Samir Tandir
Alo!/Dejan Briza
Samir Tandir

Alo / D. Briza

Samir Tandir, Foto: Alo / D. Briza

- Ramazan u Sandžaku, u Prijepolju, je poseban kako zbog zajedničkih odlazaka u džamiju, tako i zbog porodičnih iftara (večera nakon celodnevnog posta). Ramazanske pitice ili pitaljke su takođe jedna od posebnosti mubarak ramazana. Zbog obaveza u Skupštini ove godine ću bolje osetiti kakav je ramazan u Beogradu - kazao je on u razgovoru za „Alo!“ i istakao da je ramazan mesec kada više nego obično vernik treba da čini dobra dela.

- Ramazan i post u njemu nas čini da budemo bolji, da budemo senzibilniji na probleme drugih. Iskušenje sa kojim se suočava čovečanstvo kroz pandemiju koronavirusa ljude je još više okrenulo veri u jednog boga i još jednom pokazalo da se verujući ljudi lakše nose sa izazovima života. Još jednom sve ljude pozivam da poštuju preporuke Kriznog štaba u vezi prevencije, a i Islamska zajednica je dala obavezujuća uputstva koja se tiču boravka u džamijama - poručuje Tandir.

Inače, ramazan se smatra najvažnijim i najsvetijim mesecom za muslimanske vernike, u kome je počelo objavljivanje za muslimane svete knjige Kurana, a ovo je druga godina za redom da se obeležava u vreme epidemije koronavirusa.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović poručuje da su se vernici već prilagodili uslovima pandemije, te da su obezbeđeni svi uslovi da se u džamijama i molitvenim prostorima ispoštuju epidemiološke mere.

- Imami i verski službenici nemaju nekih izraženijih problema po pitanju organizacije verskog života - rekao je on i istakao da vernici za vreme posta mogu primiti vakcinu protiv kovida-19, jer ne sadrži hranljive sastojke.

Nasufović poručuje i da Islamska zajednica ima dobru saradnju sa lokalnim zavodima za javno zdravlje, kao i da je sada usmerena na podizanje svesti vernika da u što većem broju prime vakcinu protiv koronavirusa.

Ramazanski post je obavezan za sve punoletne i zdrave muslimane, a završava se Ramazanskim bajramom 13. maja.