Aleksandar Vučić
printscreen
Aleksandar Vučić

printscreen

Aleksandar Vučić, Foto: printscreen

Vučić je nakon obilaska ustanove odgovarao na pitanja novinara, a posebnu pažnju izazvala je informacija da je Turska otvorila svoje granice, pa se u Srbiji očekuje veliki talas migranata koji je krenuo prema zemljama zapadne Evrope, a već stiže u Bugarsku i Grčku.

Predsednik Srbije je naveo da nadležni organi prate situaciju sa migrantima u našoj zemlji.

- Naša tajna služba to prati i dostavlja nam podatke. Naši građani su u Beogradu i Šidu imali problema sa nekom nervozom kod migranata koje znate da smo dočekali na najlepši način i želeli da im pomognemo kao ljudima u nevolji. Vidim da su ljudi u Šidu uznemireni jer im sve češće migranti upadaju u kuće, na imanja i zato sam zamolio ministra Stefanovića i MUP da pošalju obezbeđenje, specijalne jedinice i žandarmeriju, da bi se osećali sigurnije i da ne bi bili žrtve broja migranata koji čekaju da pređu na teritoriju Hrvatske.

Vučić je istakao da će državni organi donositi odluke u odnosu na razvoj situacije.

- Pratićemo situaciju i u odnosu na razvoj događaja, donosićemo odluke. Pokazaćemo solidarnost sa tim ljudima, ali ćemo svakako znati da zaštitimo naš nacionalni i državni interes. Naši organi će već od sutra uspostaviti potpunu kontrolu i bezbednost za sve građane Šida - zaključio je Vučić.

Obnovljena škola

Predsednik Srbije posetio je Osnovnu školu "Momčilo Nastasijević" u Gornjem Milanovcu za čiju obnovu je država dala 2 miliona evra kako bi se najmlađima obezbedili uslovi za učenje, razvoj i napredak.

- Deca sada imaju nove podove, stolariju, obnovljene sale i bolje uslove za učenje. Sve se to radi u cilju obezbeđivanja kvalitetnog obrazovanja za decu i boljih uslova za građane Srbije, kao i motivisanja da budućnost planiraju u svojoj zemlji - rekao je predsednik Vučić.

Zdravstvo na prvom mestu

Država Srbija uložila je čak 600 miliona evra u tri nova klinička centra, koja se nalaze u Beogradu, Vojvodini i Kragujevcu, zatim šest specijalnih klinika, kao i 19 opštih bolnica po Srbiji.

Ekonomski napredak

Nezaposlenost u Srbiji je smanjena za više od 50 odsto, tačnije sa 700.000 na 300.000 ljudi, a po prilivu stranih investicija, prvi smo u regionu. Rast BDP- od 4 odsto svrstava Srbiju u sam vrh Evrope. Penzije kontinuirano rastu, a prosečna plata dostigla je 515 evra, dok je minimalna zarada povećana više nego duplo, odnosno sa 15.000 na više od 30.000 dinara. U Srbiji su sada dostupni i dobro plaćeni poslovi, poput 15.000 otvorenih radnih mesta u IT industriji, za koje mogu aplicirati svi sa neophodnim kvalifikacijama.

Izgrađeno je 350 km novih auto-puteva i 5.000 km regionalnih puteva što je doprinelo povezivanju svih krajeva zemlje i donelo novi priliv novih investicija. 

Diplomatskim delovanjem predsednika i Vlade Srbije sačuvani su prijateljski odnosi i razvijeni brojni kapitalni projekti u saradnji sa Rusijom, Kinom, UAE, Turskom i zapadnim zemljama. Srbija je postala deo projekta "Turski tok" koji će građanima obezbediti jeftiniju i ekološki čistu energiju.

 

Komentari (10)

Spartak

28.02.2020 19:26

Svaki problem ima rešenje pa tako i ovaj i neće ostati nerešen,policija je tu da radi svoj posao i zaštiti naše građane.

Vlaki

28.02.2020 20:36

Nadlezni organi nece dozvoliti nikakve nerede ukoliko nas zadesi veci talas migranata !

sd

28.02.2020 20:42

NIkada se vise ulagalo nije u zdravstvo i prosvetu !

Denis

28.02.2020 21:10

Migranti su veliki problem Evrope, a nasa Srbija zahvaljujuci odgovornoj politici naseg predsednika dobro se snalazi i vlada situacijom u raznim izazovima i rizicima.

Draganael

29.02.2020 00:32

Srbi ce ponovo biti oni koji ce oruzjem da brane Evropu i sebe od najezde azijata i afrikanaca

Biljana

29.02.2020 05:06

Migranti nisu samo problem Srbije već čitave Evrope. Ali kao i mnogo puta do sada nadam se da ćemo i ovaj problem uspešno rešiti. Svaki problem ima rešenje pa tako i ovaj i neće ostati nerešen, policija je tu da radi svoj posao i zaštiti naše građane.

Saša

29.02.2020 06:37

Mladima treba obezbediti neophodne uslove da razviju sve svoje talente, jer to je investicija u budućnost zemlje.

Persida

29.02.2020 06:57

Nije lako otici iz svoje kuce u nepoznato jer si primoran i treba razumeti migrante - nije im lako i cesto gube strpljenje zbog zatvorenih granica ali treba razumeti i Sidjane jer strahuju za svoju bezbednost. Sto se tice skola, mnogo skola je u losem stanju ali jedna po jedna se renoviraju, dobijaju internet sto je za svaku pohvalu.

M Novosel

29.02.2020 07:11

Nadam se da će Srbija preduzeti sve mere da se taj talas migranata zaustavi i da se neće dozvoliti da dolaze kod nas.

Dragojlo

29.02.2020 08:33

Svaki problem ima I resenje , Srbija je zemlja koja nije zatvorena za pomoc svakome kome je potrebna , tako da ce se resiti i problem Migranta koji udju u nasu zemlju.