Dritan Abazović
EPA
Dritan Abazović

EPA

Dritan Abazović, Foto: EPA

Inicijativa Krivokapića da smeni ministra Vladimira Leposavića stigla je i do Skupštine i već dobila punu podršku opozicije u zemlji, odnosno Đukanovićevog DPS-a i njima bliskih malih partija, dok su DF i Demokrate, najveće stranke koje čine vladajuću koaliciju, izrazito protiv toga. A činjenica da će za predlog premijera u Skupštini glasati opozicioni poslanici, a ne oni koji su ga doveli na to mesto, znači samo jedno - pad vlade i njegov odlazak.

Zdravko Krivokapić

Printscreen

Zdravko Krivokapić, Foto: Printscreen

Analitičari i poznavaoci prilika u Crnoj Gori kažu i da bi, pošto je ostao bez ikakvog autoriteta, političke snage i razočarao narod koji je počeo da organizuje litije protiv njega, Krivokapić morao sam odmah da podnese ostavku. U tom slučaju, navode da bi na njegovo mesto mogao da dođe potpredsednik vlade Dritan Abazović, a da bi čelnici Demokratskog fronta trebalo da budu postavljeni na ministarske funkcije.

Vladimir Pavićević

Privatna arhiva

Vladimir Pavićević, Foto: Privatna arhiva

- To je jedina formula kojom se u datim okolnostima obezbeđuje normalizacija prilika i stabilizuje stanje u Crnoj Gori - rekao je Vladimir Pavićević, direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije.

I Dragan Šoć, advokat i bivši ministar pravde, ocenio je da ne postoji rasplet u vezi sa smenom ministra pravde, koji bi bio povoljan za Krivokapića i njegovu vladu.
Međutim, svi se pitaju zašto se i kako se došlo do ove situacije i zbog čega se Krivokapić udarom na Leposavića odlučio na političko samoubistvo?

Naš izvor iz Crne Gore, koji je deo vladajuće garniture, otkriva da je Krivokapić suludi potez povukao na nagovor jednog ministra, koji mu je rekao da to zahtevaju stranci!

I posle Mila - Milo, nastavak antisrpstva

Andrija Mandić, jedan od lidera DF-a, sazvao je sastanak lidera stranaka parlamentarne većine kako bi, naveo je, pronašli rešenje za demontiranje duboke države Mila Đukanovića, koja i dalje kontroliše sve vitalne državne funkcije u zemlji.

- Kriza, koju je izazvao Krivokapić na temu navodnog genocida koji su počinile srpske snage u Srebrenici, izazvala je ogromno razočaranje građana, i to onih koji su glasali za sadašnju vlast, tako da je na hiljade njih spontano izašlo na ulice, šaljući jasnu poruku da ne prihvataju nastavak antisrpske politike koju je pre Krivokapića u kontinuitetu vodio Milo - poručio je Mandić.

- Đorđe Radulović, ministar spoljnih poslova, koji je zapravo kadar DPS-a i neko ko je jako blizak Milovom savetniku Milanu Roćenu, ubeđivao je danima Krivokapića da ambasade traže da ode Leposavić, koji je najviše doprineo da se izmeni sporni zakon o slobodi veroispovesti i koji se borio za smenu tužioca i najvećeg spletkaroša Milivoja Katnića. Radulović je i na sednicama vlade nekoliko puta i sam tražio od Leposavića da podnese ostavku, što ovaj nije želeo da uradi. Sve je otišlo toliko daleko da je premijer čak išao i kod jednog sveštenika SPC koji je blizak sa Leposavićem da ga moli da ovaj nagovori ministra da sam ode - navodi naš izvor. On ističe i da u prilog tezi da su stranci maltene naterali Krivokapića na ove poteze, svedoči to što Leposavić u telefonu čuva njegove poruke u kojima mu čestita na javnim izjavama da se u Srebrenici nije dogodio genocid i da Srbi nisu genocidan narod.

- Tim strancima odgovara i ova situacija, oslabljen Krivokapić protiv kog je ustao narod i širom otvorena vrata za Dritana Abazovića - otkriva naš izvor, dok je spoljnopolitički komentator Dragoljub Pavićević, komentarišući čitavu situaciju, zaključio da se guranje u prvi plan čoveka bez imalo političkog iskustva sad svima u Crnoj Gori ozbiljno obilo o glavu.

Žalosno ako padne zbog Srebrenice

Srbija se neće mešati u unutrašnje stvari Crne Gore, izjavio je juče Ivica Dačić, predsednik Skupštine Srbije, ali je primetio da bi, kako je rekao, bilo žalosno da vlada Zdravka Krivokapića padne zbog stava ministra pravde Vladimira Leposavića o događajima u Srebrenici.

Komentari (2)

Rajko

08.04.2021 09:19

I Dritan i Krivokapić da se nose kud znaju... Dritan je gori od Krivokapić, ima Srbofobiju.

sara

08.04.2021 11:09

Isto, šta novo sročekivati od jednog albanca, kao i dosadašnjeg ortodoksnog crnogorca!!!!.