Izbori
Profimedia
Izbori

Profimedia

Ilustracija, Foto: Profimedia

Pravo glasa ima 6.739.441 građanin koji će se izjašnjavati na 8.378 biračkih mesta, od kojih je 90 na Kosovu, 29 u zatvorima, a 38 u inostranstvu.

Za 250 poslaničkih mesta u Skupštini nadmetaće se 3.270 kandidata na 20 izbornih lista, od kojih je šest manjinskih.

Parlamentarne izbore pratiće 1.687 domaćih i 196 stranih posmatrača.

Izbori u nedelju biće 11. od uspostavljanja višestranačkog sistema u Srbiji 1990. godine i peti vanredni od demokratskih promena 2000. godine. Istovremeno, to će biti treći parlamentarni izbori za nešto manje od četiri godine.

U nedelju se održavaju lokalni izbori u 17 beogradskih opština, kao i u 138 opština i 25 gradova Srbije.

Izbori neće biti održani za odbornike skupština gradova Beograd i Zaječar i odbornike skupština opština Arandjelovac, Bor, Vrbas, Kovin, Kosjerić, Lučani, Majdanpek, Medvedja, Mionica, Negotin, Odžaci i Pećinci, jer su to opštine u kojima su izbori održani od 2013. do 2015. godine.

U Srbiji je na snazi predizborna tišina koja će trajati do nedelje u 20.00 sati, kada se zatvaraju biračka mesta i do kada je zabranjena izborna propaganda, održavanje javnih skupova i objavljivanje procene izbornih rezultata.

Na sam dan glasanja, u nedelju od 7.00 do 20.00 sati, dozvoljeno je objavljivanje izveštaja o tome gde su kandidati glasali, ali ne i njihovih izjava.

Tokom izborne tišine dozvoljeno je i emitovanje informacija o odzivu građana i spotova nadležnih republičkih organa i nevladinih organizacija u kojima se građani upućuju u koje vreme i na koji način mogu da glasaju.

Dok je na snazi izborna tišina, na biračkom mestu i na 50 metara od biračkog mesta zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala.

Izborne liste na zbirnom glasačkom listiću raspoređene su po redosledu objavljivanja liste.

Građani će se na parlamentarnim izborima opredeljivati između sledećih lista:

1. Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje,

2. Za pravednu Srbiju - Demokratska stranka (Nova, DSHV, ŽS),

3. Ivica Dačić - Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS) - Dragan Marković Palma,

4. Dr Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka,

5. Dveri - Demokratska stranka Srbije - Sanda Rašković Ivić - Boško Obradović.

6. Savez vojvođanskih Madjara - Ištvan Pastor,

7. Boris Tadić, Čedomir Jovanović - Savez za bolju Srbiju - Liberalno demokratska partija, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Socijaldemokratska stranka,

8. Muamer Zukorlić - Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka,

9. Stranka demokratske akcije Sandžaka - Dr Sulejman Ugljanin,

10. Za slobodnu Srbiju - Zavetnici - Milica Đurđević,

11. Grupa građana "Za preporod Srbije - prof. dr Slobodan Komazec,

12. Ruska stranka - Slobodan Nikolić,

13. Republikanska stranka - Republikanus part - Nikola Sandulović,

14. Srpsko ruski pokret - Slobodan Dimitrijević,

15. Borko Stefanović- Srbija za sve nas,

16. Dijalog - Mladi sa stavom-Stanko Debeljaković,

17. Dosta je bilo-Saša Radulović.

18. Partija za demokratsko delovanje - Ardita Sinani,

19. Zelena stranka,

20. U inat - složno za Srbiju - Narodni savez.

Sve spremno za održavanje izbora na KiM

Na Kosovu i Metohiji sve je spremno za održavanje izbora za republički parlament, a građani će svoje biračko pravo moći da ostvare na 90. biračkih mesta, koja će biti otvorena širom Kosova. Misija OEBS-a na Kosovu sprovešće "akciju prikupljanja glasova", kako bi omogućila biračima sa pravom glasa pristup srpskim izborima, a potom će glasačke kutije sa "prikupljenim glasovima" transportovati u Rašku i Vranje, potvrđeno je Tanjugu u OEBS u Prištini. Portparol Misije OEBS-a u Prištini Senad Šabović izjavio je Tanjugu da su spremni za izbore, da imaju dobar logistički plan, spremno osoblje i da se nadaju da će sve biti u najboljem redu.  Angažovanje OEBS-a oslanja se na prethodna iskustva, naročito ono iz 2014. godine. U Kosovskoj policiji Tanjugu je rečeno da će zbog održavanja javnog reda i mira u nedelju na ulicama biti pojačno prisustvo njihovih pripadnika. Kosovska policija će takođe biti uključena u pratnju, kako ga nazivaju “osetljivog” odnosno izbornog materijala i glasačkih listića.