Tito pred put rekao Jovanki: Ako mi se nešto desi, otvori ovo... Ubrzo u vilu upadaju Dolanc i Ljubičić, a predmet koji je odredio sudbinu Jugoslavije zauvek nestaje!

Naime, kada je Jovanka Broz, Titova udovica, nasilno iseljena iz kuće u Užičkoj u kojoj je provela više od 30 godina, tog dana, 10.jula 1980, je nasilno otvoren i sef Josipa Broza.

jovanka broz
 Foto: printscreen

Toma Fila, jedan od najpoznatijih advokata sa ovih prostora, otkrio je svojevremeno javnosti možda jednu od najintrigantnijih stvari u vezi sa Josipom Brozom Titom – tajnu Titovog sefa.

Naime, kada je Jovanka Broz, Titova udovica, nasilno iseljena iz kuće u Užičkoj u kojoj je provela više od 30 godina, tog dana, 10.jula 1980, je nasilno otvoren i sef Josipa Broza.

Otvorili su ga šef jugoslovenske tajne policije Stane Dolanc i general Nikola Ljubičić, a u stvari, pismo koje je bilo svojevrstan Brozov testament, trebalo je da otvori njegova žena Jovanka.

Šta je pisalo u pismu koje je “misteriozno nestalo” kada su sef otvorili šef policije i general nikome do danas nije poznato, ali se pretpostavlja da je reč o svojevrsnom političkom testamentu kojim je Broz želeo da obezbedi kontinuitet SFRJ, ali i miran i dostojantven život svoje udovice.

Toma Fila
Toma Fila, Foto: Foto: Pink TV Printskrin

Fila kaže da mu je Jovanka govorila o tom pismu.

“...Ona mi je pričala da je pored njenih papira unutra bilo i Titovo pismo koje je uvek ostavljao kada sam pođe na put. Zaključavao ga je u sef u slučaju da mu se nešto dogodi. Govorio joj je – Da pročitaš ovo ako mi se nešto desi”, zapisao je Fila u svojoj knjizi "Završna reč".

Kako dalje tvrdi ovaj beogradski advokat, prema Jovankinim rečima, ona nikada nije pročitala to pismo, a Tito bi ga, kada bi se vratio sa puta, uzimao nazad. Sve do sledećeg putovanja, kada bi pismo ponovo završilo u sefu.

Fila smatra da je to bila neka vrsta Titovog političkog testamenta i navodi da ga je onaj ko ga je video, zauvek i sklonio.

Da je Titov sef poharan, jer nedostaju razni vredni predmeti, tvrdio je svojevremeno i Titov unuk Josip – Joška Broz, narodni poslanik i predsednik Komunističke partije Srbije.

Broz je za medije više puta pričao o suđenju za Titovu imovinu i naveo da mu je jedan od sudija iz tog postupka rekao da dosta imovine nedostaje, a da je to uzeo neko iz vlasti, koje su se smenjivale od osamdesetih godina prošlog veka!

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi