Aleksandar Vučić
Alo.rs

Nakon ceremonije koja je bila upriličena u Palati Srbija, usledilo je obraćanje za medije.

PRVI BLOK 14,5 MILIONA EVRA 

- Demokratija i upravljanje, što uključuje Instrument za evropske integracije (podržava približavanje pravne tekovine EU i bolje standarde u određenom broju sektora) i podršku učešću Srbije u programima EU kao što su Erasmus plus programi za obrazovanje, Horizont 2020 - namenjen istraživanju i inovacijama i Cosme za preduzetništvo.

- U okviru bloka o zaštiti životne sredine, merama vezanim za klimatske promene i energiji, postoje dve komponente.

Prva je veliki program od 45,55 miliona evra za sektor zaštite životne sredine. Ovo finansiranje obezbediće izgradnju kapaciteta za institucije uključene u upravljanje projektima namenjenim zaštiti životne sredine. Omogućiće regionalni monitoring vodnih područja Dunava, Save i Morave, kao i bolje praćenje kvaliteta vazduha na celoj teritoriji Srbije. Izgradiće se postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za gradove Loznica, Čačak i Sokobanja.

Kao deo podrške, planirana je i podrška nacionalnim institucijama koje će operativno upravljati novosadskim regionalnim sistemom upravljanja otpadom. Na kraju, veliki deo sredstava posvećen je sprovođenju inicijalnih akcija planiranih u kontekstu Zelene agende.

Jadranka Joksimović

Alo.rs

Jadranka Joksimović , Foto: Alo.rs

Očekivani rezultati uključuju i savremen način tretmana otpadnih voda za stanovništvo (po broju ekvivalentno za 158.000 građana) Srbije. U ciljanim gradovima, procenat građana koji imaju koristi od prečišćavanja otpadnih voda povećaće se sa sadašnjeg proseka od 55% na 80% građana tih gradova. Podrška novosadskim institucijama odgovornim za razvoj i upravljanje regionalnim sistemom upravljanja otpadom, omogućiće blagovremenu primenu sistema u skladu sa potrebnim standardima. Biće uspostavljeni sistemi za nadzor kvaliteta vazduha i vode, sa modernim jedinicama za nadzor na celoj teritoriji Srbije.

DRUGI BLOK PODRŠKA ZA ENERGETSKU EFIKASNOST

- Drugi deo tog bloka je podrška Regionalnom programu za energetsku efikasnost koji je posebno namenjen za finansiranje projekata u Srbiji, u vrednosti od 9 miliona evra.

Program će podržati projekte kojima će zgrada biti naknadno modifikovane, dorađene i adaptirane u skladu sa standardima energetskih performansi utvrđenih Direktivom o energetskim svojstvima zgrada, što će u budućnosti dovesti do smanjenja emisije ugljen-dioksida.

TREĆI BLOK 17 MILIONA EVRA 

Konačno, veliki blok programa (17 miliona evra) posvećen je sektoru konkurentnosti, u okviru EU plana za ekonomski oporavak (od posledica izazvanih) kovidom-19.

Očekuje se da će ova podrška omogućiti unapređenje ekonomskog rasta u ciljanim opštinama, kao i poboljšanje socijalne infrastrukture i socijalne kohezije, te nadogradnju turističkih / kulturnih objekata i unapređenje veština i sposobnosti zainteresovanih strana kao deo primene Strategije razvoja turizma Republike Srbije.

Sem Fabrici

Alo.rs

Sem Fabrici , Foto: Alo.rs

SRBIJA IMA PRAVO DA BUDE PONOSNA NA REZULTATE VAKCINACIJE 

- Srbija jako dobro stoji sa vakcinacijom i vi ste s pravom ponosni na to. Sada nam je dosta stalo do zapadnog Balkana i Srbija - rekao je Sem Fabrici.

Aleksandar Vučić

Alo.rs

Aleksandar Vučić , Foto: Alo.rs

EVROPSKA UNIJA NAJVEĆI INVESTITOR

Predsednik Srbije rekao je da potisivanje ovog dokumenta naša zemlja od Evropske unije dobija 86 miliona evra bespovratne pomoći.

- Ovde je reč o novcu koji se namenski troše na projekte strukturalnog tipa. Od preduzetništva, vladavine prava, energetike, zelene agende, koja postaje jedna od najvažnijih stavki u društvima koja su uspešna. Dakle, veliko hvala Evropskoj uniji, očekuje nas mnogo posla. Želim da vas obavestim da u nedelju putujem u Brisel, a već u ponedeljek ću imati sastanak sa evropskim zvaničnicima - rekao je Vučić.

Vučić se zahvalio Evropskoj uniji za koju je rekao da predstavlja najvećeg donatora i najvećeg investitora u našoj zemlji.

Komentari (12)

stevo

23.04.2021 09:02

Svaki potpisan Sporazum je veoma vazan za Srbiju,jer vodi ka napretku i daljem razvoju zemlje

Coa

23.04.2021 09:05

IPA fondovi EU su razvojna šansa za Srbiju kuju treba i moramo da iskoristimo.

Filip

23.04.2021 09:06

Odlčno, svaka pomoć je dobrodošla. Srbija je to uvek znala da ceni.

Ana

23.04.2021 10:01

I konacno EU da pomogne finansijski malo Srbiji

Tanjica

23.04.2021 14:29

Hvala EU na finansijskoj pomoci,koja u ovim kriznim vremenima mnogo znaci.

Mimi

23.04.2021 14:43

Sredstva koja će itekako značiti Srbiji.

Vesna

23.04.2021 16:18

Hvala sto nam ukazujete finansije i koliko se trudimo da napresujemo!

Jelena

23.04.2021 19:40

Super vest! Srbija će znati ovo da iskoristi na pametan način.

Sofija

23.04.2021 19:49

Врло значајана финасијака инекција за Србију

bosko

23.04.2021 21:00

Priblizno toliku sumu ima Djilas samo na jednom racunu u inostranstvu.

ElezM

23.04.2021 22:14

Ovo su dobre vesti za celu našu zemlju ova investicija je od neprocenljivog značaja za dalji razvoj i napredak naše zemlje. Ovo samo pokazuje koliko nas ceni i poštuje cela EU smatram da je naša zemlja dobro sprovela reforme i da smo na dobrom putu da postanemo deo EU porodice.

Dragan

24.04.2021 03:32

Bespovratna pomoć EU koju smo danas dobili puno će značiti zemlji za realizaciju projekata, pogotovu iz sfere ekologije.