Sastanak u Palati Srbija
Alo/I.T.
Aleksandar Vučić

screenshoot

Aleksandar Vučić, Foto: screenshoot

Sednica se održava u Palati Srbija, u 8 časova, najavila je pres služba predsednika Republike.

- Danas imamo jedan od najvažnijih sastanak za budućnost i život Srbije. Treba da donosemo odluke o vakcinaciji i opstanku u napretku zemlje i naših građana. Vakcinacija je od presudnog značaja za Srbiju i bez nje nikada nećemo pobediti koronu - rekao je predsednik.

On se zahvalio lekarima i medicinskim radnicima, ali i penzionerima koji su bili najugroženiji.

Sastanak u Palati Srbija

Alo/I.T.

Sastanak u Palati Srbija, Foto: Alo/I.T.

- Što se vakcinacije tiče, mi smo ne malim delom učestvovali u podršci pravljenju leka, uložili smo 2 miliona evra u razvoj vakcine. Što se tiče "Kovaks" programa, iako smo učestvovali u njemu još uvek nismo dobili od njih nijednu vakcinu - rekao je predsednik.

Vučić je istakao da danas ili sutra dobijamo još 250.000 doza ruske vakcine "Sputnjika V", i da ćemo potpisati trilateralni ugovor sa Poljskom i "Astra Zenekom".

Do sad nabavili 1.054.950 vakcina, ugovoreno 6.182.200

U Srbiju je do sada stiglo ukupno 1.054 950 vakcina, a ugovoreno je, delom i plaćeno, 6.182.200 vakcina, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić na sednici državnog vrha i Operativnog tima za vakcinaciju i istakla da smo po tome jedni od najboljih u Evropi.

Kaže da je za sve u Evropi sada najveći izazov kako da se te vakcine sada administriraju i što pre obavi vakcinacija.

- Na taj način ćemo preko Varšave dobiti 800.000 doza vakcine "Astra Zeneke", što bi bila četvrta vakcina u našoj zemlji. Danas počinje i masovna imunizacija sa "Sinofarmovom" kineskom vakcinom, i ona je pokazala najmanje kontraindikacija od svih - rekao je Vučić.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

On je apelovao na sve ministre koji su prisutni da se aktiviraju kako bismo vakcinisali što više stanovnika Srbije.

Aleksandar Vučić

screenshoot

Aleksandar Vučić, Foto: screenshoot

- I molim ljude iz "Torlaka", bez obzira na to da li se ljute, da ne stoje više vakcine u frižiderima, kao što je to bilo sa "Sputnjikom". Kao Boga vas molim, kada vakcina dođe kod vas, dajte da što brže moguće vakcinišemo ljude. Nemojte da brinete da li ćemo ostati bez vakcine, to je naš posao - rekao je Vučić.

Predsednik je kazao da pored novinara mora da krene i imunizacija radnika pošte, koji su takođe stalno na terenu i u kontaktu su sa penzionerima.

Sastanak u Palati Srbija

Alo/I.T.

Sastanak u Palati Srbija, Foto: Alo/I.T.

- Jutros smo sa Darijom razgovarali premijerka i ja, u Šapcu smo imali velikih problema u Gerontološkom centru. Veliki je broj zaraženih korisnika, ali zahvaljujući tome što su vakcinisani nismo imali nijednog preminulog. Od 118 penzionera 79 je zaraženo. A samo četvoro je bilo zaraženo, i niko nije preminuo. Zahvaljujući vakcini nismo imali 40 ili 50 mrtvih - rekao je predsednik.

Vučić je rekao da ćemo zahvaljujući novom informacionom sistemu znati tačno koja vakcina je kada upotrebljena, i da se više neće dešavati, kao sa vakcinama za grip da ih pronalaze po frižiderima.

Cilj - kolektivni imunitet

Premijerka Ana Brnabić je potom iznela trenutno stanje stvari, i naglasila je da je naš cilj da vakcinišemo što više ljudi kako bismo ostvarili kolektivni imunitet da bismo mogli da se vratimo poslu.

Sistem za praćenje vakcina

Alo.rs

Sistem za praćenje vakcina, Foto: Alo.rs

- Novi sistem će nam omogućiti da pratimo put vakcine od trenutka kada stigne na aerodrom, pa odatle u magacin i dalje. Sve do toga koji medicinski radnik ju je zadužio, i ko ju je primio. Ponosna sam i na sistem za prijavu građana, i ja želim ponovo da apelujem na sve građane da se prijave telefonski ili preko interneta - rekla je premijerka.

Članovi tima za vakcinaciju su potom objasnili na koji način funkcioniše informacioni sistem za imunizaciju.

- Znamo do detalja put vakcine od trenutka kada uđe u Srbiju. U ovom sistemu učestvuju i ALIMS, i "Batut", i lokalni zdravstveni centri. Svaki građanin kada primi prvu dozu je evidentiran, znamo i kada mora da primi drugu dozu - objašnjeno je iz tima za vakcinaciju.

Aleksandar Vučić

screenshoot

Aleksandar Vučić, Foto: screenshoot

Premijerka je objasnila da je deo sistema i QR kod, koji se nalazi i na potvrdama koji dobijaju građani, a koji nam omogućuje da nemamo lažne potvrde vakcinisanih, što se dešavalo u inostranstvu.

- Na Sajmu imamo punktove gde će popunjavati dokumentaciju, razgovarati sa lekarima, zatim punkt gde se vakcinišu i na kraju ostaju desetak minuta na posmatranju lekara - rekli su iz Tima za vakcinaciju, na šta je premijerka dodala:

- U svakom trenutku ako izgubite potvrdu, možete da se prijavite preko elektronske uprave, tako da nema bojazni oko toga. Mi ćemo raditi na sledećim stvarima: Da u svim većim gradovima napravimo punktove za masovnu vakcinaciju, zatim osnivanje kontakt centara zbog lakše koordinacije i da građani ne bi čekali.

Sistem za praćenje vakcina

Alo.rs

Sistem za praćenje vakcina, Foto: Alo.rs

Predsednik Vučić je rekao da ćemo znati gde je svaka vakcina otišla, da ne bi došlo do situacija kao što se ranije dešavalo, da lekovi propadaju.

- Ovo je još jedan način da pokažemo koliko smo spremni da idemo u korak sa najrazvijenijim zemljama u svetu. Naš sistem je ako ne bolji, onda jednakog kvaliteta kao i njihov - rekao je Vučić.

On je potom razgovarao sa gradonačelnicima Beograda, Niša, Kragujevca i Novog Sada, kojima je naglasio da što pre počnu aktivno da zovu građane na imunizaciju.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je rekao da je u prestonici sve spremno za masovnu imunizaciju, i da je u toku mobilizacija volontera koji će pomagati u kol centrima gradskih opština.

- U ovom trenutku nemamo većih problema, aktivni smo, i svi članovi tima su me informisali o trenutnoj situaciji - rekao je Radojičić, a predsednik je naglasio da se u slučaju da ne bude dovoljno volontera i gradski službenici uključe u rad.

Sistem za praćenje vakcina

Alo.rs

Sistem za praćenje vakcina, Foto: Alo.rs

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je rekao da u Novom Sadu postoji 10 punktova, i da su pripadnici Prve brigade VS i volonteri Crvenog Krsta spremni da pomognu, i da sutra počinje masovna vakcinacija.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je rekla da je i Niš spreman za imunizaciju na masovnom nivou, i rekla je da su svi oni koji su prijavljeni u gerontološkim centrima vakcinisani.

Počinje masovna vakcinacija u Srbiji

Masovna vakcinacija stanovništva u Srbiji kreće od danas, najavila je premijerka Ana Brnabić, uz posebnu molbu prosvetnim radnicima da se u što većem broju prijave.

Istovremeno će početi i davanje cepiva za sledeću prioritetnu grupu, u koju, uz prosvetne radnike, spadaju i pripadnici MUP, Vojske Srbije i predstavnici medija, s tim što će prosvetni radnici zavrtati rukave od sutra.

Prosvetni radnici će sutra zavrnuti rukave, dok će vakcine već danas početi da primaju pripadnici MUP, Vojske Srbije i predstavnici medija