Ivanka Popović
Tanjug/Sava Radovanović
Ivanka Popović

Tanjug/Sava Radovanović

Ivanka Popović, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

* Lideri opozicije Dragan Đilas i Sergej Trifunović na društvenoj mreži Tviter pokrenuli su novu izmišljenu aferu koja je u startu doživela fijasko

* Student prorektor Danilo Potparić i desna ruka rektorke Ivanke Popović, prema tvrdnjama Sergeja i aktivista njegovog pokreta "smenjen je na sednici Univerziteta"

* Međutim, istina je da Potparić nije "smenjen" već mu je 1. oktobra istekao mandat, a i dalje je ostao na mestu člana odbora za profesionalnu etiku

Na jučerašnjoj sednici studentskog parlamenta BU, jedan od članova etičke komisije, student prorektor Danilo Potparić, nije reizabran na tu funkciju, što je izazvalo opštu histeriju na društvenim mrežama od strane opozicije, na čelu sa liderom PSG Sergejem Trifunovićem.

Međutim, iako su se Tviteraši glasno pridružili kritikovanju ove odluke, jedan od neistomišljenika opozicione klike, ih je demantovao jednostavnom činjenicom, uputivši ih na zvanične procedure Beogradskog univerziteta i informacijom da je Potpariću istekao mandat 1. oktobra.

Objava Nine Stojaković

Printscreen

Objava Nine Stojaković, Foto: Printscreen

Kako navodi, vrlo je lako spinovati sa nečim što je većini nepoznanica, a što može biti veoma kontraproduktivno u široj slici.

U raspravi koja se povela na Tviteru, stručnjak upućen u procedure Univerziteta u Beogradu pita se šta tačno može student prorektor u raspravi o plagijatu?

- Koliko vidim rektorka ne može ništa već 5 godina (bila prorektor pre ovoga), a da jedan student može nešto. Uputite se i ne stavljajte težinu na leđa coveka koji nije mogao nista da promeni da biste opravdali svoj neuspeh - objasnio je ovaj čovek sekretarki Pokreta slobodnih građana.

Stoga je izvesno da opozicioni lideri predvođeni Đilasom i Trifunovićem sada namerno utiču na novog člana etičke komisije Jagoš Stojanović kako ne bi mogao da glasa po savesti.

Objava Sergeja Trifunovića

Printscreen

Objava Sergeja Trifunovića, Foto: Printscreen

Trifunović na Tviteru računajući na neupućenost javnosti, piše da su studenti silom smenili studenta prorektora koji iz proceduralnih razloga odavno nije trebalo da sedi na tom mestu i novoizabranog Stojanovića optužuju za političku obojenost.

Objava Sergeja Trifunovića

Printscreen

Objava Sergeja Trifunovića, Foto: Printscreen

Na sve to, dojučerašnji student prorektor Beogradskog univerziteta, Danilo Potparić, desna ruka rektorke Ivanke Popović, rekao je za N1 da se na sednici Studentskog parlamenta desila situacija koja se do tada nije dogodila, a to je da sa sednice budu izbačeni on i prorektor za nastavu, profesor Petar Bulat.

Ukoliko se ovakav pritisak javnosti na članove stručnih komisija nastavi, postavlja se pitanje koliko će uopšte biti moguće doneti objektivnu odluku, a da svako ko bude glasao za doktorat Siniše Malog ne bude postavljen na stub srama od strane uvek nezadovoljne opozicije.

Pročitajte još:

Podsetimo, kako je Alo.rs ranije danas pisao, ukoliko Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu bude odlučivao po žalbi rektorke Ivanke Popović na zaključke Nastavnonaučnog veća FON o doktoratu Siniše Malog, grubo će prekršiti pravne akte univerziteta.

Naime, žalba koju je najavila rektorka nije moguća jer prema Pravilniku o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova, žalba na odluku naučno-nastavnog veća nije dozvoljena i Odbor za profesionalnu etiku može samo da je odbaci.

Bonus video

Ministar Dačić o naoružavanju Srbije, Kosovu i konačnoj odluci Evropske unije