Aleksandar Vučić, Hašim Tači
Facebook printscreen
Aleksandar Vučić, Hašim Tači

Facebook printscreen

Aleksandar Vučić, Hašim Tači, Foto: Facebook printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi učestvuje na panel diskusiji „Bezbednost u JI Evropi: dva koraka napred, jedan korak nazad“ (Security in the South East Europe: Two Steps Forward, One Step Back) u okviru 55. Minhenske bezbednosne konferencije.

Pročitajte još:

Panel je otvorio Volfgang Išinger, predsedavajući Minhenske bezbednosne konferencije, koji je poručio da su oni ovde kako bi došli do zaključka zašto je toliko teško doći do rešenja spora između dve strane i pozvao Aleksandra Vučića da otvori diskusiju.

- Kada govorimo o procesu dijaloga, on je u "pat poziciji". Srbija daje sve od sebe da postigne kompromisno rešenje. Videli ste i sva dokumenta o tome šta je naša država učinila, a to možete videti i iz Briselskog sporazuma. Zašto smo onda u "pat poziciji"? Srbija je učinila sve što je traženo od nje, a oni su imali samo jednu obavezu prema nama - formiranje ZSO. Nisu ništa učinili - rekao je predsednik Srbije.

Preporučujemo i ovo:

Kako kaže, nakon toga svega ja kažem da Priština priča, ali ne radi to što priča.

- Zašto smo mi onda deo dijaloga? Oni samo čekaju naš potpis... Podsećam, Srbija je postupala odgovorno i mom narodu na KiM sam rekao da je mir najvažniji – navodi Vučić.

Vučić je odgovorio Tačiju rekavši da je na početku njegovog uvoda da su mnoge stvari ispunjenje, a da nije jedna, formiranje ZSO, i dodao da je to bilo jedina tačka koju su trebali da ispune.

- On kaže da skoro sve iz Briselskog sporazuma nije u skladu sa Ustavom Srbije. Nama nije stalo do njihovog ustava, jer ih ne priznajemo kao državu. Gospodin Tači je rekao da postoji obaveza Srbije da se ne blokira ulazak Kosova u međunarodne institucije, toga nema u Briselskom sporazumu - kaže Vučić.

Predsednik je Tačiju pružio Briselski sporazum, zahtevajući da kaže gde tačno piše da Srbija treba da dozvoli Kosovu ulazak u međunarodne institucije, a tzv. predsednik Kosova nije mogao da uzme sporazum u ruke, već je samo oborio pogled!

On se osvrnuo i na takse koje su krajem 2018. godine uvedene na robu iz Srbije, rekao da je reč o necivilizacijskom činu i poručio da tvrdoglavi prkos Albanaca ne popušta.

- Srbija nije reagovala na to, ali oni nisu stali. Usvojili su novu Platformu kojom nas uslovljavaju da moramo da priznamo nezavisnost Kosova. Oni odlučuju sami o svemu. Samo čekaju na naš potpis, da oni dobiju sve, a mi izgubimo sve. To je nemoguće - rekao je on.

Predsednik je u Nemačkoj imao niz bilateralnih sastanaka, pa se tako danas susreo sa američkim senatorom Ronom Džonsonom, nemačkom kancelarkom Angelom Merkelom i ruskim ministrom odbrane Sergejom Lavrovom.

Prvog dana bezbednosne konferencije Vučić se sastao sa šefom nemačke diplomatije Hajko Masom, s potpredsednikom Vlade i ministrom spoljnih i evropskih poslova Belgije Didijeom Rejndersom, državnim ministrom za Evropu i Ameriku i političkim direktorom u britanskom Forin ofisu Alanom Dankanom i Ričardom Murom.

Preporučujemo i ovo:

Minhenska bezbednosna konferencija, 55. po redu, otvorena je juče i okupiće brojne visoke svetske zvaničnike - 35 šefova država i vlada, kao i 50 ministara spoljnih poslova.