romanija

26.09.2020 06:55

@Ana - Ana: Nadam se da će organizatori ovog gnusnog zločina biti privedeni licu pravde.

1234srele

26.09.2020 01:33

Treba biti uporan

Nenad

26.09.2020 09:02

Cccccc strasno brale strasno ! Na šta smo mi spali da Srbe i Srbiju vehabije spasavaju !

Saša

26.09.2020 11:34

Ahahahahahahshaha pa izborna je godina. Mora biti malo opasnosti, ne mogu samo asvalt i posao za glasove . Mora malo i žrtvovanja za pazriotizam .