Aleksandar Vučić
Printscreen
Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen

 

Evropska komisija, na čelu sa predsednicom Ursulom fon der Lajen, započeće svoj petogodišnji mandat 1. decembra.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je čestitku predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, visokom predstavniku EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepu Borelu, komesaru za susedstvo i proširenje Oliveru Varhejiju, kao i drugim evropskim komesarima. U čestitki se kaže:

Čestitam vam na poverenju koje su vam danas ukazali poslanici Evropskog parlamenta i želim vam mnogo uspeha u radu.

- Uveren sam da ćete, tokom petogodišnjeg mandata, svojim velikim iskustvom braniti interese Evropske unije i promovisati vrednosti na kojima ona počiva. Isto tako sam uveren da ćete novim idejama uspešno odgovarati na izazove sa kojima se današnja Evropska unija suočava i boriti se da ona postane još bolje mesto za život.

Članstvo u EU je strateški cilj Srbije i, kao zemlja kandidat, uvek će biti pouzdan partner u ostvarivanju zajedničkih ciljeva. Iako znamo koliko je dug i težak put do članstva, nadamo se da je naš evropski put realan i ostvariv i uporno ćemo da radimo na tome da Srbija bude uređena i uspešna zemlja. Zato nas je obradovalo to što ste najavili da ćete da podržavate čvrste odnose i snažnu saradnju sa Zapadnim Balkanom, jer postojanje evropske perspektive predstavlja jak podsticaj našim reformskim naporima u društvu i ekonomiji. Zato se nadam da ćete naše reforme adekvatno vrednovati i da će Srbija, tokom vašeg mandata, uz vašu podršku i pomoć, ali i kritiku, postati zemlja koju ćete rado videti kao ravnopravnog člana Evropske unije.

- U isto vreme, Srbija će, promovišući politiku mira i saradnje, nastaviti da se bori za stabilnost na Zapadnom Balkanu, kao osnovi za ekonomski i svaki drugi napredak regiona - navodi se u čestitki predsednika Vučića.