Rektorka Ivana Popović
Printscreen Youtube
Rektorka Ivana Popović

Printscreen Youtube

Rektorka Ivana Popović, Foto: Printscreen Youtube

Ukoliko se to pokaže tačnim, postavlja se pitanje koliko je validna odluka Odbora za profesionalnu etiku ove visokoškolske ustanove da se doktorat Siniše Malog, ministra finansija u Vladi Srbije, proglasi plagijatom.

Po svemu sudeći, Univerzitet u Beogradu i njegova rektorka Ivanka Popović trebalo bi, ocenjujući vrednost naučnih radova, da krenu od sebe i svojih temeljnih akata, pošto je, prema tvrdnji Zukorlića, Etički kodeks Univerziteta u Beogradu kopija istovetnog dokumenta Sveučilišta u Zagrebu. Zukorlić ističe da je suludo da o akademskoj čestitosti sude oni koji ni sami nisu akademski čestiti...

- Jedno su stručna tela, drugo Etički odbor koji je odluku u vezi s tim doneo, što je etičko telo. A Etički kodeks Beogradskog univerziteta prepisan je od Zagrebačkog univerziteta. Taj kodeks po kojem se sudi je plagijat, preuzet od Zagrebačkog univerziteta bez navođenja citata! Ako i krivica postoji u ovom radu, od 10 faktora, Siniša Mali je najmanje odgovoran faktor. Najodgovornija su tela koja su mu dozvolila da doktorira - rekao je Zukorlić gostujući u emisiji „Pravi ugao“ na RT Vojvodine.

Mumaer Zukorlić

printscreen Alo

Mumaer Zukorlić, Foto: printscreen Alo

On je konstatovao je da imamo pravo rastrojstvo u sistemu obrazovanja i pomenuo slučaj Dušana Teodorovića.

- Taj akademik je, govoreći o Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru, rekao ponosno u jednoj emisiji „ja im nisam dao akreditaciju“. A on je jedan od vrhova korupcije u ovoj Srbiji, jedan od sahranitelja visokog obrazovanja. On je godinu i po dana i to baš tada, kada je sprečavao akreditaciju univerziteta u Novom Pazaru, bio u zakonskom sukobu interesa jer je bio istovremeno potpredsednik akredicionog tela i prorektor na Univerzitetu - kazao je Zukorlić.

On je naveo da će slučaj Siniše Malog otvoriti Pandorinu kutiju...

- Šta je s tim ljudima koji su bili u komisijama Siniši Malom, kako će oni biti sada u nekim drugim komisijama? Bilo bi fer sada otvoriti i druge doktorate koje je ta ista komisija odobrila i čitavo nastavno-naučno veće koje je prihvatilo taj doktorat. Siguran sa da se ovde taktizira, da ljudi na Univerzitetu idu na to da zadovolje i vuka i ovce - naveo je Zukorlić.

 „Megatrend“ napadaju oni koji su ga protežirali

Zukorlić je, pomenuvši „Megatrend“, podvukao da su upravo oni koji ga najžešće danas napadaju, svojevremeno davali akreditacije tom univerzitetu.

 

Komentari (1)

Albatros

04.12.2019 10:01

Rektorka odmah da podnese ostavku,ako ima malo morala,sto ja sumljam.