SRBIJA BRILJIRALA! U ovim oblastima smo dobili najviše ocene, evo čime je EU zadovoljna!

U uvodnom delu Izveštaja o napretku Srbije, koji je Evropska komisija objavila 29. maja 2019. godine, konstatuje se da je Srbija na dobrom nivou pripremljenosti u oblastima poslovnog prava, zaštite prava intelektualne svojine, transportne politike, nauke i istraživanja, obrazovanja, kulture i carine.

EU zastava
EU zastava, Foto: Profimedia

Za Poglavlje 29 koje se odnosi isključivo na Carinsku uniju precizira se da je Srbija na dobrom nivou pripremljenosti i konstatuje da je učinjen izvestan napredak usvajanjem Carinskog zakona i Zakona o carinskoj službi.

Nivo usaglašenosti carinskog zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU je visok, stoji dalje u Izveštaju EK. Novi Carinski zakon i Zakon o carinskoj službi koji su usvojeni u decembru 2018. godine omogućavaju dalje usaglašavanje sa Carinskim zakonikom EU, kao i dalju modernizaciju poslovanja Uprave carina Srbije.

Savetuje se da tokom sledeće godine Srbija treba dodatno da nadogradi sistem obrade carinskih deklaracija kroz intergisanje upravljanja rizikom, kao i da dalje ulaže u IT sistem carinske administracije kako bi se omogućila njegova integracija u sistem EU.

U izveštaju EK za 2018. godinu kaže se i da su pravila o carinskom sprovođenju prava intelektualne svojine načelno u skladu sa pravnim tekovinama EU, da se primenjuje regionalna konvencija o pan-evro-mediteranskim preferencijalnim pravilima o poreklu, kao i da je Carinska tarifna nomenklatura za 2019. je usklađena sa Kombinovanom nomenklaturom EU.

Uprava carina i dalje jača svoje administrativne i operativne kapacitete, a naplata carinskih dažbina se povećala za 10 % u prvih 9 meseci 2018. godine.

Napredovao je rad na uspostavljanju funkcionalnog, međusobno povezanog IT sistema, ali kvalifikovani kadrovi i dalje napuštaju IT sektor, pa je potrebno uspostaviti sistem za zadržavanje kvalifikovanih IT inženjera. U izveštaju se napominje da su potrebni znatni napori i investicije za obezbeđivanje interkonektivnosti i interoperabilnosti sa IT sistemima EU, kao i to da je tu investiciju potrebno pravilno budžetirati u narednim godinama.

Preporuka je i da se ojača sistem upravljanja rizikom, da se analiza rizika pre dolaska odnosno polaska robe sveobuhvatno obavlja i da bude usaglašena sa Carinskim zakonikom Unije.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi