Kladovo
Predsedništvo Srbije
Kladovo

Predsedništvo Srbije

Kladovo, Foto: Predsedništvo Srbije

Predsednik Aleksandar Vučić obilazi danas Borski okrug u okviru kampanje Budućnost Srbije.

Bor

Predsednik Vučić se obratio okupljenim građanima Bora, kojih je bilo oko pet hiljada.

Aleksandar Vučić

Printscreen

Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen

- Dragi prijatelji, divne su vam srpske zastave, koje ste poneli. Hvala što ste došli u ovolikom broju i što ste nas sačekali u Boru. Došao sam da vam kažem nekoliko stvari. Bio sam u Boru 11 ili 12 puta. Kinezi su bili u čudu kada su videli koliko problema imaju u RTB-u. Uspeli smo da pronađemo rešenje zahvaljujući vrednim ljudima. Da nismo toliko tražili rešenje, za nekoliko godina mogli bismo da zatvorimo radnju - počeo je obraćanje Aleksandar Vučić.

On je dodao da će kineska kompanija za nekoliko godina šestostruko povećati proizvodnju bakra u ovom kraju.

- Za nekoliko godina šestostruko će biti povećana proizvodnja. To znači sigurnost i redovne plate za zaposlene - rekao je on na kraju posete Borskom okrugu.

- Ana je rekla da je u Borski okrug uloženo 10 miliona evra od kada sam ja došao na čelo Vlade Srbije. Sada nam je plan da uložimo samo za godinu dana 50 miliona evra u ceo okrug - rekao je predsednik.

On je istakao da je RTB 2017. imao proizvodnju od oko 43.500 tona, potom 2018. godine 41.00 tona, a da će ove godine RTB proizvesti 46.000 ili 47.000 tona.

- Za manje od tri godine ta proivodnja će biti do 80.000, a za šest godina samo u borskim rudnicima - Majdanepeku, Velikom Krivelju i Borskoj jami i Cerovu, biće više od 120.000 tona. Plus Čukaru peki sa novih 80.000 do 90.000 tona - naveo je Vučić.

Napomenuo je da to znači ne samo bolji RTB već i sigurne plate i sigurnost za sva koperantska preduzeća.

Vučić je nalgasio da će 165 miliona evra Ziđin uložiti samo ove godine u RTB.

- Bio sam jutros u RTB-u Bor koji su preuzli Kinezi Ziđin i u Boru sam bio 11 ili 12 puta do sada, Spaskovski kaže 12 puta, i svaki put zbog RTB-a Bor.

Rtkovo

15.40 - Predsednik Aleksandar Vučić posetio je naselje Rtkovo gde je obišao domaćinstvo Nikole Verbunkića. Dočekali su ga ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, porodica Verbunkić i prozvođači iz tog kraja, a poslužen je tradicionalno pogačom i solju.

Predsednik je imao priliku da vidi proizvode koje je porodica Verbunkić napravila od voća i povrća iz svoje bašte - slatko, kompot, ajvar, a probao je i domaću rakiju.

U razgovoru sa okupljenima, Vučić najavio je da će biti obnovljen put Kladovo - Rtkovo, za šta će država iz repbličkog budžeta dati 75 miliona dinara, a ostatak sredstava izdvojiće "Putevi Srbije" iz sopstvenog budžeta.

Naveo je i da će biti uloženo 1,3 milijardi dinara za put Kladovo - Brza Palanka, u dužini od 23 kilometara. Predsednik je razgovarao sa poljoprivrednim proizvođačima iz tog kraja na koji način država može konkretno da im pomogne.

Zahvalio je domaćinima na gostoprimstvu i dodao da je Nikola Verbunkić, proglašen za najboljeg domahcina u kladovskoj opštini.

Vučić je posebno izrazio zadovoljstvo što se Nikolin sin Bojan, koji je bio u Austriji, vratio iz inostranstva da živi u Rtkovu, jer je važno da što više ljude ostane u Srbiji.

Nikola Verbunkić obrađuje 500 hektara plodnih oranica u Ključkoj niziji, a osim toga otvorio je i prodavnice stočne hrane od Kladova do Bora, kao i firmu "Bolji život" koja ima 18 zaposlenih, bez sezonskih radnika. Gaji pšenicu, suncokret, kukuruz, ječam, tritikalu i ovas, a najmanje 80 odsto svoje proizovodnje prodaje negotinskoj Uljarici i fabrici stočne hrane "Agromil" iz Pojata.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

Obilazak poljoprivrednog domaćinstva Nikole Verbunkića i razgovor sa lokalnim poljoprivrednicima u selu Rtkovo. #BudućnostSrbije #theFutureofSerbia

A post shared by Budućnost Srbije (@buducnostsrbijeav) on Mar 16, 2019 at 7:37am PDT

 

Kladovo

14.20 -  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Kladovu gde obilazi rekonstruisane zgrade Osnovne škole "Vuk Karadžić". Dočekalo ga je preko 3.000 građana koji su nosili zastave i transparente, a dobrodošlicu su mu poželili i predsednik opštine Kladovo Saša Nikolić, direktorka škole Gordana Jovanović, zaposleni i deca. 

 

Po dolasku u Kladovo obratio se građanima potvrdivši im da će učiniti sve i za Kladovo i za Negotin kao što je to učinjeno za Bor.

Kladovo

Predsedništvo Srbije

Kladovo, Foto: Predsedništvo Srbije

"Mnogo smo uložili u jug, došao je red na istok Srbije. Da ulažemo i u Braničevski, Borski, Timočki okrug... da zaposlimo ljude, da Srbija može svojoj deci da obezbedi budućnost", rekao je Vučić. On je građanima poručio da će u narednom periodu biti urađeno sve što do sada nije učinjeno zbog nedostatka novca i da će država na sebe preuzeti obavezu da oko milion evra uloži u toplanu.

Najavio je i da će biti obezbeđen vodovodni sistem u naseljima u Kladovu koja sa tim imaju problema, ako i da će više od tri miliona evra biti uloženo u Opštu bolnicu.

Predsednik je naveo i da će biti urađen put Kladovo - Brza Palanka, dug oko 23 kilometara, u koji će biti uloženo 1,37 milijardi dinara i da će taj put biti "kao pista", kao i da će konačno biti završen most ka Milutinovcu.

Biće proširen i sportski centar Jezero, a sredstva će biti uložena i u uređenje Tvrđavu i letnju pozornicu.

"Želimo da poboljšamo turističku ponudu Kladova i da povećamo broj noćenja sa 74.000 noćenja na 200.000. To je i način da povećamo zaposlenost i da pokažemo ostatku Srbije šta sve ima Kladovo", rekao je predsednik, koji je u Kladovu obišao obnovljenu Osnovnu školu "Vuk Karadžić".

Vučić je napomenuo da će se raditi i kroz Dunavsku strategiju, kako bi se dodatno unapredio turizam.

"Videćete ponovo brodove, male, srednje i velike, koji dolaze od Beograda i Novog Sada ka Kladovu", rekao je on.

U tom smislu, posebno je istakao da će država, domaćinstima koja žele da ulažu u projekte etno sela, pomoći tako što će im dati polovinu sredstava.

"Taj novac dajemo za džabe, ne u kreditima. Kada hoćete da uložite novac, 50 odsto daće država. Nigde takve subvencije i podsticaji ne postoje na takav način. Želimo da pomognemo da stavite svoje mesto na turističku mapu", poručio je Vučić i dodao da je jedino što država traži da ta mesta zaista i rade.

On je rekao da su do 2014. godine sve fabrike bile razorene, a da je u međuvremenu obnovljena snaga srpskih finansija, te da sada imao novca za sve što je potrebno da se uradi.

"Plan je da ovde uložimo mnogo više, da deo ljudi vratimo ili makar da smanjimo trend odlazaka. Moraju gradovi i sela da nam opstanu, jer bez toga ne vredi sve što smo uradili", podvukao je predsednik Srbije.

Napomenuo je da je Kladovu potreban jedan značajan investitor, koji će otvoriti fabriku i zaposliti ljude. Ponovio je da Srbija mora da ima više dece, kako bi opstala.

"Mogu da me ne razumeju, da me kritikuju iz nevladinih organizacija da vređam žene. Ne znam čime vređam žene, ako kažem da bez dece nemamo budućnost. Neće imati ko ognjišta da nam čuva. Za koga sve ovo pravimo i šta će nam nova škola? To će deci našoj da ostane", poručio je.

Vučić je imao i poruku za lokalne stranačke funkcionere, da razmišljaju o svom mestu, a ne o uskostranačkim interesima, jer su i Kladovo i Srbija važniji od toga.

"Tražim od vas naprednjaka i od socijalista - pamet u glavu, počnite da se dogovarate, da vas ja ne bih zvao u Beograda da se dogovarate", poručio je. On je zahvalio građanima na podršci koju mu pružaju.

"Hvala vam na tome, a naš je posao da radimo i moći ćete da vidite koliko, uz tu podršku, možemo Kladovu da vratimo", rekao je Vučić.

Za kompletnu rekonstrukciju škole Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima izdvojila je više od 150 miliona dinara.

Obnovom su obuhvaćene sve tri zgrade škole - zgrada za učenike od prvog do četvrtog razreda, zgrada za učenike od petog do osmog razreda u kojoj su smeštene Muzička škola i škola za decu sa posebnim potrebama, kao i zgrada u kojoj je fiskulturna sala.

Radovima je obuhvaćena sanacija ravnog krova i krovne konstrukcije, obnova podova, zidova i plafona, sanacija sanitarnih čvorova, sanacija elektro mreže, ali i kompletna zamena unutrašnje i spoljašnje stolarije, zatim, sanacija fasade sa termoizolacijom kako bi se postigla veća energetska efikasnost.

Negotin

13.30Vučić stigao u Negotin. Obratio se građanima napominjući im da sada ima para, viška u kasi i da će u nekoliko narednih meseci videti promene.

- Videćete u Negotinu značajan napredak... Eto mene u oktobru da vidimo šta je urađeno, dragi prijatelji... - rekao je Vučić napominjući da je kasa već četiri godine zaredom puna, da će se ulagati prvenstveno u puteve kao i da treba u taj kraj dovesti jednog investitora da mladi više ne odlaze iz tog kraja, nego da imaju posao i da ostanu tu da žive i rade.

Aleksandar Vučić, Negotin

Predsedništvo Srbije

Aleksandar Vučić, Negotin, Foto: Predsedništvo Srbije

- Video sam statistiku za Borski okrug i nemojte molim vas na mene da se ljutite, to je moja molba za vas... A vas mlađe molim da razumeju, ako ne budemo imali više dece, nećemo opstati kao narod... I to što pravimo puteve... to neće imati kome da ostane, ako ne budemo imali dece... Beskrajno hvala na podršci koju nam pružate sve ovo vreme... Živela Krajina, Živeo Negotin... - poručio je Vučić u Negotinu.

Vučić je obišao u Negotinu završne radove u Domu za decu i omladinu "Stanko Paunović", u koje je uloženo oko 33 miliona dinara.

Aleksandar Vučić, Negotin

Predsedništvo Srbije

Aleksandar Vučić, Negotin, Foto: Predsedništvo Srbije

Vučića je ispred ustanove dočekalo nekoliko hiljada građana, kao i predsednik opštine Negotin Vladimir Veličković i v.d. direktora Doma Nadica Vasić.

Aleksandar Vučić, Negotin

Predsedništvo Srbije

Aleksandar Vučić, Negotin, Foto: Predsedništvo Srbije

 

Aleksandar Vučić, Negotin

Predsedništvo Srbije

Aleksandar Vučić, Negotin, Foto: Predsedništvo Srbije

Vasić je za Tanjug navela da je za rekonstrukciju ustanove Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima izdvojila je oko 30 miliona dinara, a opština Negotin 2,6 miliona.

U prvoj fazi radova, koji su počeli u julu prošle godine, obnovljena su tri objekta i zamenjena javna rasveta u dvorištu, a trenutno se privodi kraju sanacija i adaptacija glavne zgrade koja je namenjena za boravak dece ometene u razvoju.

Vasić kaže da je trenutno 12 korisnika sa smetnjama u razvoju i navodi da dom ima internatski deo za smeštaj 50 učenika srednjih škola iz drugih gradova.

Dom ima šest objekata ukupne površine oko 2.500 kvadratnih metara. Ustanova je osnovana 1919. godine kao dom za ratnu siročad.

13.00 - Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će biti obnovljene dve deonice puta Negotin - Zaječar, u dužini od 12,5 kilometara.

"Radićemo puteve u ovom kraju. Dve deonice koje su loše na putu Negotin - Zaječar, od 12,5 km već su u planu. Tako da će sve da izgleda kao pista", rekao je Vučić novinarima nakon obilaska Rogljevačkih pimnica kod Negotina.

On je naveo da će u narednom periodu biti uloženo pet do sedam miliona evra u kraj između Smedovačkih, Rogljevačkih i Rajačkih pimnica, gde će biti uređeni putevi, odmorišta i autoparkovi.

Takođe, istakao je da Rajac svakako dobija vodovod i kanalizaciju, a da će se zatim raditi i projekat za Rogljevo i za Smedovačke pimnice.

"Promenićemo izgled ovog dela Negotina. Pokušavamo da deo ljudi ostane ovde, da žive i da mogu da zarađuju. To nije bio slučaj u prethodnih 70 godina", rekao je Vučić.

Konstatovao je da je kraj koji je posetio veoma lep, ali siromašan, te da su ulaganja neophodna.

"Ja ću doći za četiri-pet meseci, da obiđem sve i vidim šta smo uradili i napravili. A, videće se šta smo ovde uradili i kako će Bor da izgleda, a kako je izgledao do pre nekog vremena", rekao je Vučić.

 

Rogljevo

12.00Predsednik Aleksandar Vučić obišao je danas, u okviru posete Borskom okrugu, kompleks vinskih podruma Rogljevačke pimnice.

Dočekali su ga ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, rukovodstvo opštine Negotin i meštani Rogljeva, među kojima i jedanaestogodišnja Marija obučena u narodnu nošnju koja ga je, kako običaj nalaže, poslužila pogačom i solju.

Aleksandar Vučić

Predsedništvo Srbije

Aleksandar Vučić, Foto: Predsedništvo Srbije

Predsednik je tokom posete Rogljevskim pimnicama najavio da će pet do sedam miliona evra uskoro biti uloženo u taj kraj kako bi se podstakao razvoj vinske industrije i unapredila turistička ponuda.

"Dogovorili smo da uložimo između pet i sedam miliona evra. Deo novca će biti obezbeđen za 10 dana, a nešto za dva 2 meseca", rekao je Vučić u razgovoru sa vinarima.

Kako je rekao, to je ogroman novac koji će biti uložen u kraj između Rajačkih i Rogljevskih pimnica, kako bi se mesta spojila putem u dužini od osam kolimetara, uredila odmorišta, napravio vinski i vinogradarski muzej.

"Da napravimo ovaj deo specijalnom turističkom tačkom i da uložimo ogroman novac kako bismo sačuvali ljude, jer je to najveći problem", ukazao je predsednik. Kako je rekao, ljudi odlaze, a niko se ne vraća, iako u tom kraju zemlje ima mnogo potencijala.

Aleksandar Vučić

Predsedništvo Srbije

Aleksandar Vučić, Foto: Predsedništvo Srbije

"Ali, džaba nam je to, kad nemamo nikoga. Zato ćemo brzo da ubacimo veliki novac", rekao je Vučić. Istakao je da u Srbiji ima četiri ili pet krajeva sa dobrom zemljom i pogodnim klimatskim uslovima, a da je kraj oko Negotina jedan od tih.

Vučić je ukazao i da vinska industrija konstantno raste.

"Dok proizvodnja piva i viskija pada, svuda u svetu pa i u Srbiji, vinska industrija konstantno raste", rekao je Vučić.

U razgovoru sa vinarima tog kraja, rekao je da je upoznat sa tim da su ranije imali male površine za sadnju i da je, uz uloženih 60 miliona dinara, sprovedena komasacija, odnosno ukrupnjavanje poljoprivrednih parcela na četiri dela opštine, kako bi se omogćilo da rade, imaju više vinograda i, samim tim, veću proizvodnju.

Rogljevačke pimnice su kompleks kamenih vinskih podruma gde posetioci mogu da uživaju u degustaciji raznih vrsta vina i domaćim specijalitetima.

Aleksandar Vučić

Predsedništvo Srbije

Aleksandar Vučić, Foto: Predsedništvo Srbije

Od nekadanjih 400 pimnica veliki broj njih je urušen tako da sada kompleks čini 150 pimnica, od čega su 22 aktivne. U njima se proizvode razne vrste vina: župljanka, smederevka, crna i bela tamjanika, šardone... Neke od njih su preuređenje za smeštaj posetilaca.

Rogljevačke pimnice, uz Rajačke, Štubičke i Smedovačke, deo su Negotinskih pimnica. Nema pouzdanih podataka o tome kada su prve pimnice izgrađene, na nekima od njih je uklesana godina gradnje, dok se za druge pretpostavlja da su izgrađene u drugoj polovini 19. i prvoj polovini 20. veka.

Bor

 

10.45VUČIĆ SE OBRATIO MEDIJIMA

Ono što smo uradili za Bor u poslednjih nekoliko meseci trebalo je da uradimo pre 15 ili 20 godina. Imam puno poverenje u naše kineske prijatelje. Oni imaju puno poverenje u naše radnike. Uveren sam da vas pet hiljada možete da napravite razliku i da budete pokretač razvoja celog istoka Srbije – obratio se Vučić zaposlenima RTB Bor.

- Mnogo puta sam dolazio ovde. Pre nekoliko godina smo morali da zaključamo radnju, i ostavimo sve. Neću da govorim kroz šta smo sve loše prošli, danas bi Bor i istok Srbije izgledali bi mnogo drugačije. Radite vredno i borite se za svoje porodice. Bor može napred i bolje! Poredite se sa topionicama u svetu – poručio je predesednik Vučić u Boru, zahvaliviši svima što su uz Srbiju.

On je nagovestio da će rukovodostvo samo u ovoj godini uložiti 160 miliona evra, a u narednih nekoliko godina i do dve milijarde.

- Očekujemo da za šest godina bude petostruko ili šestostruko veća proizvodnja - naglasio je Vučić i za kraj poručio:

- Molim vas da budete marljivi i da pokažete da možemo da budemo kao najbolji rudnici i najbolje topionice na svetu. Hvala vam još jedanput što čuvate svoja ognjišta i što volite svoju Srbiju.

10.00 - U proteklih nekoliko godina je između naše dve zemlje potpisano i realizovano mnogo projekata, ali očekujem da ih bude još više. Ovo je prekretnica za RTB i kompaniju Zi Đin, ali je i važan projekat za odnose Srbije i Kine. Ova kompanija je garant da će se u Boru ostvarivati rudarska proizvodnja u skladu sa najvećim svetskim standardima i kada je u pitanju efikasnost i kvalitet, ali i zaštita na radu i ekologija - rekao je predsednik Vučić u razgovoru sa rukovodstvom kompanije Zi Đin Mining Group I Zi Đin Bor Copper.

 

Prvo je razgovarao sa rukovodstvom kompanije, a zatim se obratio radnicima i obišao pogon sa ministrom rudarstva i energetike Aleksandrom Antićem, gradonačelnikom Bora Aleksandrom Milikićem i direktorom "Zijin Bor Cooper" Longom Hiem.

Pročitajte još:

Kineska kompanija Ziđin je sredinom decembra prošle godine zvanično preuzela Rudarsko-topioničarski basen (RTB) i uplatila 350 miliona dolara. Ugovor o preuzimanju tada su potpisali ministar Antić i potpredsednik i izvršni direktor Ziđina Džordž Fang.

Ziđin je izabran za strateškog partnera, jer je na tenderu ponudio kupovinu udela od 63 odsto u RTB-u, biznis plan u vrednosti 1,26 milijardi dolara, obaveznu investiciju od 350 miliona dolara, izmirenje duga RTB-a od 200 miliona dolara i očuvanje 5.000 radnih mesta.

Ministar Antić je tada rekao da će se u borskom basenu posle tri godine proizvoditi oko 80.000 tona bakra i sopstvenog koncentrata, a da se posle šeste godine očekuje proizvodnja između 120.000 i 150.000 tona koncentrata bakra. Kompanija Ziđin jedan je od najvećih kineskih proizvođača zlata, a druga po veličini u proizvodnji bakarne rude.

U devet zemalja zapošljava 17.500 radnika, a prošle godine bila je na 22. poziciji najvrednijih rudarskih kompanija u svetu čije su akcije na berzi.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

#BudućnostSrbije #theFutureofSerbia

A post shared by Budućnost Srbije (@buducnostsrbijeav) on Mar 15, 2019 at 12:30am PDT

 

 

Komentari (11)

Biljana

16.03.2019 13:24

Predsednika vole i mala deca, bravo!

dusan

16.03.2019 13:57

Ulaganjem novac u ovaj kraj da bi postala turistička tačka kako bi ljudi ostajali jer ovaj kraj ima potencijala

Jovana

16.03.2019 14:06

Srbija je zemlja vrednih domacina i postovaoca tradicije!

Natasa

16.03.2019 14:35

Mi volimo našeg predsednika!

Miki

16.03.2019 18:48

Ovakav docek samo pokazuje koliko narod postuje i ceni rad naseg predsednika!

Natasa81

16.03.2019 18:52

Zajedno mozemo sve!

mita

16.03.2019 20:38

Predsednik je u Borskom okrugu dočekan baš kako mu i dolikuje!Narod prepoznaje njegovu neumornu borbu za bolju budućnost Srbije!

milos

16.03.2019 21:28

Ovoliko naroda samo dokazuje da je nas predsednik cenjen i postovan.

Stanisa

16.03.2019 21:33

Veliki dan i praznik svih gradjana Borskog okruga !

vila

16.03.2019 21:36

Lepo je provesti dan družeći se sa građanima

Litica

16.03.2019 21:58

Samo se ovakvim trudom i radom može nešto postići. Vučićeva predana i iskrena borba obezbediće budućnost Srbiji, a narod mora da ga prati, ako želi nešto da se promeni nabolje.