Grad, kiša, šetnja, ljudi
Tanjug

 

Skupština Srbije

Alo!/Masanori Jošida

Skupština Srbije, Foto: Alo!/Masanori Jošida

Ova vrsta kazne je predložena za poslanike koji su neopravdano odsutni. Milićević: Ne ulaze u salu, a plate uzimaju. Jerkov: Imaju većinu da izglasaju šta hoće.

Predsednik Vučić izveo neočekivan diplomatski manevar u Pragu! Nakon rukovanja sa Zemanom, usledilo ono što Srbi zdušno iščekuju!

AUTOR: Tanjug/D.S. DATUM I VREME: 03.10.2019. 16:27 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je pozvao članice Višegradske grupe da poziciju Srbije sagledavaju iz drugačijeg ugla Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug Predsednik Aleksandar Vučić preneo je članovima Višegradske grupe da je kompromisno rešenje za KiM jedini mogući put za budućnost celog Zapadnog Balkana.

Novčane kazne za poslanike koji su neopravdano odsutni sa sednica - što je predloženo Izmenama Poslovnika o radu Skupštine Srbije - u praksi će se teško primenjivati, ukoliko ta mera uopšte bude usvojena.

U novinama, koje je pre dva dana predložio socijalista Đorđe Milićević, navodi se da se parlamentarac za izostanke može kazniti sa 10, 20 ili 30 odsto od plate ako ne donese opravdanje. Ako nije na stalnom radu, iznos bi mu se oduzimao od paušala.

Skupština Srbije

Alo!/Ognjen Radošević

Skupština Srbije, Foto: Alo!/Ognjen Radošević

Zadatak da kontrolišu poslanike verovatno će imati predsednici klubova, pa je pitanje koliko će oni biti objektivni. S druge strane, nedolazak na sednicu može biti i iskazivanje političkog stava. Takođe, poslanički rad ne podrazumeva samo prisustvo u plenumu, već i polemiku na odborima kao i predstavljanje zemlje u raznim delegacijama.

Milićević je u obrazloženju promena napisao da "poslanici, pa i čitave grupe već duže ne učestvuju u radu, ali se ne odriču ni plata ni putnih troškova:

- Odsustvo sa sednica nije slučajno, već predstavlja vrstu bojkota, ali bez posledica. Može li neki zaposleni da ne ide na posao, a da za to prima platu?

Pročitajte još:

Poslanik DS Aleksandra Jerkov kaže, za "Novosti", da SPS obrazlaže da ovim potezom hoće da vrate ugled parlamentu:

- Imamo različite stavove o tome šta narušava dostojanstvo. U Poslovniku je već zabranjeno vređati, zloupotrebljavati govornicu i obesmišljavati rad, što vlast uveliko radi. Žele da ovako disciplinuju poslanike koji bojkotuju. Imaju većinu da izglasaju da je Zemlja ravna ploča i da nam ukinu plate.

Šef poslaničke grupe SVM Balint Pastor kaže za naš list da nema ništa protiv promena:

- Mi smo na sednicama redovni.

Ministri u Vladi Srbije

Tanjug/ Slobodan Miljević

Ministri u Vladi Srbije, Foto: Tanjug/ Slobodan Miljević

PO DŽEPU - 21.000

Za nedolazak na sednicu predviđeno je oduzimanje deset odsto od plate, što je oko sedam hiljada dinara. Duplo veći ceh (14.000 dinara) plaćao bi onaj ko ne dođe u vreme davanja kvoruma, dok bi se 30 procenata od plate odbijalo za neopravdani izostanak u danu za glasanje. To je oko 21.000 dinara.

BONUS VIDEO: Pitali smo Aleksandra Vučića kada će biti uveden VOJNI ROK i šta piše u u ličnoj poruci od Putina

 

Komentari (2)

civijas

03.10.2019 18:59

i treba toje njihovo radno mesto hoces platu a nedolazis na posao gde to ima.

ljubica

03.10.2019 19:01

A zasto prosto ne primenite zakon o radu pa ko se tri dana neoparvdano pojavi na poslu dobije otkaz?