Zoran Đinđić
Profimedia
Zoran Đinđić

Profimedia

Zoran Đinđić, Foto: Profimedia

Pročitajte još:

 

Iz Demokratske stranke su najavili da će zajedno sa Fondacijom „Dr Zoran Ðinđić“ proglasiti pobednika internet takmičenja "Zoran Đinđić hakaton", koje se u 13 časova u Dvorani Kulturnog centra Beograda organizuje umesto takmičenja „Besede u Zoranovu čast“.

Zoran Đinđić

Printscreen

Ubistvo Zorana Đinđića, Foto: Printscreen

Đinđić je rođen u Bosanskom Šamcu (današnjem Šamcu), 1. avgusta 1952. godine. Nakon završene osnovne škole došao je u Beograd, gde je završio Devetu gimnaziju. Posle toga je studirao filozofiju na Univerzitetu u Beogradu, a zanimala su ga predavanja iz istorije umetnosti, sociologije i ekonomije. Politika, za koju je govorio da se oko nje ne treba nervirati, opčinila ga je za vreme studentskih dana.

Preporučujemo i ovo:

 

Posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine, tačnije 25. januara 2001. godine biva izabran za premijera. Ubijen je u atentatu ispred sedišta Vlade Srbije, 12. marta 2003. godine, za koji su na 40 godina zatvora osuđeni Milorad Ulemek i Zvezdan Jovanović. Na dugogodišnje kazne zatvora osuđeno je još 12 osoba, dok polička pozadina ubistva nikada nije otkrivena.

 

Na sahrani je prisustvovalo 70 stranih državnih delegacija, saradnika i više stotina hiljada građana.

Iza sebe je ostavio suprugu Ružicu i dvoje dece, Jovanu i Luku. Nekoliko naziva ulica, trgova i spomenika nose ime Zorana Đinđića.

Zoran Đinđić je bio i čuveni govornik, a mnogi njegovi citati i dan-danas se pamte.

 

"Srbija nema dovoljno novca i to će biti slučaj najmanje nekoliko narednih godina, a verovatno i kasnije. Ovaj nedostatak može se ublažiti samo višestrukim povećanjem uloge drugih faktora, kao što su lična energija, znanje, organizacija, brzina reagovanja. Jedini odgovor na manjak energije jeste – ubrzano kruženje energije".

"Da bi promene uspele, većina članova društva koje je ušlo u promene mora da se svakoga jutra buditi sa osećanjem izuzetnog istorijskog trenutka, s osećajem nečeg velikog i vanrednog".

"Velikih promena nema bez velikih napora. Velikih promena nema bez novih pravila, kreativnosti i odlučnosti. Velike promene se ne događaju same po sebi, evolutivno, prerastanjem jednog sistema u drugi. One se događaju diskontinuitetom, lomljenjem okova i uspostavljanjem novih odnosa".

 

"Za uspeh svakog posla mora da postoji plan, da se tačno zna šta se hoće, ne da se eksperimentiše, ionako nam je to nacionalna osobina. Treba mnogo više vremena utrišiti na oštrenje testere, nego drva seći tupom mašinom".

"Hirurg koji vas operiše nije vam baš simpatičan. Simpatičniji vam je onaj lekar koji vas uverava da ste u odličnom stanju, da operacija nije potrebna, da ćete ozdraviti pijući čajeve. Želim da ljudi uvažavaju moj rad, ne da me vole. Cilj mi je da se vlast u Srbiji meri po tome šta je od postojećih realnih šansi svojim trudom i veštinom iskoristila za zemlju, a ne po tome kako lepo priča, udvara se narodu i kakve dobre namere ima".

Porodica i rukovodstvo DS zajedno sa članovima, prijateljima i poštovaocima danas će položiti vence i cveće na Đinđićev grob u Aleji zaslužnih građana.