Jorgovanka Tabaković
Promo
Jorgovanka Tabaković

Promo

Jorgovanka Tabaković, Foto: Promo

Tabaković svoja očekivanja o stabilnom dinaru i inflaciji temelji na činjenici da su u prethodnom petogodišnjem periodu, i domaća valuta i inflacija, mirovali.

- Obećavam da će Narodna banka učiniti sve da on (dinar) bude stabilan kakav je i bio - poručuje guverner i dodaje da će inflacija ostati niska u okvirima koji su zacrtani. - Stabilan dinar i njegov odnos prema evru, kao referentnoj valuti, govori o tome da je NBS zaista učinila sve da građani mogu da planiraju svoje živote, da privrednici mogu da planiraju svoju aktivnost.

Tabaković objašnjava da kada je nacionalna valuta jaka, a inflacija u granicama ciljanih okvira, pozitivni efekti toga se osete kako u džepovima građana tako i privrede.

- U pozitivnom finansijskom rezultatu svakog od nas pojedinačno, značajna stavka su stabilan kurs, ali i niži troškovi finansiranja od države preko privrede do građana koji imaju kredite u bilo kojoj valuti - kaže Tabaković.

NBS preuzima deo nadležnosi Poreske uprave

Narodna banka Srbije već sutra preuzima deo nadležnosti Poreske uprave koje se odnose na izdavanje i oduzimanje ovlašćenja za obavljanje menjačkih poslova i kontrolu menjačkog i deviznog poslovanja.

- To je nešto što će, uverena sam, doprineti smanjenju sive ekonomije i uvođenju većeg reda u ono što se zove finansijski krvotok zemlje, gde će sve biti i pod lupom Narodne banke Srbije - kaže guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Oko 60 zaposlenih koji su obavljali poslove koji se odnose na izdavanje i oduzimanje ovlašćenja za obavljanje menjačkih poslova i kontrolu menjačkog i deviznog poslovanja u Poreskoj upravi od sutra postaju radnici NBS. Izmenama i dopunama Zakona o NBS, koje takođe stupaju na snagu, ukida se Uprava za nadzor nad finansijskim institucijama kao posebne organizacione jedinice u NBS, a zaposleni će nastaviti da obavljaju poslove koje trenutno obavljaju.

Pročitajte još:

Reč o ukupno 220 zaposlenih i to 124 u Sektoru za kontrolu poslovanja banaka, 55 u Sektoru za nadzor nad obavljanjem delatnosti osiguranja, devet u Centru za superviziju informacionih sistema i 32 u Sektoru za zaštitu i edukaciju korisnika finansijskih usluga. Nove zakonske nadležnosti NBS deo su modernizacije celog bankarskog tržišta, a jedno od novih rešenja je i nedavno uvedena mogućnost "instant plaćanja".

Tabaković objašnjava da je ovaj način plaćanja, koji traje svega 1,35 sekundi, tehnološko rešenje koje je Narodna banka uvela pre Evropske centralne banke. Očekuje da se od 1. aprila poveća broj onih koji koriste ovaj sistem plaćanja jer će sve banke od tog datuma biti dužne da ovu uslugu pruže građanima.

Kupujemo zlato, 20 tona rezervi u trezoru

Narodna banka Srbije ima više od 20 tona deviznih rezervi zlata u trezoru, izjavila je danas guverner Jorgovanka Tabaković.

Ona je na pitanje da li će poslušati predsednika Srbije koji je sugerisao da NBS treba da kupuje zlato odgovorila: "Naravno" i dodala da NBS to već čini, ističući da je važna sigurnost.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je prethodnih dana da postoji opasnost od nove ekonomske krize, krajem sledeće ili 2020. godine, i da Srbija na to ne može mnogo da utiče, ali može da se pripremi da bi lakše "primali udarce". Rekao je da će se Srbija zato orijentisati na povećanje deviznih rezervi, ali i rezervi zlata, i da je guvernerki Jorgovanki Tabaković rekao da polako kupuje zlato, "jer kada bude kriza u svetu, zlato je najskuplje".

Tabaković je rekla i da je ova godina nesumnjivo bila jedna od ekonomski najboljih i da je kada se počinjalo sa teškim reformama ističala da je strpljenje najvažnije.

Takođe je istakla da je važna štednja i racionalna potrošnja.

- Ne danas, ne 2018. za 2019. već je to životni moto odgovornog čoveka. Ljudi su izgubili stpljenje, hoćemo sve odmah i ne pitamo za cenu - rekla je ona.

Guverner NBS je rekla i da je dinar ojačao za 0,2 odsto.