Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i Kadri Veselji
president-ksgov.net
Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i Kadri Veselji

president-ksgov.net

Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i Kadri Veselji , Foto: president-ksgov.net

Završen je sastanak američkog ambasadora u Prištini Filipa Kosneta s kosovskim liderima Hašimom Tačijem, Kadrijem Veseljijem i Ramušem Haradinajem. Čeka se odluka.

Sastanak je trajao oko sat vremena, ali se do sada niko nije obratio medijima.

Pročitajte još:

 

Glavna tema njihovog razgovora bio je zahtev SAD za ukidanje nametnutih 100 odsto uvećanih taksi na robu iz Srbije i BiH. Nakon sastanka trebalo bi da bude izvesnije da li će u Prištini pasti takse ili vlada, procenjuju analitičari.

Ambasarod Kosmet je izašao iz zgrade, prenose prištinski mediji, ali ne Tači, Veselji i Hardinaj, pa se pretpostavlja da je sastanak nastavljen bez američkog diplomate. Rezultat ovog sastanka još nije poznat.

Hašim Tači

Tanjug

Hašim Tači, Foto: Tanjug

Do sastanka je došlo nakon više zahteva SAD da Priština ukine nametnute takse Srbiji i BiH i nakon juče najavljenog telefonskog razgovora Haradinaja sa savetnikom za državnu bezbednost američkog predsednika, Džonom Boltonom.

Deo prištinskih medija prenosi da je Bolton razgovarao sa Haradinajem, ali i sa Tačije i Veseljijem. Zvanične potvrde da je došlo do ovog telefonskog razgovora Boltona sa prištinskim liderima nema.

A, kako prenosi prištinska Bota sot razgovor Boltona i Haradinaja bio je "težak" i protekao je u "ozbiljnom tonu". To je, kako se navodi, uznemirilo lidere stranaka koje čine vladajuću koaliciju, koji su se odmah nakon toga našli na vanrednom sastanku i dogovorili da Haradinajeva vlada dobije dva dana da pronađe zajedničko rešenje za prevazilaženje novonastale situacije.

Pročitajte i ovo:

 

Pozivajući se na svoje izvore, Bota sot piše da će nametnute takse biti suspendovane najkasnije naredne sedmice.

Portal Metro piše, prenosi Bota sot, da su lideri odredili i zadatke koje treba ispuniti kako ne bi došlo do narušavanja odnosa sa SAD, koja je glavni sponzor jednostrano proglašene kosovske nezavisnosti. "Naredna sedmica ce biti kraj tarifama nemutih Srbiju, a odgovornost za to će snositi svi koalicioni partineri, a ne samo Haradinaj", piše Metro.