Vulin
Ministarstvo odbrane
Vulin

Ministarstvo odbrane

Vulin, Foto: Ministarstvo odbrane

Vulin je rekao je da će najteži pacijenti zaraženi Kovidom-19 biti hospitalizovani, a da će u hali "Čair" biti smešteni oni koji su pozitivni na virus, a imaju blaže simptome kako bi se sprečilo širenje zaraze.

Vojska

Ministarstvo odbrane

Vojska, Foto: Ministarstvo odbrane

"Ako bude bio potreban veći broj kreveta predviđeni su određeni prostori koji će biti prilgođeni privremenoj bolnici, kao što je prilagođena hala Čair i sale u pojedinim osnovnim školama'' , kazao je Vulin.

Naglasio je da je dužnost Vojske Srbije da pomogne i organizuje život u tim prostorima napominjući da to nisu hoteli već prostori za lečenje u kojima će, kako kaže, vladati vojnička disciplina.

''Oni koji budu smešteni ovde moraće da slušaju i prihvate da se nalaze u vojnom objektu sa vojnom disciplinom. Samo tako će sve funckionisati i samo tako će ljudi izaći srećni i sgurni iz karantina da se vrate svojim porodicama'', kazao je Vulin.

Čair

Ministarstvo odbrane

Čair, Foto: Ministarstvo odbrane

Dodao je da se ''ova pošast'' može pobediti ako svaki građanin Srbije" bude odlučio da je pobedi'' i naglasio da je dovoljno da samo jedan zaraženi prekrši karantin da bi preneo bolest.

Vulin je apelovao na građane da ostanu kod kuće i naglasio da će se tako sačuvati od zaraze.

''Ovo je borba na prvom mestu za naše roditelje, ali i za svakog od nas jer svako može da se razboli, napusti svoj dom i da bude tamo gde ne želi. Molim vas, budite tamo gde želite da budete, a to je vaš dom'', rekao je Vulin.

Poručio je da neće biti kompromisa ni sa kim ko krši disciplinu i misli da može da dolazi i napušta privremenu bolnicu kada poželi.

Vulin

Ministarstvo odbrane

Vulin, Foto: Ministarstvo odbrane

Vulin je dodao da će se u privremenu bolnicu dolaziti sa uputom odgovarajućeg lekara, a inficirani će biti prevezen bolničkim vozilom, kao i da će sve biti planski organozovano.

Na konstataciju novinara da će verovatno biti reakcija u javnosti zbog smeštaja u "Čairu", Vulin je kazao da će sve biti čisto, dezinfikovano i zdravo i dodao da je to vojnički smeštaj.

''Neka nas napadaju sa društvenih mreža, ali neka to rade od kuće. Neka svu mržnju istresu na nas, ali da budu toliko korektni da kažu da je mnog lošije u mnogo bogatijim zemljama, kao što je u Španiji, Italiji i Astriji. Na ovim krevetima spavaju naši vojnici, i ja sam spavao, tako da ne vidim nijedan razlog da to ne urade i drugi'', kazao je Vulin.

Na pitanje koliko će objekata biti pretvoreno u privremene bolnice, ministar je rekao da je to teško predvideti id a će ih biti onoliko koliko bude potrebno, kao i da je počelo sređivanje prostora u Novom Sadu.

Vojska

Ministarstvo odbrane

Vojska, Foto: Ministarstvo odbrane

''Nadam se i voleo bih da i ovo bude previše, ali to ne zavisi od nas'', rekao je Vulin.

Potpukovnik Vladan Mijalković iz mešovite artiljerijske brigade kopnene vojske kazao je da su u Nišu, na osnovu naređenja kopnene vojske, deo jedinica mešovite artiljerijske brigade radi stvaranja uslova za prihvat obolelih od Kovida-19. "Juče i danas u hali Čair pripremili smo 168 kreveta i 59 u još jednoj pomoćnoj prostorij", istakao je potpukovnik.

Dodao je da se u osnovnim školama ''Mika Antić'' i ''Duško Radović'' postavlja 280 kreveta.

''Danas i sutra uvešćemo internet i televiziju. Potavićemo paravane i odvajati po osam-devet kreveta. Oni koji budu smešteni ovde imaće sve uslove za život'', rekao je Mijalković.