Aleksandar Vučić i Emanuel Makron
Predsedništvo Srbije
Aleksandar Vučić i Emanuel Makron

Predsedništvo Srbije

Aleksandar Vučić i Emanuel Makron, Foto: Predsedništvo Srbije

* Predsednik Francuske je danas oko 13 časova poleteo sa aerodroma "Nikola Tesma", čime je zvanično završio posetu našoj zemlji

* Aleksandar Vučić je ispratio do aviona svog francuskog kolegu, a onda su se pozdravili na krajnje srdačan način

* Pozdrav je bio izuzetno prisan, kakav državnici obično ne praktikuju

Predsednik Francuske Emanuel Makron obećao je da će pomoći u ponovnom pokretanju dijaloga i postizanju dugotrajnog sporazuma između Beograda i Prištine, bivših ratnih neprijatelja, koji su mesecima zaglavljeni u diplomatskom blatu, navodi francuska televizija France24, pozivajući se na agenciju Frans pres.

Tokom posete Srbiji, Makron je rekao da će narednih nedelja organizovati sastanak sa liderima, kako se kaže, Srbije i Kosova, kao i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel da bi se pronašlo globalno i održivo rešenje.

Srbija i njena bivša pokrajina, prema tekstu objavljenom na sajtu ove televizije, još uvek imaju gorak odnos i nakon dve decenije od kosovskog rata koji je doveo do odlaska Prištine i njenog kasnijeg proglašenja nezavisnosti od Srbije.

Pročitajte još:

 

Beograd odbija da prizna Kosovo, te ga još uvek smatra južnom pokrajinom u okviru Srbije, a narastujuća neslaganja prekinula su sve nade koje svaka od njih ima u procesu pridruživanja EU.

U tekstu se dodaje da je Kosovo uvelo takse od 100 odsto na srpsku robu u novembru prošle godine, što je nateralo Beograd da kaže da se razgovori neće nastaviti sve dok se takse ne ukinu.

Emanuel Makron, Aleksandar Vučić

Predsedništvo Srbije

Emanuel Makron, Aleksandar Vučić, Foto: Predsedništvo Srbije

"Događaji u poslednjih nekoliko meseci brinu nas, a odluke koje vode u suprotnom smeru od dogovora treba ukuniti", citiraju se Makronove reči nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

Makron je dodao da je "naša odgovornost da pružimo neophodnu podršku za postizanje dogovora".

U tekstu se stavlja naglasak na činjenicu da sever Kosova, koji ima značajan broj etničkog srpskog stanovništva, i dalje odanog Beogradu, prošlih nekoliko dana je protestvovao protiv taksi koje su prekinule protok srpske robe u region (severnog Kosova).

"Kosovo kaže da neće ukinuti takse dok Beograd ne prizna njihovu nezavisnost, dok Srbija odbija da nastavi dijalog dok se takse ne odbace", navodi se.

Makron, prvi francuski predsednik koji je posetio Srbiju nakon 18 godina je iznenadio hiljade ljudi u Beogradu govoreći na srpskom jeziku.

Ispred spomenika posvećenog francuskog-srpskom prijateljstvu u srednjovekovnoj gradskoj tvrđavi Kalemegdan, Makron je pozvao Srbe da "budu hrabri i traže kompromis" (sa Prištinom).

Aleksandar Vučić, Emanuel Makron

Tanjug/Dragan Kujundžić

Aleksandar Vučić, Emanuel Makron, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Komentari (1)

Gradimir

16.07.2019 22:51

Markon je pozvao Srbiju da bude hrabra i da trazi kompromis. Mi smo hrabar narod i ako treba ponovo cemo se boriti za Kosovo, nase Kosovo, a pregovore sa tim kriminalcima ne treba vise traziti.