Aleksandar Vučić
Tanjug
Aleksandar Vučić

screenshoot

Aleksandar Vučić, Foto: screenshoot

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas prikazu tenkova T-72MS u Kasarni "Mija Stanimirović" u Nišu.

Obraćanje predsednika Srbije

- Ja sam zahvalan Rusiji i Putinu što su ovom donacijom pomogli Srbiji. Danas ste videli 11 tenkova T-72 MS. Ovo je veliki korak za našu kopnenu vojsku. Da učvrstimo našu vojsku, da sami čuvamo našu zemlju, da čuvamo naše nebo, da čuvamo našu nezavisnost i naš suverenitet. Mnogo toga očekujem od ministra Stefanovića, gledaćemo da povećamo plate u vojsci Srbije, da tako njihovu želju za ostankom u vojsci povećamo. To su za nas velike stvari. Mi očekujemo da u toku 2021. godine obezbedimo pripadnicima vojske povećamo plate, i nadam se da čemo u ovim teškim korona vremenima to i uspeti - rekao je Vučić i dodao:

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

- Veliki napredak smo napravili u vojsci Srbije, od čuda helikoptera preko orlova, galebevo, dosta toga smo zamenili. I još dosta moramo da obnovimo, po prvi put smo u našu vojsku uveli dronove. Kad budemo rešili još neke probleme, onda ćemo moći da kažemo da smo spremni za odbranu od bilo kakvog agresora. Ovo smo od ruske federaciji dobili na poklon, ali nadam se da ćemo u budućnosti opremu dobiti po povoljnoj ceni, zahvalio bih se Putinu i svim ruskim prijateljima - rekao je Vučić.

Predsednik Vučić je najavio da će Srbija pokušati da poveća plata, kao i stanove vojnim licima.

Pitanja novinara

Predsednik se osvrnuo na lečenje dece koje su alternativne.

- Gotovo svi bolestnici na zapadu se leče tim SMS porukama, to nije postojalo kad su na vlasti bili ti koji nas kritikuju. Uveli smo lek propčle godine, spinrazam, to je skupa lek, 540.000 evra, i mi na taj način lečimo tu decu. Posebno smo se bavili slučajem, pokušavamo da pomognemo na sve načine, i Aniki da pomognemo, verujemo da ćemo to rešiti odlaskom u bolnicu u Budimpeštu. Nadam se da će i Mađarska pomoći kao što ćemo i mi da pomognemo. Radimo sve što možemo, a tu vrstu licemerja koji su šest puta manje pomagali deci da pričaju nešto, a kod nas je skoro sve besplatno - rekao je Vučić i dodao:

- Mi imamo sa gaspromom ugovore, uradićemo sve što je neophodno, sve teče i sve dobro ide. Zavšavamo za koji dan. Ne mogu da komentarišem više gluposti koje moram da slušam svaki dan.

On je odgovorio na kritike koje su upućena ka njemu.

- Da nisam predsednik Republike odgovorio bih brutalno, ovako ću reći samo, sramota. Naš zdravstveni sistem svaki dan rađa heroje, hvala svima - rekao je Vučić i dodao.

Niš, tenkovi

screenshoot

Niš, tenkovi, Foto: screenshoot

Vučić se nakon defilea upoznao sa tehničkim karakteristikama tenkova i oklopnih vozila, a posebno ga je interesovalo mišljenje pripadnika oklopne jedinice Vojske Srbije.

- Jeste li zadovoljni tenkom? Je li sad lakše upravljivo - upitao je tenkiste vrhovni komandant koji su mu se zahvalili na formiranju tenkovskog bataljona.

Vučić se potom zahvalio ambasadoru Harcenku.

- Čekamo još vozila - rekao je Vučić i zahvalio se ruskim prijateljima.

Predsedniku je uručen poklon u vidu malog zlatnog tenka.

Poklon

screenshoot

Poklon, Foto: screenshoot

- Hvala vam na modernizovanom tenku T- 72 MS. Hvala u ime cele jedinice - rekao je načelnik GŠ Milan Mojsilović.

Vučić je pripadnike Vojske Srbije upitao da li imamo elektronske uređaje za ometanje i šta je najbolje nabaviti od njih. Dobio je odgovor da ih imamo.

Prikazu prisustvuje i potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Niš, tenkovi

screenshoot

Niš, tenkovi, Foto: screenshoot

Kako je najavljeno, prikaz će početi u 11 sati.

Udarna snaga kopnene vojske

Tenk T-72MS je modernizovana varijanta ruskog tenka T-72 koji se smatr jednim od najboljih tenkova ikada napravljenih.

Udarna su snaga kopnene vojske, raspolažu aktivnim oklopom i ubojitim naoružanjem čiji je osnov top kalibra 122 milimetra.

Ruska Federacija donirala je Srbiji 30 tenkova T-72MS, a vrednost donacije je oko 30 miliona evra. Tenkove T-72 Srbija je dobila kao donaciju u okviru vojno-tehničkog sporazuma koji je postignut izmedu predsednika Srbije i Rusije Aleksandra Vučiča i Vladimira Putina.

Vojska Srbije tako prvi put ima tenk sa aktivno-reaktivnim oklopom.

To su tenkovi sa mogućnošću lansiranja raketa iz cevi topa kalibra 125 milimetara. Tenk ima i spregnuti mitraljez 7,62 milimetra koji se nalazi uz cev topa i prati okretanje kupole, kao i mitraljez kalibra 12,7 milimetara na vrhu, koji se okreće nezavisno od kupole.

Tenkovi T-72 koje je Srbija dobila i srpski tenk M-84 imaju zajedničku bazu sovjetskog T-72, ali i niz zajedničkih novih komponenata i agregata ruske proizvodnje.

U okviru vojno-tehnickog sporazuma Srbija je od Rusije, pored ovih tenkova, dobila i druga oklopna vozila, 30 oklopnjaka BRDM-2. Podsećanja radi, u okviru vojno-tehnicke saradnje Srbija je iz Rusije nabavila i avione Mig-29, helikoptere Mi-17 i Mi-35 i PVO sisteme "Pancir".

Komentari (2)

Za Policiju

28.11.2020 12:16

Protiv naoruzavanju vojske.

bojnik joe

28.11.2020 13:30

@Za Policiju - u vecini rezimskih drzava tenkovi se koriste za obranu od vlastitog naroda