Sprema orden: Tomislav Nikolić
Vladimir Živojinović
Sprema orden: Tomislav Nikolić

Vladimir Živojinović

Sprema ordenje: Tomislav Nikolić, Foto: Vladimir Živojinović

Državni orden je simbol zajedničke poštovanja i zahvalnosti građana, koji se kroz umetnički oblikovano odlikovanje dodeljuje za nacionalni praznik.

Srpska akademija nauka i umetnosti prvi put će, na Sretenje, za skoro dva veka postojanja, poneti najviše odličje. Nisu zaboravljeni ni Matica srpska, Kolarac, Atelje 212, Bitef, ali i Škola naivne umetnosti u Kovačici.

- Ne samo što je sjajan jubilej, nego SANU danas čini se dobija novu snagu. Škola naivne umetnosti koja je brend Srbije, a istovremeno imamo tu divnu komponentu da su u pitanju ljudi koji predstavljaju srbiju, a ustvari su naše nacionalne manjine. Neki kažu preveliki je broj odlikovanja, a ja kažem hvala bogu dok ima ovakvih laureata - kaže profesor Sima Avramović predsednik Komisije za odlikovanja.

Među laureatima režiseri Zdravko Šotra i Lordan Zafranović. One koje nas raduju sportskim medaljama - Ivana Španović, Ana Ivanović i Jelena Janković. Beograđanin Renato Grbić koji je 30-oro spasio samoubistva. Poslednji lovac na naciste Efraim Zurof, ali i jedan grad, javlja RTS.

- Francuski grad koji je primio naše mlade đake u vreme Prvog svetskog rata, obrazovao niz generacija, čak sticajem okolnosti nekadašnjeg prorektora Univerziteta u Beogradu, mnoge koji su posle predstavljali velike ličnosti u Srbiji - rekao je Avramović.

Ličnosti i institucije nadležnoj Komsiji predlažu državni organi, lokalna i pokrajinska vlast, SANU, udruženja i organizacije. Poslednja je predsednikova, potpisom na ukaz o dodali odlikovanja.

Komentari (2)

nedjo

12.02.2017 14:15

a dragicu?

momazver

13.02.2017 08:18

@nedjo - ...a taštu...?