Još nije kasno da se vođa katolika pokaje: Nikolić i papa Franja
Associated Press
Još nije kasno da se vođa katolika pokaje: Nikolić i papa Franja
Još nije kasno da se vođa katolika pokaje: Nikolić i papa Franja, Foto: Associated Press


Naime, papu posebno ima da fascinira deo koji se odnosi na “jeres latinsku” i kažnjavanje “popa latinskog”.

Neki bi rekli da šef države Tomislav Nikolić ili nije pročitao Dušanov zakonik ili jeste, pa namerno provocira papu poklanjajući mu primerak.


- I za jeres latinsku, što su obratili hrišćane u azimstvo, da se vrate opet u hrišćanstvo, ako se nađe ko prečuvši i ne povrativši se u hrišćanstvo, da se kazni kako piše u zakonu svetih otaca... I da postavi Velika crkva protopope po svima gradovima i trgovima, da povrate hrišćane od jeresi latinske, koji su se obratili u veru latinsku, i da im dade zapovest duhovnu i da se vrati svaki u hrišćanstvo... I pop latinski, ako se nađe, obrativši hrišćanina u veru latinsku, da se kazni po zakonu svetih otaca... - navodi se, između ostalog, u Dušanovom zakoniku.

A mogao bi da budeš patrijarh
A mogao bi da budeš patrijarh, Foto: Associated Press


Fototipsko izdanje Dušanovog zakonika predsednik Srbije je poklonio i kardinalu Pjetru Parolinu, državnom sekretaru Svete stolice, kome je uručio i Orden Republike Srbije za “istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju prijateljskih odnosa i saradnje između Srbije i Svete stolice”.


Međutim, Nikolić se ne vraća kući praznih ruku. Papa je šefu države poklonio zlatnu medalju izrađenu povodom treće godine otkako je izabran za papu, kao i knjigu “Kroz istoriju medalja ispričana istorija pontifikata”, čiji je autor.


Inače, razgovor pape i Nikolića trajao je 35 minuta. Jedna od glavnih tema razgovora bila je izbeglička kriza, odnosno uslovi u kojima su iračke i sirijske izbeglice, i neophodnosti da se teret krize ravnomerno raspodeli, navedeno je u saopštenju. Teme razgovora su bile, pored izbegličke krize, i protivljenje Srbije prijemu takozvane republike Kosovo u Unesko, kao i formiranje mešovite komisije Srpske pravoslave crkve i Rimokatoličke crkve, koja bi razmatrala istorijske činjenice iz perioda Drugog svetskog rata i ulogu kardinala Alojzija Stepinca u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Komentari (5)

mici

12.09.2015 14:38

A kada ce se razmatrati cinjenice ucestvovanje Pape u genocidu nad Srbima u Hrvatskoj u ovome zadnjome ratu. Jadni mi...

МиКи

12.09.2015 14:58

Ускоро ћемо у СПЦ-у славити усташког истакнутог кардинала Степинца а то са Душановим закоником је прича за малу децу.

misho

12.09.2015 21:49

@МиКи - možda.inače papa će doći osveštati crkvu sv.toma i dragica u bajčetinu.to je poenta posete vatikanu.

milijana

12.09.2015 15:36

Po starom kalendaru pre 1000 i nesto godiina smo svi bili isti. I danas smo hriscani. Ali, prostim recnikom receno, i popovi su hteli vlast--A BOG JE JEDAN--, i upravo zbog te vlasti--politike-- se posvadjase i izmislise PRAVO-slavce i KATO--like. SAMO IME DOVOLJNO GOVORI. JEDNI LIKUJU U OBLIKU VERE, DOK DRUGI PRAVO-SLAVE. Katolicki Vatikan je u ime BOGA kroz istoriju pravio toliko grehova, pravi ih i dalje, a bogami srlja u sve dublju propast. To im ni dragi BOG ne moze vise prastati, i krajnj

kurcovic alojz

12.09.2015 16:23

kamo srece da se vrate na stari kalendar gde smo pre oko 1000 godina svi bili pod istim krovom tj jednim BOGOM, danas nebi bilo ni al kaide ni isila kao ni mnogo drugih zala koji se fabrifikuju iz raznoraznih verskih i drugih fanatizama.