Milorad Dodik
Tanjug/AP
Milorad Dodik

Tanjug/AP

Milorad Dodik, Foto: Tanjug/AP

 Da je reč o terorizmu, ubeđeni su radnici Rafinerije, ali i lokalno stanovništvo koje smatra da je reč o očajničkoj akciji sprovedenoj nakon pobede Milorada Dodika na izborima, što je veliki udarac na interese Zapada i vlasti u Sarajevu. Stručnjaci za bezbednost ovu mogućnost takođe ne odbacuju, navodeći da je postizborna situacija u Srpskoj veoma osetljiva, da se glasovi još broje i da su rezultatima nezadovoljni mnogi kako domaći, tako strani faktori.

PROČITAJTE JOŠ:

Stručnjaci ističu i da ukoliko se zvanično utvrdi da je uzrok eksplozije u Rafineriji, u kojoj je jedan radnik poginuo a na desetine njih je ranjeno, diverzija, to bi se definitivno moglo okarakterisati kao klasični teroristički čin.

- Zna se da su Amerikanci nezadovoljni pobedom Milorada Dodika na izborima, da su učinili sve da do toga ne dođe i da bi sada i da ponište rezultate. Dodiku se najviše zamera što je, kako kažu, ruski čovek, te što ima dobre odnose sa Vladimirom Putinom.

- A kada se uzmu u obzir trenutna osetljivost situacije i činjenica da je vlasnik Rafinerije nafte u Brodu baš ruska kompanija „Zarubežnjeft“, sumnje radnika da je neko umešao prste u događaj u Rafineriji, više ne izgledaju kao nešto što odmah treba odbaciti kao netačno i nemoguće - kaže naš izvor iz bezbednosnih krugova BiH.

Požari, požar vatra stan eksplozija

Profimedia

Požari, požar vatra stan eksplozija, Foto: Profimedia

 Službena komisija koja je formirana već je pristupila istraživanju razloga nastalog incidenta i određivanju razmera posledica havarije.

Ilija Jovičić, načelnik opštine Brod, izjavio je da je situacija pod kontrolom i nije istina da su nadležne službe naredile građanima koji žive u blizini Rafinerije da se sklone zbog štetnih čestica iz oblaka. Iz policije je saopšteno da uviđaj još traje i da njime rukovodi dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Doboju.

U Brodu se s nestrpljenjem očekuju rezultati rada službene komisije koja je formirana da sprovede istragu.

Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost, za naš list kaže da se nameće logično pitanje zašto se baš sada ovo desilo i zašto baš posle izbora.

- Rafinerija u Brodu je ranjiva i zbog toga što je na granici sa Hrvatskom. Ne treba isključiti mogućnost da je ovo bio teroristički čin, mada ja lično ne bih želeo da verujem u to. I pre četiri godine isto odmah posle izbora imali smo ubistvo policajca u Zvorniku, pa odmah zatim ubistvo dva vojnika u Sarajevu, dakle u novom mandatu, posle završenih izbora. Te agresivne akcije jesu često povezane s izbornom aktivnošću i zato ta mogućnost ne treba biti isključena. Verujem da MUP Srpske ima to na umu i da razmišljaju i u tom pravcu. Ima mnogo osnova za takvo razmišljanje - u samom Brodu kruži takva priča među zaposlenima, kao i među stanovništvom na tim prostorima. Ipak, trenutno službene informacije govore o nečemu drugom, ali istraga još traje... - kaže naš sagovornik.

Ekološka katastrofa preti i Srbiji!

Posle eksplozije u ovoj rafineriji naftna mrlja veličine 10 metara pluta Savom. Danijel Marušić, župan brodsko-posavski, rekao je da su pripadnici nadležne službe na terenu, kao i da su angažovani firma, koja se bavi sanacijom ovakvih zagađenja, i vatrogasci, koji će, kako je rekao, sanirati ovu situaciju. „Jutros je uočena naftna mrlja veličine oko 10 metara na Savi“, rekao je župan. Naftna mrlja još nije stigla do toka te reke u Srbiji, a u srpskom ministarstvu zaštite životne sredine kažu da visokoobučena, stručna i tehnološki opremljena nadležna služba prati trenutnu situaciju.