Subotica
Privatna arhiva
Subotica

Privatna arhiva

Subotica, Foto: Privatna arhiva

Tokom ovogodišnje "Svetosavske nedelje", od 21. do 26. januara, biće održano pet programa. Za razliku od ranijih godina, kada je ova manifestacija trajala sedam dana, ovogodišnji svetosavski program po strukturi i obimu prilagođen je trenutnim epidemiološkim uslovima koji su propisani za održavanje kulturnih događaja. Svečanom otvaranju "Svetosavske nedelje" prisustvovao je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić.

Gradonačelnik Bakić je, obraćajući se prisutnima, izrazio zadovoljstvo što upravo na otvaranju ove manifestacije može da čestita rukovodstvu i članovima SKC "Sveti Sava" tridesetu godišnjicu rada na očuvanju i promovisanju srpske kulture u Subotici.

Subotica

Privatna arhiva

Subotica, Foto: Privatna arhiva

"Srpski kulturni centar 'Sveti Sava' je, u protekle tri decenije, vršio svoju misiju, sa blagoslovom episkopa bačkog gospodina Irineja, bez obzira da li su sve okolnosti bile naklonjene srpskoj kulturi. To je činjenica za poštovanje. Danas Centar i njegovi programi uživaju punu podršku Grada Subotice, jer su neizostavni deo mozaika subotičkog duha, kojem i Srbi na ovom prostoru daju svoj doprinos već vekovima", rekao je Bakić.

Ova 2021. godina će, dodao je, uz odgovornost i ozbiljnost čitavog društva biti godina izlaska iz pandemijske krize i vraćanja normalnom životu i razvoju.

Subotica

Privatna arhiva

Subotica, Foto: Privatna arhiva

"Napredak Srbije i Subotice ni pandemija ipak nije zaustavila. Tako nije ugasila ni kulturni život i zaista sam ponosan na činjenicu da se i ova manifestacija održava, uz poštovanje svih mera zaštite, kao što su se održali i 'Zavičajni dani' i drugi značajni kulturni događaji tokom prošle godine", kazao je gradonačelnik Bakić.

Istakao je da smo u vremenu velikih iskušenja dobili dodatnu potvrdu značaja naše kulture i tradicije – kao izvora smisla, nadahnuća i utehe u našim životima.

"Sveti Sava podizao je crkve kao duhovna i bolnice kao fizička lečilišta. Danas idemo u susret njegovom prazniku sa potpuno završenim, najlepšim i najvećim hramom u Beogradu, koji je upravo njemu posvećen. Naši ljudi se leče u novim bolnicama, a o Svetom Savi saznajemo u obnovljenim muzejima i do njegovih manastira stižemo novim putevima. Konačno ispunjavamo zavete predaka i stvaramo uslove za bolji i smisleniji život potomaka. Još jednom vam česitam jubilej i želim sreću u daljem radu", naglasio je Stevan Bakić.

Subotica

Privatna arhiva

Subotica, Foto: Privatna arhiva

U ime SKC "Sveti Sava" prisutne je pozdravio predsednik Glavnog odbora Centra, Mile Tasić, a "Svetosavsku nedelju" je, prenoseći pozdrave i blagoslove Njegovog preosveštenstva episkopa bačkog Irineja, otvorio arhijerejski namesnik subotički, protoprezviter Dušan Đukić.

Sinoć je otvorena i izložba slika "Kodovi Danila Vuksanovića", a izložbu je predstavio autor Danilo Vuksanović, slikar iz Novog Sada.

Subotica

Privatna arhiva

Subotica, Foto: Privatna arhiva

Otvaranje "Svetosavske nedelje" počelo je himnom Svetom Savi koju je izvela Dušica Vucelja, magistar solo pevanja, iz Subotice.

Organizator ovogodišnje, dvadeset i devete po redu "Svetosavske nedelje" je Srpski kulturni centar "Sveti Sava".