Ana Brnabić
Tanjug/Nikola Andjic
Ana Brnabić

Tanjug/Nikola Andjic

Ana Brnabić, Foto: Tanjug/Nikola Andjic

Danas Srbija dobija novu Vladu, a budući ministri su pristigli na specijalnu Skupštinu koju će voditi Ivica Dačić. 

12.34 U raspravu se uključio Dragan Marković Palma 

Dragan Marković

screenshot

Dragan Marković, Foto: screenshot

U ovom vremenskom periodu mi imamo dobru saradnju sa SAD, Kinom, Rusijom,a sve to pored etikete koju su nam drugi zalepili, a koja je laž i prevara. Albanci samo idu kao fizička lica, zna se ko sastavlja njihove sporazume. Gospodin koji je malo pre govorio priča kako su Albanci ugroženi, a svakog  trećeg dana Albanci mlatretiraju Srbe na Kosovu, pre neki dan su pucali na srpsku decu. 

12.15 Ana Brnabić odgovorila Kamberiju

- Ja razumem da ste vi izabrali da se bavite politikanstvom i da govorite o političkim floskulama. Ipak, ja mislim da bi i za Albance i Srbe bilo bolje da ovde nastavimo da govorimo o kvalitetu života. Takođe mislim da bi bilo mnogo bolje da se ne vraćamo u prošlost - rekla je Ana Brnabić, i istakla da u Skupštini nema diskriminacije. 

Ona je naglasila da je zahvaljujući predsedniku Vučiću došlo do normalizacije odnosa sa Albanijom, i da je upravo on prvi pozvao na istorijsko pomirenje Srba i Albanaca.

- O tom čoveku vi pričate na taj način na koji pričate. To pokazuje da vas ne zanima kvalitet života Albanaca na jugu Srbije. To je čovek koji je pokrenuo interni dijalog, za šta su ga mnogi ovde radikalni, kao što ste i vi radikalni, optužili za izdaju.

Premijerka je istakla da je uvek za dijalog, ali je problem što Kamberi ne želi dijalog, već da se bavi politikanstvom.

11.52 - Izlaže Šaip Kamberi, poslanici upozorili na povredu poslovnika

Šaip Kamberi

screenshot

Šaip Kamberi, Foto: screenshot

Prvi u Skupštini nakon ekspozea, izlagao je Šaip Kamberi (Ujedinjena Dolina- SDA Sandžaka), predstavnik Albanaca sa juga Srbije. On je na početku rekao da je diskriminisan, a zatim negativno govorio o predsedniku Vučiću i članovima nove Vlade.

11.51 - Zavržen govor Ane Brnabić

11.45 - "Predlog sastava novog kabineta"

Buduća Vlada Srbije, rekla je Brnabić, imaće 21 resor i dva ministra bez portfelja. Kaže i da je ponosna na činjenicu da će u vladi biti šest potpuno novih ministara i čak 11 žena koje će voditi neke od najkompleksnijih resora u Vladi.

Poštovani narodni poslanici, za članove buduće Vlade Republike Srbije predlažem:

- Branka Ružića, za prvog potpredsednika Vlade i ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

- Branislava Nedimovića, za potpredsednika Vlade i ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

- Prof. dr Zoranu Mihajlović, za potpredsednicu Vlade i ministarku rudarstva i energetike

- Nebojšu Stefanovića, za potpredsednika Vlade i ministra odbrane

- Maju Gojković, za potpredsednicu Vlade i ministarku kulture i informisanja - Sinišu Malog, za ministra finansija

- Anđelku Atanasković, za ministarku privrede

- Irenu Vujović, za ministarku za zaštitu životne sredine

- Tomislava Momirovića, za ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

- Tatjanu Matić, za ministarku trgovine, turizma i telekomunikacije

- Maju Popović, za ministarku pravde

- Mariju Obradović, za ministarku za državnu upravu i lokalnu samoupravu

- Gordanu Čomić, za ministarku za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog

- Aleksandra Vulina za ministra unutrašnjih poslova

- Nikolu Selakovića, za ministra spoljnih poslova

- Jadranku Joksimović, za ministarku za evropske integracije

- Dr Zlatibora Lončara, za ministra zdravlja

- Prof. dr Dariju Кisić Tepavčević, za ministarku za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

-Radimora Ratka Dmitrovića, za ministra za brigu o porodici i demografiju

- Vanju Udovičića, za ministra omladine i sporta

- Milana Кrkobabića, za ministra za brigu o selu

- Nenada Popovića, za ministra bez portfelja

- Novicu Tončeva, za ministra bez portfelja.

11.38 - "Dobrosusedski odnosi od ključnog značaja"

- Svima treba da bude jasno da samo razvoj dobrosusedstva omogućava održiv razvoj i same Srbije. Rukovodeći se potrebom unapređenja ekonomske saradnje i daljeg ekonomskog uvezivanja u regionu Zapadnog Balkana, radićemo na implementaciji tzv. "Mini šengen" inicijative usmerene na olakšavanje slobode kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala.

11.37 - Ulaganja u sport

- Važno je da nastavimo strateška ulaganja u sport. Rekordna ulaganja u sport u prethodnom periodu imaju za rezultat rekordne uspehe koje je reprezentativni sport zabeležio u prethodnim godinama.

11.35 - Ulaganje u kulturu

- Važno je da osnažimo samostalne slobodne umetnike. Radićemo na uprapređenju stručnih umetničkih škola, prvi put ove godine smo uveli umetnička speijalizovana odeljenja. U planu je izgradnja nove zgrade filharmonije.

11.32 - "Najvažnija reforma"

- Uspešnu transformaciju javne uprave u efikasan servis građana započeli smo kroz digitalizaciju javne uprave. Ukinuli smo obavezu korišćenja pečata za privredne subjekte, uveli elektronsko čuvanje i arhiviranje dokumenata, izvršili reformu upisa u katastar nepokretnosti, uveli elektronsku razmenu podataka između organa uprave.

11.30 - "Veštačka inteligencija"

- Usvojili smo strategiju razvoja veštačke inteligencije. Potencijal koji imamo je veliki, a veštačka inteligencija će izmeniti čitav svet u narednom periodu. Već 2021. godine ćemo imati prvu generaciju studenata iz ove oblasti.

Ana Brnabić

Tanjug/Nikola Andjic

Ana Brnabić, Foto: Tanjug/Nikola Andjic

11.24  - Bitna tema "očuvanje životne sredine" 

Ana Brnabić je navela da kvalitet životne sredine postaje jedna od važnih stavki kada je reč o kvalitetu života građana.

- U tom smislu, povećanje standarda zaštite životne sredine, pre svega kada govorimo o otpadnim vodama i čvrstom otpadu, i zaštita zdravlja građana i pre svega u smislu poboljšanja kvaliteta vazduha, će se nalaziti među ključnim prioritima ove Vlade - navela je Brnabić, koja je istakla da od procenjenih 10 milijardi evra investicija u zaštitu životne sredine, polovina je u postrojenja za tretman otpadnih voda.

11.21 - Rudarstvo i dalje važan element privrednog razvoja

- Sektor rudarstva će ostati važan element privrednog razvoja Srbije. Poseban fokus biće na realizaciji projekta "Jadar" koji predstavlja veliku priliku za našu zemlju imajući u vidu da se u Loznici nalazi ležište novootkrivenog minerala litijum-borata, "Jadarita".

11.19. - Turizam ima značajan potencijal

- U prethodne četri godine turizam je pokazao da ima značajan potencijal da doprinese dinamičnom rastu i razvoju Srbije. Nažalost, ova godina je bila pogubna po sektor turizma u čitavom svetu, ali nam je pokazala snažan potencijal domaće turističke ponude koju su u ogromnoj meri koristili naši građani poslednjih meseci. Tokom mandata prethodne Vlade razvili smo sistem eTurista koji predstavlja evidenciju svih kapaciteta i njihove popunjenosti te ćemo moći na efikasniji način da pratimo statistiku u turizmu i imamo uvid u realni doprinos ovog sektora našoj privredi. Uvođenjem podsticaja za privatne investicije u smeštajne kapacitete u banjskim mestima, omogućili smo brz razvoj naših banja kao što su Vrnjačka banja i Vrdnik. U tom pravcu ćemo svakako i nastaviti. Кonačno, sistem "Vaučera za odmor u Srbiji“ zaživeo 2015. godine, stimulisao je razvoj domaćeg turizma i povećanje broja domaćih turista po prosečnoj godišnjoj stopi rasta od 7,8 odsto. Nastavićemo i sa ovom inicijativom kako bi podstakli ljude da upoznaju lepote svoje zemlje i pomogli našoj turističkoj ponudi.

11.17 - Podrška mladima 

Sistemski podržavamo razvoj "start up" kompanija. Uvećavamo fond za inovacionu delatnost, olakšano je finansiranje poslovanja kroz trogodišnje oslobođavanje poreza i omogućavanja učešća zaposlenih u kapitalu putem prava na sopstveni udeo.

11.15 - Uvesti Internet u svako selo

- Moramo da gradim odigitalne puteve, da obezbedimo kvalitetan Internet u svakom selu Srbije.Danas ne možete da očekujete da ljudi pokreću firme ako u svom domaćinstvu nemaju Internet vezu. Mi moramo da nastavimo da jačamo oblast intelektualne sredine i patenata. Kako bi stimulisali preduzetništvo 2018. godine smo uveli olakšice za mlade koji su prethodne godine završili školi, ako žele da osnoju svoju firmu, ali i starije koji duže od šest meseci ne mogu da nađu posao. Zahvaljujući tim olakšicama do sada je registrovano preko 1.100 privrednih subjekata.  

Ana Brnabić

Tanjug/Rade Prelić

Ana Brnabić, Foto: Tanjug/Rade Prelić

11.45 Predlog sastava novog kabineta

Buduća Vlada Srbije, rekla je Brnabić, imaće 21 resor i dva ministra bez portfelja. Kaže i da je ponosna na činjenicu da će u vladi biti šest potpuno novih ministara i čak 11 žena koje će voditi neke od najkompleksnijih resora u Vladi.

Buduća mandatarka je potom pročitala imena novih ministara u vladi Srbije.

11.10 - Кultura i kreativne industrije

- U narednom mandatu bavićemo se obrazovanjem mladih talenata u umetnosti i kreativnim delatnostima uopšte. Radimo na izgradnji novih zgrada i proširenju kapaciteta umetničkih fakulteta, Fakulteta likovnih umetnosti, Fakulteta primenjenih umetnosti i Fakulteta muzičkih umetnosti. Radićemo i na unapređenju stručnih umetničkih srednjih škola i jačanju umetničkog gimnazijskog obrazovanja.

11.05 - Poljoprivreda

Mandatarka je navela sektore koje smatra važnima za rast, a na prvom mestu je, kako je rekla - poljoprivreda.

- Važnost poljoprivrede i samoodrživosti više nego ikada se pokazala tokom kovid krize kada je Srbija bila jedna od retkih zemalja na svetu koja ni u jednom trenutku nije imala nestašice hrane i osnovnih životnih namirnica. Upravo suprotno - uprkos krizi, bili smo u prilici da izvozimo naše sirovine i proizvode - rekla je ona.

Kako je dodala, Srbija je trenutno među zemljama koje poljoprivrednoj proizvodnji daju najmanje vrednosti kroz dalji lanac prerade.

- Кod nas je predominantan izvoz sirovina i proizvoda niskog stepena prerade što predstavlja izgubljenu dodatu vrednost u sektoru prehrambene industrije. Jedna od naših najvećih šansi je da u lancu proizvodnje hrane načinimo iskorak ka proizvodima višeg stepena finalizacije i da se, od izvoznika poljoprivrednih proizvoda, transformišemo u izvoznika hrane i gotovih proizvoda.

Ana Brnabić

Tanjug/Rade Prelić

Ana Brnabić, Foto: Tanjug/Rade Prelić

10.55 - Program 2025 zvezda vodilja u daljem radu

- Sledeće godine počinjemo sa izgradnjom fruškogorskog koridora, metroa u Beogradu i auto-puta Mira denocia Niš - Pločnik. Nastavljamo da ulažemo u vodeni saobraćaj kao i u aero saobraćaj. Program "Srbija2025" predviđa ulaganje u privredu, turizam, digitalizaciju, obrazovanje, sportsku infrastrukturu, kulturu, zdravstvo, brigu o mladima i populacionu politiku. To je naša zvezda vodilja u daljem radu. Trenutni rast produktivnosti treba da se duplira, tri važne strategije za dalji rad su sledeće.

- Strategija industrijske politike do 2030.

- Strategija pametne specijalizacije do 2027.

- Strategija razvoja veštačke inteligencije do 2025.

Ove strategije adresiraju probleme, tj. osnaživanje ljudskih kapaciteta, inovacija u stvaranju dodatne vrednosti i produktivnosti i stimulacija preduzetništva i "start up" eko sistema.

10.50 - Napravili smo program "Srbija 2025"

- Program obuhvata listu konkretnih oblasti i projekata vrednih blizu 14 milijardi evra na kojima moramo da radimo kako bi 2025. godine stigli do cilja. Cilj je 900 evra prosečne plate u Srbiji, između 430 i 440 evra prosečne penzije. Sve što stoji u programu "Srbija 2025" su projekti koji će konkretno i očigledno podići kvalitet života svakog građanina u Srbiji - istakla je Ana Brnabić.

Ana Brnabić

Tanjug/Rade Prelić

Ana Brnabić, Foto: Tanjug/Rade Prelić

10.40 - "Pred nama je ozbiljna borba sa kriminalom", rekla je Brnabić

- Mafija je poslednjih meseci pomislila da je jača od države. Naš posao je da pokažemo da je država uvek jača i da nema igranja sa institucijom . Nema tolerisanja kriminalaca i niko od njih neće biti zaštićen. Moramo se posebno baviti bezbednošću predsednika Aleksadra Vučića koji je objavio rat mafiji. Svi mi svedočimo pretnjama Vučiću i njegovoj porodici, do te mere da svaki napad verbalni ili fizički svima bude očekivan, normalan i podrazumljiv. Finasijeri ovih napada su jako bogati. Svako ko bude na meti kriminalne bande, a sam pomaže u borbi protiv kriminala će biti zaštićen. Ključne tačke kojima ćemo zadati odlučujuću udarac kriminalu su sledeće.

- Presecanje izvora finansiranja 

- Razbijanje veze i mreža uticaja u državnim organima, politici i medijima

10.30 - Ana Brnabić je uporedila platu zdravstvenog radnika u periodu od 2013. do danas.

- Plata u zdravstvu je bila sramno mala. Doktor specijalista je zarađivao 67.540 dinara, medicinska sestra 32.454 dinara. Do 2020. godine plate specijalista smo povećali 57 odsto, a medicinskih sestara 67 posto. Mi znamo da ni to nije dovoljno i da ćemo morati još mnogo da radimo da bi adekvatno platili zdravstvene radnike, a to će biti, ujendo, jedan od prioriteta. Radimo na kompletnoj digitalizaciji zdravstva, svim građanima ćemo obezbediti "elektronski karton" sa svim podacima koji će njima biti dostupni svakog trenutka, kao i njihovim lekarima, na ovaj način ćemo građane staviti u sam centar zdravstvenog sistema. Sistem će biti transparetniji, efikasniji i doneće značajne uštede za državni budžet koji ćemo moći da uložimo u zdravstvo. Izazovi koji stoje pred ovom vladom su i političke prirode, mislim na odnose sa Prištinom, dijalog o normalizaciji probleme uspostavljanja zajednica srpskih opština, mi od toga nećemo odustati.

10.15 - "Ana Brnabić: Srbija je prestala da bude zemlja koja niže istorijske poraze"

Poslanicima se obraća premijerka Ana Brnabić, koju su prisutni pozdravili gromoglasnim aplauzom.

- Srbija je prestala da bude zemlja koja niže istorijske poraze, i postala je zemlja koja pobeđuje. Prestali smo da tražimo izgovore za neuspeh, počeli smo da radimo, prestali smo da kukamo. Mi smo uspeli da započnemo važnu transformaciju društva i ekonomije zasnovanu na znaju i inovacijama. Ostvarili smo dinamičan rast BDP-a. Ove godine ćemo biti zemlja sa najboljim ekonomskim rezultatima u Evropi. Stopa nezaposlenosti je opala za preko 6 odsto, a zaposlenost je porasla za 10 odsto. Stvorili smo oko 200 hiljada radnih mesta. Prosečne zarade su više za 34 odsto, a minimalna zarada je povećana za 52 odsto u odnosu na 2016. godinu. Nastavljamo sa borbom protiv COVID-19, očuvavanju interesa srpskog naroda na KiM, borba protiv organizovanog kriminala i rat protiv mafije, očuvanje nezavisnosti i samostalnog odlučivanja Srbije, vladavine prava i ubrzanje reformi na našem evropskom putu i dalje ekonomsko jačanje Srbije. Prioritet pred ovom vladom je zaštita ljudi i podrška zdravstevenom sistemu u borbi protiv COVID-19. Pred nama je teška zima i teška godina 2021. u kojoj ćemo morati da nastavimo ovu borbu kao i ceo svet. Očekujemo da će svet tek 2022. godine moći da se vrati u "kakvu-takvu" normalnost. Ekonomski će se svet oporaviti tek 2029. godine.

Budući ministri neće imati priliku da zasednu u čuveni skupštinski restoran jer zbog korona virusa radi po principu keteringa, hrana se naruči i nosi. Jutros je restoran bio prazan, a evo kako izgleda današnji meni.

Skupština restoran

Alo.rs/D.R.

Skupština restoran, Foto: Alo.rs/D.R.

10.10 - Ivica Dačić je naveo da je prisutno 206 narodnih poslanika i konstatovao da postoje uslovi za rad Narodne skupštine.

9.55 - Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić je buduću premijerku Anu Brnabić dočekao ispred parlamenta.

9.47 - Stigao je i lider Pokreta socijalista Aleksandar Vulin, a odmah za njim i Tomislav Momirović, Zorana Mihajlović, Darija Kisić Tepavčević, Marija Obradović, Siniša Mali, Nikola Selaković.

9.45 - U parlament je stigla i Irena Vujović, koja će stati na čelo Ministarstva ekologije. 

Irena Vujović

Alo/D.R

Irena Vujović, Foto: Alo/D.R

9.43 - U parlament je stigao i Muamer Zukorlić, koji će u novom sazivu obavljati funkciju potpredsednika Skupstine Srbije.

Muamer Zukorlić

Alo!/D.R.

Muamer Zukorlić, Foto: Alo!/D.R.

9.37 - Narodni poslanici i kandidati za ministre ubrzano pristižu u Skupštinu Srbije. Sednica pocinje u 10 sati. Među prvima je stigao potpredsednik SPS-a i budući ministar bez portfelja Novica Tončev. 

9.31 - Na dnevnom redu vanredne sednice parlamenta je izbor vlade i polaganje zakletve predsednika i članova vlade, čime zvanično počinje da im teče mandat.

Dolazak

Alo.rs

Dolazak, Foto: Alo.rs

Posle rasprave u parlamentu, očekuje se glasanje i polaganje zakletve koja glasi:

"Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom časću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije".

Vlada Srbije ima 21 resor, među kojima su tri nova, koja se tiču brige o selu, o porodici i demografiji i ljudskim i manjinskim pravima i društvenom dijalogu, kao i dva ministra bez portfelja.

Pročitajte još: