Kobi Brajant, Aleksandar Vučić
Privatna arhiva
Kobi Brajant, Aleksandar Vučić

Privatna arhiva

Kobi Brajant, Aleksandar Vučić, Foto: Privatna arhiva

Kako "Alo.rs" ekspluzivno saznaje, od izvora bliskih kabinetu predsednika Srbije, u istom tipu helikoptera u kojem je poginuo košarkaš Kobi Brajant, nedavno se vozio i Aleksandar Vučić.

Let je obavljen samo nekoliko dana pre nego što se nesreća u Americi dogodila, a sa predsednikom Vučićem u letelici je bio i srpski član Predsedništva BiH, Milorad Dodik.

Tragična nesreća koja je potresla ceo svet, u kojoj je poginuo legendarni košarkaš Kobi Brajant, bacila je svetlo i na tip helikoptera u kojem je nastradao.

Reč je o Sikorski helikopteru S76, koji stručnjaci ocenjuju kao veoma pouzdan model. Jedna od ovih letelica nalazi se i u Srbiji, i još je u upotrebi.

POUZDANA MAŠINA

Prema rečima stručnjaka, ovaj helikopter može da leti i u uslovima magle, a veoma često se koristi za prevoz VIP ličnosti. Ima prostranu i udobnu kabinu, a glavni propeler pokreću dva motora.

Dodik i Vučić

Printscreen

Dodik i Vučić, Foto: Printscreen

- U pitanju je bezbedan, pouzdan i dobro opremljen helikopter. Ima autopilot, može leteti u složenim meteo uslovima, ukoliko je pilot za to osposobljen. Proizvedeno je oko 100 komada verzije "B". Taj tip helikoptera kupila je Jugoslavija devedesetih godina za prevoz VIP ličnosti, a on i dan danas leti u Helikopterskoj jedinici MUP-a Srbije za te misije - rekao je Petar Vojinović, urednik portala Tango Six, za beogradske medije.

Kada se kroz staklo više ništa ne vidi, tu su instrumenti, ali posada mora da bude obučena da se na njih oslanja. Ukoliko su u kobnoj nesreći Kobija Brajanta piloti izgubili orijentaciju i udarili u brdo, moguće je da su imali problem sa "čitanjem" instrumenata i upravljanjem u uslovima slabe vidljivosti.

U svojoj floti ovakav helikopter ima i američki predsednik Donald Tramp, a za skupoceni izgled unutrašnjosti letelice angažovao je posebnog dizajnera. Grb porodice Tramp, pozlaćeni delovi enterijera i udobne fotelje krase ovu letelicu. A u Sikorskom S76 imala je prilike da leti i kraljica Elizabeta.

PET VEĆIH NESREĆA

Inače, do sada je zabeleženo pet većih nesreća sa ovim tipom helikoptera u svetu.

Kobi Brajant

EPA-EFE

Kobi Brajant, Foto: EPA-EFE

U poslednjoj nesreći kod Los Anđelesa, osim Brajanta poginulo je još 8 ljudi. Pilot helikoptera je, najverovatnije zbog loše vidljivosti, izgubio orijentaciju i udario u brdo.

U nesreći koja se dogodila 10. marta 2017. godine u Istanbulu poginulo je sedmoro ljudi, jer je helikopter zbog loše vidljivosti zakačio TV toranj i survao se na auto-put.

Udes sa Sikorskim S76A desio se i 2013. godine, kada su poginula dva pilota i dva medicinska tehničara u Kanadi.

U Estoniji je 2005. godine u letu Sikorskim bilo 14 žrtava, kada se S76C+ srušio u more.

U more je 2002. godine pao model S76A, a u njemu je stradalo 11 ljudi.

Komentari (4)

koren

28.01.2020 13:42

Mnogo nam znači ova informacija.

Sojic

28.01.2020 14:55

@koren - Sad kad se nisam slogiro

dejan

28.01.2020 14:07

odvratni bosanski srbi.

olja

28.01.2020 14:42

teska tragedija izbegnuta cistom srecom...