Emanuel Makron, Aleksandar Vučić
Tanjug
Emanuel Makron, Aleksandar Vučić

Tanjug

Emanuel Makron, Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug

* Vučić pisao Makronu, uoči njegove posete Srbiji

* Srpski predsednik mu je uputio čestitke povodom nacionalnog praznika Francuske

* Emanel Makron će posetiti Srbiju 15. jula, a predsednik Srbije mu je pripremio iznenađenje

Prilikom posete Palati Srbija Vučić će Makronu pokazati globus neverovatne istorije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će ugostiti predsednika Francuske Emanuela Makrona. Tokom naredna dva dana predsednik Srbije biće domaćin francuskom predsedniku, a neki od sastanaka održaće se i u Palati Srbija.

Tom prilikom, Vučić će Makron pokazati globus koji se tu nalazi, a iza koga stoji neverovatna priča.

Globus koji se nalazi danas u Predsedničkom kabinetu Palate Srbija stigao je iz Francuske, kao diplomatski poklon Predsednika Fransoa Miterana Predsedniku predsedništva SFRJ Lazaru Mojsovu 1987. godine.

Globus

Predsedništvo Srbije

Globus, Foto: Predsedništvo Srbije

Izrađen je 1985. godine po direktnoj porudžbini i zamisli predsednika Miterana. Glavni konstruktor ovog globusa bio je arhitekta, pisac, graver i kartograf Fernand Pujon, bliski saradnik predsednika, a kao inspiracija ovoj vrsti predmeta bili su mu Koronelijevi globusi iz kasnog 17. veka.

Veliki broj tih neobičnih predmeta imaju karakteristike koje ih dovode u direktnu vezu sa predsednikom Fransoa Miteranom.

Tako na primer, na svakom globusu iz 1985. godine, kao i na ovom u Palati Srbija, u ,"kartušu" koji je obeležen na sredini Tihog okeana upisan je predsednik Miteran sa oznakama njegove funkcije, a sa spoljne strane ,"kartuša" ucrtana je ogrlica velikog majstora Legije časti.

Na mapi Francuske pominju se mesta za koja je predsednik bio lično vezan, na primer Jarnac, rodno mesto Miterana, Chateau-Chinon izborno sedište Miterana, Latche njegovo mesto odmora.

Emanuel Makron, Aleksandar Vučić

Tanjug/Dragan Kujundžić

Emanuel Makron, Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Globus je postavljen na postolje, napravljeno kao konstrukcija smeštena u dve osmokrake osnove koje su držali balusteri sastavljeni od kuglica, kocki i drugih dekorativnih elemenata. Svaki globus je sa jedne strane imao veliki mesingani prsten koji je obuhvato celu kuglu, okretao se pomoću šipke koja se pružala od severnog do južnog pola.

Visina globusa sa konstrukcijom iznosi 130 cm , a prečnik same lopte 110 cm.

Mala izdavačka kompanija "L žarden d flor" izvela je prototip, za njegovu realizaciju i izradu u malim serijama. Kasnije na osnovu tog prototipa, proizvodnju tih predmeta preuzeo je čuveni "Mobilier National".

Poznato je da je model globusa iz 1985. godine predsednik Francuske Fransoa Miteran darovao šefovima država sa kojima je Francuska negovala dobre diplomatske odnose. SFR Jugoslavija je svakako bila jedna od njih. Kao simbol dobrih diplomatskih odnosa, postojanja podrške i saradnje između Francuske i Jugoslavije svedoči i ovaj predmet koji se i sada čuva u Palati Saveznog izvršnog veća, danas Palati Srbija.

Pročitajte još: