POTPISAN VAŽAN DOKUMENT U Srbiju stiže 86 miliona evra bespovratnih sredstava iz EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas potpisivanju Finansijskog sporazuma za drugi deo Akcionog IPA programa za 2020. godinu.

Nakon ceremonije koja je bila upriličena u Palati Srbija, usledilo je obraćanje za medije.

Na početku se obratila ministarka Jadranka Joksimović, koja je navela da će drugi deo finansijske podrške iz IPA fonda biti izveden u tri bloka.

PRVI BLOK 14,5 MILIONA EVRA 

- Demokratija i upravljanje, što uključuje Instrument za evropske integracije (podržava približavanje pravne tekovine EU i bolje standarde u određenom broju sektora) i podršku učešću Srbije u programima EU kao što su Erasmus plus programi za obrazovanje, Horizont 2020 - namenjen istraživanju i inovacijama i Cosme za preduzetništvo.

- U okviru bloka o zaštiti životne sredine, merama vezanim za klimatske promene i energiji, postoje dve komponente.

Prva je veliki program od 45,55 miliona evra za sektor zaštite životne sredine. Ovo finansiranje obezbediće izgradnju kapaciteta za institucije uključene u upravljanje projektima namenjenim zaštiti životne sredine. Omogućiće regionalni monitoring vodnih područja Dunava, Save i Morave, kao i bolje praćenje kvaliteta vazduha na celoj teritoriji Srbije. Izgradiće se postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za gradove Loznica, Čačak i Sokobanja.

Kao deo podrške, planirana je i podrška nacionalnim institucijama koje će operativno upravljati novosadskim regionalnim sistemom upravljanja otpadom. Na kraju, veliki deo sredstava posvećen je sprovođenju inicijalnih akcija planiranih u kontekstu Zelene agende.

Jadranka Joksimović
Jadranka Joksimović , Foto: Alo.rs

Očekivani rezultati uključuju i savremen način tretmana otpadnih voda za stanovništvo (po broju ekvivalentno za 158.000 građana) Srbije. U ciljanim gradovima, procenat građana koji imaju koristi od prečišćavanja otpadnih voda povećaće se sa sadašnjeg proseka od 55% na 80% građana tih gradova. Podrška novosadskim institucijama odgovornim za razvoj i upravljanje regionalnim sistemom upravljanja otpadom, omogućiće blagovremenu primenu sistema u skladu sa potrebnim standardima. Biće uspostavljeni sistemi za nadzor kvaliteta vazduha i vode, sa modernim jedinicama za nadzor na celoj teritoriji Srbije.

DRUGI BLOK PODRŠKA ZA ENERGETSKU EFIKASNOST

- Drugi deo tog bloka je podrška Regionalnom programu za energetsku efikasnost koji je posebno namenjen za finansiranje projekata u Srbiji, u vrednosti od 9 miliona evra.

Program će podržati projekte kojima će zgrada biti naknadno modifikovane, dorađene i adaptirane u skladu sa standardima energetskih performansi utvrđenih Direktivom o energetskim svojstvima zgrada, što će u budućnosti dovesti do smanjenja emisije ugljen-dioksida.

TREĆI BLOK 17 MILIONA EVRA 

Konačno, veliki blok programa (17 miliona evra) posvećen je sektoru konkurentnosti, u okviru EU plana za ekonomski oporavak (od posledica izazvanih) kovidom-19.

Očekuje se da će ova podrška omogućiti unapređenje ekonomskog rasta u ciljanim opštinama, kao i poboljšanje socijalne infrastrukture i socijalne kohezije, te nadogradnju turističkih / kulturnih objekata i unapređenje veština i sposobnosti zainteresovanih strana kao deo primene Strategije razvoja turizma Republike Srbije.

Sem Fabrici
Sem Fabrici , Foto: Alo.rs

SRBIJA IMA PRAVO DA BUDE PONOSNA NA REZULTATE VAKCINACIJE 

Šef Delegacije Evropske komisije u Srbiji, tokom svog obraćanja rekao je da Evropska unija stoji čvrsto uz Srbiju tokom pandemije korona virusa.

- Srbija jako dobro stoji sa vakcinacijom i vi ste s pravom ponosni na to. Sada nam je dosta stalo do zapadnog Balkana i Srbija - rekao je Sem Fabrici.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić , Foto: Alo.rs

EVROPSKA UNIJA NAJVEĆI INVESTITOR

Predsednik Srbije rekao je da potisivanje ovog dokumenta naša zemlja od Evropske unije dobija 86 miliona evra bespovratne pomoći.

- Ovde je reč o novcu koji se namenski troše na projekte strukturalnog tipa. Od preduzetništva, vladavine prava, energetike, zelene agende, koja postaje jedna od najvažnijih stavki u društvima koja su uspešna. Dakle, veliko hvala Evropskoj uniji, očekuje nas mnogo posla. Želim da vas obavestim da u nedelju putujem u Brisel, a već u ponedeljek ću imati sastanak sa evropskim zvaničnicima - rekao je Vučić.

Vučić se zahvalio Evropskoj uniji za koju je rekao da predstavlja najvećeg donatora i najvećeg investitora u našoj zemlji.

- Jasno je da mi moramo da unapređujemo odnose sa Evropskom unijom. Očekujem u maju mesecu nastavak dijaloga u Briselu. Da li će nam po tim pitanjima biti lako, naravno da ne. Važno je da se mi borimo za kompromisno rešene. Ne ulazimo u dijalog radi dijaloga, nego tražimo kompromisno rešenje, kako deci ne bi ostavili probleme - rekao je Vučić.

Povezane vesti

 • Korisnik: Dragan
  24/04/2021 - 03:32
  Bespovratna pomoć EU koju smo danas dobili puno će značiti zemlji za realizaciju projekata, pogotovu iz sfere ekologije.
 • Korisnik: ElezM
  23/04/2021 - 22:14
  Ovo su dobre vesti za celu našu zemlju ova investicija je od neprocenljivog značaja za dalji razvoj i napredak naše zemlje. Ovo samo pokazuje koliko nas ceni i poštuje cela EU smatram da je naša zemlja dobro sprovela reforme i da smo na dobrom putu da postanemo deo EU porodice.
 • Korisnik: bosko
  23/04/2021 - 21:00
  Priblizno toliku sumu ima Djilas samo na jednom racunu u inostranstvu.
 • Korisnik: Sofija
  23/04/2021 - 19:49
  Врло значајана финасијака инекција за Србију
 • Korisnik: Jelena
  23/04/2021 - 19:40
  Super vest! Srbija će znati ovo da iskoristi na pametan način.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi