Srpske političarke
Ilustracija
Srpske političarke

Ilustracija

Srpske političarke, Foto: Ilustracija

Srbija će najkasnije 28. oktobra, prema rečima mandatarke Ane Brnabić, saznati imena svih ministara koji će činiti novu vladu, a dobar deo resora, i to onih najbitnijih, već je podeljen. Koplja se lome samo za još nekoliko mesta u vladi koja će, veruje se, u narednih par dana biti popunjena.

Siniša Mali je potvrdio da će biti ministar u novoj vladi i da će nastaviti da vodi resor finansija kao i u prethodnom sazivu kabineta Ane Brnabić.

- Dobio sam ponudu koja se ne odbija, da nastavim da vodim resor finansija. To je za mene velika čast i velika odgovornost - rekao je juče Mali na TV „Prva“.

Svoj trenutni resor - poljoprivredu nastaviće da vodi sigurno i Branislav Nedimović, a Ministarstvo zdravlja ostaće u rukama Zlatibora Lončara. Osim njih, samo će još socijalista Branko Ružić zadržati svoje dosadašnje radno mesto i ostati ministar za Državnu upravu i lokalnu samoupravu. A sva ostala personalna rešenja mogu se okarakterisati kao iznenađenja ili rokade...

Prema našim saznanjima, Nikola Selaković, dosadašnji generalni sekretar šefa države, staće na čelo Ministarstva spoljnih poslova. Ministarstvo unutrašnjih poslova preuzeće Aleksandar Vulin, a resor odbrane pripašće dosadašnjem ministru policije Nebojši Stefanoviću. Ministarstvo kulture preuzeće Maja Gojković, a na čelo Ministarstva pravde doći će novo lice - Maja Popović. Ministarstvo privrede preuzeće „žena zmaj“ kako zovu Anđelku Atanasković, dosadašnju direktorku „Petoletke“ iz Trstenika. Zorana Mihajlović najverovatnije će biti ministarka energetike, dok će njen dosadašnji resor (građevina, saobraćaj, infrastruktura) biti podeljen na dva dela, od kojih će jedan, najverovatnije saobraćaj, pripasti Aleksandru Antiću. Nije ipak nemoguće da Antić ostane i u dosadašnjem resoru. Jadranka Joksimović verovatno će preuzeti Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja, dok bi na njeno mesto u Ministarstvo za evropske integracije gotovo izvesno trebalo da dođe Suzana Grubješić.

Suzana Grubješić

Tanjug/ Filip Krainčanić

Suzana Grubješić, Foto: Tanjug/ Filip Krainčanić

Resor trgovine i telekomunikacija, koji je do sada vodio Rasim Ljajić, na upravljanje će biti poveren njegovoj stranačkoj koleginici Tatjani Matić, a novo ministarstvo za brigu o porodici nekome iz stranke Aleksandra Šapića.

Irena Vujović, dosadašnja predsednica opštine Savski venac, jedna je od retkih na političkoj sceni Srbije i u SNS-u koja se nije otimala za ministarsku funkciju. Ona je Vučiću poručila da je ne zanima mesto u novom kabinetu u Nemanjinoj 11, već da je spremna da pomogne stranci i Srbiji na bilo kom mestu za koje se odluči predsednik.

Pročitajte još:

Komentari (1)

Vladimir

22.10.2020 09:56

O kojoj krizi je reč? Mi imamo samo ekonomsku i političku. Jel' ima još neka?