Aleksandar Vučić
Tanjug/Tara Radovanović
Aleksandar Vučić

Tanjug/Tara Radovanović

Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Ukazom predsednika Srbije Aleksandra Vučića na mesto ambasadora u Vatikanu postavljen je profesor u penziji i nekadašnji dekan Pravnog fakulteta, Sima Avramović dok će dužnost stalnog šefa misije Republike Srbije pri Organizaciji ujedinjenih nacija u Njujorku obavljati Nemanja Stevanović, dosadašnji državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova, prenose mediji.

Predsednik je na ambasadorsku dužnost i u Panami postavio novog diplomatu, a to je Tatjana Conić, koja će naslediti Gorana Mešića, koji je opozvan sa te dužnosti.

To praktično znači da se krenulo sa popunjavanjem upražnjenih mesta u diplomatsko-konzularnim predstavništvima jer je do skora u 27 ambasada, jednoj međunarodnoj misiji, u 10 generalnih konzulata i tri kulturno-informativna centra Srbija nije imala svoje predstavnike. Do toga je došlo zato što je vrh vlasti odlučio da se oko 30 ambasadora i konzula povuče pred izbore, a da se novi postave tek nakon izbora novog ministra spoljnih poslova.

Tako je nakon postavljenja Marka Đurića, bivšeg direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, na mesto ambasadora u Vašingtonu, nastavljeno da se popunjavaju upražnjena mesta.

IMENOVANJE NOVIH DIPLOMATA

Izvor iz Vlade kaže da bi do kraja februara trebalo da se završi imenovanje još desetak diplomata i da će prioritet imati značajne države u kojima su upražnjena mesta, među kojima je ono u Kini, Japanu, ali i Indiji, Poljskoj i drugim državama.

- Vrlo je važno da smo upražnjeno mesto u Njujorku, odnosno u Ujedinjenim nacijama dobili šefa misije jer su tamo značajna međunarodna dešavanja. Tu odgovornu dužnost će obavljati Nemanja Stevanović, dosadšnji državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova. Naše interese u Panami zastupaće Tatjana Conić, karijerni diplomata, koja dugi niz godina obavlja odgovorne dužnosti u Ministarstvu spoljnih poslova. Novajlija u ovim poslovima, odnosno nije imao zvaničnu diplomatsku karijeru, je profesor Sima Avramović - navodi naš sagovornik.

On dodaje da je Avramovićevo decenijsko akademsko i naučno delovanje bila garancija da će uspešno obavljati dužnost ambasadora u Vatikanu.

- Ovo mesto je za Srbiju izuzetno važno jer Vatikan nije priznao Kosovo i zbog toga se vagalo ko bi tamo trebalo da predstavlja Srbiju. Bio je potreban čovek koji dobro poznaje i istorijske prilike Svete stolice ali i današnja dešavanja, pa su predsednik Vučić i ministar Selaković procenili da te uslove ispunjava profesor Avramović - kaže izvor iz Nemanjine 11.

Pročitajte još: