Aleksandar Vučić
Printscreen

 

Aleksandar Vučić

Printscreen

Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen

Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću tokom zvanične posete Grčkoj biće uručena Zlatna medalja zasluge grada Atine.

Dodela ovog vrlo značajnog priznanja pokazuje koliko je velika čast ukazana Srbiji i njenom predsedniku tokom ove posete. Poseta Aleksandra Vučića Grčkoj bila je i prilika da se unaprede bilateralni odnosi i učvrsti ekonomska saradnja dve zemlje.

- Kod mene je učestalo dobijanje ovih ordena, kažu da kada se to dogodi, sledi mu odlazak u penziju. Ja sam posebno srećan i počašćen ovim ordenom, i posebno sam počastvovan što sam je dobio iz vaših ruku i što je to oreden grada Atine. Naši narodi su bliski još od srednjeg veka, rekao bih da, ono što Nebojšina kula znači za grčki narod, govori o bliskosti naših zemalja. Srpski kralja Aleksandar Obrenović je prisustvovao otvaranju Olimpijskih igara Atini. U oba balkanska rata bili smo najbliži saveznici. Prvi svetski rat, da nije bilo Grčke, nestalo bi srpskog naroda.

- Srbija i Grčka će biti i u dobru i zlu zajedno, i na svaki mogući način ćemo unaprediti naše odnose. Još jednom da vam se zahvalim, ovo je velika čast za srpski narod i našu zemlju, kada smo ovako složni, naša snaga je nepobediva, živela Srbija i Grčka, rekao je Vučić.

Tokom razgovora predsednika Srbije i Grčke istaknuto je vekovno prijateljstvo dva naroda i međusobna podrška u međunarodnim institiucijama.

Aleksandar Vučić

Printscreen

Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić se sastao sa predsednikom Grčke, Prokopisom Pavlopulosom. Oni se zajedno obraćaju građanima:

- Srba je sve više u Grčkoj, čini mi se da na političkom planu održavamo odlične odnose. Mi se zahvaljujemo na podršci Grčke koju daju našem teritorijalnom integritetu. Isto naši prijatelji mogu da očekuju i od nas. Znamo da imamo drugačije uslove ka evropskom putu, a to je pitanje Kosova i Metohije, mi sprovodimo reforme, da bismo bolje živeli. Vama predsedniče, želim posebne da se zahvalim, jer ste vodili računa o Srbiji, ova poseta će dati novi impuls, sastaću se i sa privrednicima, što će dovesti još više investitora u Srbiju, a isto tako i srpskih u Grčku. Još jednom hvala na podršci, na polju evropskih integracija, kao i na železničkom koridoru od Budimpešte do Pireja. Hvala vam što ste mi objasnili kakva je vaša pozicija kada je u pitanju Libija, hvala još jednom na podršci i gostoprimstvu, rekao je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, koji boravi u Atini.

- Mi Grci i Grčka, imamo viziju, da zajedno izgradimo jugositočni stub Evropske unije, bez konflikata i razlika. Ovo je istorijski period koji nas je naučio da treba zajednički da gradimo budućnost. Ko želi da postane član Unije, treba bez ikakvih smanjenja da ispuni sve evropske standarde i da budu rešena sva neslaganja koja su na putu učlanjenja, u tom pravcu želim da kažem da mi Grci ne činimo diskriminaciju. Srbija je otvorila nova poglavlja, nastavljamo dalje, vi ste na visini zadatka, a mi smo tu da vam pomognemo na tom putu. Grčka je posvećena evropskom pravu, čak i naša nacionalna pitanja sprovodimo u tom pravcu, to je stvarnost. Vaša zemlja je zainteresovana i za te dobre odnose, mi smo za evropsku perspektivu. Nažalost, Turska ne poštuje osnovne principe na kojim se zasniva prespektiva regiona, navešću primer, intervencija u Siriji. Turska krši osnovna prava humanizma, izjavio je grčki predsednik Prokopis Pavlopulos.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u zvaničnoj poseti Republici Grčkoj.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Dec 9, 2019 at 7:41am PST

 

Komentari (6)

Milan Alasic

10.12.2019 11:16

Srbija je vise od priljateja sa bracom Grcima.

Vanja

10.12.2019 11:22

Grcka razume nasu politiku i daje nam podsku, zauvek prijatelji.

Jasna

10.12.2019 11:25

Grci i Srbi kroz istoriju dele dobre i lose trenutke,ali uvek su bili jedni uz druge.

Bojana

10.12.2019 11:36

Hvala im na podrsci...

Marija

10.12.2019 11:48

Ponosni smo na nase istorijsko prijateljstvo sa Grckom, koje cini nase odnose cvrstim i neraskidivim!

Kica

10.12.2019 11:58

Grcka je prijateljska zemlja, koja nam pruza punu podrsku u svemu i Srbija ima odlicnu saradnju sa Grckom.