Aleksandar Vučić
Tanjug
Aleksandar Vučić

Tanjug

Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug

Na pres konferenciji u Predsedništvu Srbije učestvovali su i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

- Govoriću o četiri teme, koje su od velikog značaja. Dve su političke, a dve su zdravstvene. Prvo moram da vam kažem da je danas hospitalizovano 3.500 pacijenata, što je za oko 2.000 manje - rekao je.

- Većina preminulih su i dalje starija lica, koji su imali i druge bolesti. Ima i mladih ali u daleko manjem procentu.

Aleksandar Vučić

Printscreen

Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen

- Kreće izgradnje Kovid bolnice u Kruševcu, a ako rešimo sa kolegama iz inostranstva vakcinu, ta bolnica će postati multifunkcionalna.

- Moramo da vodimo računa o lekarima, oni sada moraju da odmore, kako bi bili spremni za jesen. Takođe moramo da vodimo računa i o drugim bolesnicima. Ono što je dobro je da prvi put nemamo listu čekanja za karcinom dojke, i na tome čestitam lekarima i nadležnima.

- Ogroman novac ulažemo. Nastavljaju se radovi na obnovi Infektivne klinike, KBC Vojvodina.

OTVOREN TREZOR

Danas u 9 sati je otvoren trezor, odakle se isplaćuju zarade za 1.016.000 zaposlenih. Dakle 60 posto od minimalca. Samo za ovu tranšu dajemo preko milijaru pomoći.

Aleksandar Vučić

Printscreen

Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen

Vučić je pokazao i grafikon rasta u Evropi, prema podacima EUROSTAT-a, po kojima je Srbija druga u Evropi po rastu BDP-a.

- Ovo ne znači da ćemo svi živeti lepo, već da ćemo imati manje problema nego drugi. Za nas je značajno da Nemačka diže privredu, da su oko 90 odsto proizvodnje već pokrenuli.

- U septembru ćemo isplatiti još jednu tranšu. Ono što je dobro je da se odnosi i na 13.550 preduzeća otvorenih od marta meseca. Kao što vidite nemamo manji broj zaposlenih, već imamo nešto veći broj zaposlenih. Očekujemo i udare u nekim oblastima, ali verujem da ćemo naći načina da odgovorimo.

- Jedna smo od zemalja koje su najviše uložile u neutralisanju štete krize zbog koronavirusa. Očekujemo i pomoć EU.

- Građavinarstvo nam je u drugom kvartalu imalo pad od samo 2,6%. Vidimo i u julu pomake, kada nemamo vanredno stanje. Moraće više da rastu i putevi i železnice, zbog čega ćemo dodatno ulagati. Do kraja godine ćemo pokušati da nemamo negativan rast!

Branislav Nedimović, Aleksandar Vučić, Zlatibor Lončar

Printscreen

Branislav Nedimović, Aleksandar Vučić, Zlatibor Lončar, Foto: Printscreen

BUST ZA POLJOPRIVREDU

- U Srbiji kreće realizacija 17 sistema navodnjavanja. Od toga je 11 u Vojvodini.

- Takođe ćemo još bolje sprovesti protivgradnu zaštitu, iako smo ove godine se odlično borili, imali smo jedan incident kada je front naišao iz Hrvatske

KOSOVO

- Što se tiče politike, znate da smo imali razgovore u Briselu.

- Mi smo želeli da ti razgovori budu suštinski a ne formalni. Da nešto rešavaju a ne da se čaka da nam postave ultimatum.

- Naš je predlog bio da, pošto je Priština isticala problem reciprotiteta, mi smo rekli da za plasiranje naše robe ne mora da piše "Republika Srbija", neka piše samo Srbija, kako vama tako i nama. Oni su to odbili.

- Zamolio sam Lajčaka da uzme u obzir uvođenje novoh zakona o OVK. Da vas podsetim, i protiv mene su podneli krivičnu prijavu... Ako je suština da niko više ne može da bude slobodnomisleću čovek, to onda više nikakvog smisla nema. Videćemo kako će Brisel da reaguje. Kada vidim da dobijaju podršku od međunarodne zajednice, videli ste intervju Palmera, i ostalo... Onda treba da nam kažu to. Samo čekam da nam to kažu.

- Svi jednorečno govore o tome da je jedino rešenje priznanje Kosova, kao i za Republiku Srpsku, da se nadležnosti prebacuju na druge nivoe. Ljudi moraju da razumeju težinu pozicije u kojoj se nalazimo, i da nastupamo zajedno.

Metju Palmer

Tanjug

Metju Palmer, Foto: Tanjug

INTERVJU PALMERA

- Što se tiće Palmera, pa nisu oni to krili. Neće ni SAD ni Nemačka povući priznanje, gledaće kako da Srbiju uvuku. Zato ćemo u september tražiti pre svega ispunjene stavki iz Briselskog sporazuma. Kada to vidimo da vidimo kako ćemo i šta dalje. Hoćemo stvarni dijalog, a ne samo kako mi njih da priznamo.

- To sam rekao i Palmeru, i Grenelu i Lajčaku... ja razumem njih, to je politika njihovih zemalja. Ali mi hoćemo stvarno da razgovaramo o našoj ekonomiji, ali to ih ne zanima.

"OLUJA"

- Trudio sam se da ne kažem ni jednu lošu reč o onima koji su otišli u Knin. Oni su odlučili da tamo odu. Mislim da je to bilo suviše važna stvar, i da su morali da odluku donesu zajedno sa Srbijom i Srpskom. Njihova odluka... Taj medijski linč o kojem pišu. Pokažite mi jedan hrvatski mediji koji je pohvalio ono što je bilo u Rači.

- U Srbiji možete da brojite mediji koji linčuju i mene. Na 6 portala je objavljeno preko 1.000 tekstova protiv mene. Ako mi kažete da je to slučajno i da nije organizovano...

- A ovde ste imali medije koji su svu hajku okrenuli protiv Srbije i Srba. Vodi se permanentna hajka protiv Srbije.

- Beogradska čaršija je uvek gledala i mislila da će biti veći Evropejci ako se ugledaju na Zagrebačku.

- Šta smo dobili... da su Srbi opet podeljeni i da u Zagrebu likuju. Ne pada mi napamet da u tome učestvujem. Oni što su slavili, neka objasne narodu šta su to slavili.

Vučić je pročitao i 25 zahteva Hrvatske koje je Srbija ispunila. Sa druge strane Zagreb nije ispunio ni jedan od zahteva Beograda!

O IZBORU VLADE

- Sldeće nedelje ćemo nastaviti i drugi krug konsultacija, i o daljem radu. Sa nekima ćemo možda sarađivati, drugi će naravno u opoziciju.

- Ustvni rok je 3. novembar i biće pre toga doneta odluka. Odluka nije mala ni laka, i zato je otrebno vremena. Ali koga kod da postavim jedan deo javnosti će ga kritkovati i govoriti da je najgori.

O PRETEĆIM PORUKAMA SRBIMA

Predsednik se osvrnuo i na jučerašnji incident u Splitu, gde je na automobilu beogradskih tablica ispisano "Sedite na traktor, Srbe na vrbe".

- Ma nisu oni to zbog nas, oni su mislili to BG je Bugarska. Da su znali da iz Beograda oni bi cveće stavili, nego su mislili to Bugari došli. Ljute se što ih je Radanov mučio do 96. minuta kad su igrali fudbal. A ne bi oni nikada tako nešto na srpski auto napisali, ma kakvi... 

Vučić je uz objavu o predstavljanju planova, na Instagramu juče objavio fotografije, na kojima se vidi da na terasi Predsedništva, kako je naveo, analizira rezultate i priprema planove i programe, koje će predstaviti.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

Neobično mesto za analizu rezultata i pripremu planova i programa koje ćemo sutra predstaviti. Razume se, uz dobru sremsku lubenicu.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Aug 6, 2020 at 4:45am PDT