Ana Brnabić
Printscreen
Ana Brnabić

screenshot/Tanjug

Ana Brnabić, Foto: screenshot/Tanjug

Tema sastanka su najnovija dešavanja u odnosima sa Crnom Gorom, te postoji želja da se spuste tenzije.

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović proglašen je za personu non grata i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru.

Potom, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da je postupilo na recipročan način, pa je ambasador Crne Gore u Beogradu Tarzan Milošević takođe proglašen personom non grata.

Mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić izjavio je da žali zbog proterivanja dvojice ambasadora i dodao da će nova vlada raditi na "ozdravljenju odnosa" sa Srbijom i promociji dobrosusedske politike s Beogradom.

- Vlada je juče donela odluku da proglasi Tarzana Miloševića za personu non grata. Ovo smo učinili nakon što je naš ambasador proglašen za personu non grata, kaže Ana Brnabić.

- Predsednik nas je zvao na razgovor da se konsultujemo i on podržava ovu odluku. Uzvratili smo recipročnim merama. Naše prijateljstvo sa Crnom Gorom je ipak važnije, i to da pružimo još jednom ruku prijateljstva. Predsednik nas je zbog toga zamolio da razmotrimo odluku.

- Odlučili smo da povučemo prvobitnu odluku, rekla je Ana Brnabić.

- Vlada Srbije je ovu odluku donela na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a posle konsultacija sa Srbima iz Crne Gore, navela je Ana Brnabić.

- Srbija je saglasna sa izjavom ambasadora Božovića zbog koje je proteran, kao i 50 odsto građana Crne Gore. Ova izjava u kojoj on nekoliko puta poziva na bratstvo i pomirenje, ne može da bude osnov za proterivanje - izjavila je premijerka.

Premijerka je izjavila da joj je žao zbog revizije istorije koja je u toku u Crnoj Gori, a pre svega u pogledu toga da se Srbija, kao najveća žrtva Prvog svetskog rata, predstavlja kao okupator.

PROČITAJTE JOŠ: