Šalter, pošta
Alo! / Dejan Briza
Šalter, pošta

Alo! / Dejan Briza

Šalter, pošta, Foto: Alo! / Dejan Briza

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali danas je u Skupštini Srbije predstavio Predlog zakona o računovodstvu, Predlog zakona o reviziji i Predlog zakona o kontroli državne pomoći.

“Cilj je podizanje nivoa kvaliteta finansijskog izveštavanja u Republici Srbiji, što je jedan od preduslova za stvaranje boljeg poslovnog ambijenta u zemlji, za podsticaj razvoju domaće privrede i privlačenje potencijalnih stranih investicija”, izjavio je ministar Mali govoreći o Predlogu zakona o računovodstvu i Predlogu zakona o reviziji.

Ministar je naglasio da ća pravna lica, odnosno preduzetnici koji pružaju računovodstvene usluge – u roku od tri godine od dana stupanja na snagu novog Zakona o računovodstvu biti u obavezi da usklade svoje poslovanje sa odredbama zakona.

„Biće definisana obaveza pravnih lica, odnosno preduzetnika da fakture kao računovodstvene isprave izdaju isključivo u elektronskom obliku. Pojednostaviće se procedura izdavanja faktura i skratiti vreme neophodno za obavljanje ovih poslova, a biće obezbeđen brži povraćaj PDV-a“, objasnio je Mali i dodao da će E-fakture biti obavezne počev od 1. januara 2022. godine.

Prema njegovim rečima, različite kategorije pravnih lica moći će da primenjuju Međunarodne standarde finansijskog izveštavanja (MSFI) prilikom sastavljanja redovnih godišnjih finansijskih izveštaja.

Pročitajte još:

„Ovo će uticati na dodatno smanjenje troškova pravnim licima u vezi sa finansijskim izveštavanjem, lakše poslovanje i obezbeđivanje da njihovi finansijski izveštaji budu transparentniji i pouzdaniji“, kazao je Mali.

Ministar je dodao da će izmenama zakona o računovodstvu biti prihvaćene i preporuke MANIVALA (komitet Saveta Evrope koji okuplja eksperte koji procenjuju usklađenost država članica sa svim relevantnim međunarodnim standardima za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma) u smislu zabrane krivično osuđivanim pravnim i fizičkim licima i njihovim povezanim licima da da budu osnivači i vlasnici pravnih lica i preduzetnika koji se bave pružanjem računovodstvenih usluga.

Mali se osvrnuo i na izmene Predloga Zakona o reviziji, istakavši da je jedna od najvažnijih izmena da su javni nadzor nad obavljanjem revizije i kontrola kvaliteta nad radom revizorske struke objedinjeni u okviru jedne institucije - Komisija za hartije od vrednosti.

 

Šalter

Alo!/Rajko Ristić

Šalter, Foto: Alo!/Rajko Ristić

„Predloženo rešenje je u skladu sa zahtevima EU regulative i najboljom praksom. Sada se ovaj postupak odvija u tri institucije - Komori ovlašćenih revizora, Odboru za javni nadzor nad obavljanjem revizije i Ministarstvu finansija”, istakao je Mali i rekao da će proces od početka kontrole kvaliteta rada revizora do krajnjeg rezultata biti kraći nego što je to bio slučaj do sada.

Na današnjem dnevnom redu je i Zakon o kontroli državne pomoći, a govoreći o njemu ministar je istakao da se njegovim donošenjem postiže jačanje transparentnosti prilikom dodele državne pomoći, efikasnija kontrola, kao i otklanjanje nejasnoća koje su uočene u primeni postojećeg propisa.

„U zakonu su jasno istaknuti i pobrojani instrumenti dodele državne pomoći radi lakšeg snalaženja davaoca državne pomoći, a navedene su i situacije koje ne predstavljaju državnu pomoć, predlaže se uvođenje registra državne pomoći i de minimis pomoći, koji je zapravo elektronska baza. Registar državne pomoći i pomoći male vrednosti će se uspostaviti najkasnije u roku od godinu dana od početka primene ovog zakona”, rekao je on.

On je istakao i da će usvajanjem Predloga zakona o kontroli državne pomoći biti ispunjene i preuzete obaveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, pri čemu će Komisija za kontrolu državne pomoći steći status pravnog lica, raspolagati sopstvenim budžetom i za svoj rad odgovarati Narodnoj skupštini.

„Komisija će sprovoditi analize dodeljene i instrumenata državne pomoći, ali će i sačinjavati godišnji izveštaj o dodeljenoj državnoj pomoći, godišnji izveštaj o popisu šema državne pomoći. Moći će da zabrani dodelu državne pomoći ukoliko oceni da je neusklađena, ali će moći i da naloži povraćaj već dodeljenih sredstava”, zaključio je Mali.

Bonus video: Siniša Mali o povećanju plata i penzija