Ratko Mladić
Printscreen
Ratko Mladić

Printscreen

Ratko Mladić, Foto: Printscreen

Tokom drugog dana žalbenog procesa u Hagu, tužioci odgovaraju na argumente odbrane Mladića koje je zatražilo oslobađajuću presudu.

Tužioci su naglasili da je prvostepeno veće ispravno presudilo da je Mladić bio isveobuhvatnog udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje Muslimana i Hrvata sa velikog dijela teritorije BiH radi uspostavljanja srpske dominacije.

Tužiteljka Laurel Bejg rekla je da je Mladić, tokom rata u BiH, činjenjem zločina ostvarivao cilj tog udruženog zločinačkog poduhvata. Prema njenim rečima, Mladić je kao komandant VRS te zločine prikrivao.

Govoreći o Srebrenici, Baig je kazala da je Mladić "iskoristio VRS da pogubi hiljade muškaraca i dečaka i da desetine hiljada žena, dece i staraca prisilno premesti iz enklave u julu 1995. godine”. Kao dokaz Mladićeve genocidne namere da uništi srebreničke Muslimane, zastupnica optužbe je navela njegovu izjavu, posle ulaska VRS u enklavu, 11. jula 1995. godine da je "došlo vreme da se osvetimo Turcima".

Tužioci su tražili i da se Mladiću doživotna kazna zatvora ne smanji.

Ratko Mladić

AP/Peter Dejong

Ratko Mladić, Foto: AP/Peter Dejong

Tokom današnjeg dana, očekuje se kraj žalbenog procesa, a mogućnost da se obrati imaće i sam Mladić. Žalbeni proces odvija se putem video-veze zbog koronavirusa.

Prvostepenom presudom Haškog tribunala, Mladić je 22. novembra 2017. godine osuđen na kaznu doživotnog zatvora za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratova. On je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Na prvostepenu presudu, žalbe su uložili i odbrana i tužilaštvo. Haško tužilaštvo je tražilo da Mladić bude proglašen krivim i za genocid počinjen u još šest opština u Bosni i Hercegovini 1992. godine, a Mladić je zatražio oslobađajuću presudu, ponovno suđenje ili umanjenje izrečene kazne.

Optužnica protiv Mladića prvobitno je podignuta 24. jula 1995. godine. Nakon što je u bjekstvu proveo skoro šesnaest godina, on je uhapšen u Srbiji 26. maja 2011. godine i prebačen na MKSJ 31. maja 2011. godine.

Suđenje je počelo 16. maja 2012. godine i trajalo je ukupno 530 dana, tokom kojih je prihvaćeno 9.914 dokaznih predmeta, a Pretresno veće je saslušalo ili primilo svjedočenja ukupno 592 svedoka.

Mladićev advokat je rekao:

- Etička dužnost mi je da sve podsetim da gospodin Mladić pati od nekoliko bolesti, ne znam koje je lekove danas primio, znam da je trebalo da u 18 sati primi još neke lekove, ali zbog našeg rasporeda, on nije dobio svoje lekove koje je trebalo da dobije u 18. Nisam mogla da mu pomognem da se pripremi za ovo obraćanje Veću i imam sumnju u vezi njegove psihičke sposobnosti i nisam siguran da on razume koje su posledice ove rasprave kao i njegovih izjava, tako da želim da to imate u vidu, da vodite računa o njegovom zdravstvenom stanju i potencijalnoj nesposobnosti i način na koji utiče bolest na njegov govor. Moram da se povinujem željama mog klijenta i dam mu mogućnost da se obrati sudu.

Ratko Mladić se obratio sledećim rečima:

- Poštovana predsedavajuća, i u zdravstvenom i svakom pogledu imam želju da se obratim, ali vas molim da to ne traje 10 minuta, već makar 31, jer sam od 16. juna 1991. gurnut u rat. Za svaku godinu imam makar jedan minut da nešto kažem, ne za sebe, već u ime ljudi, naroda i ogroman broj mojih patriota, saradnika, srpskoga naroda koji je na vetrometini odavno - balkanskoj. Preko našeg polja prošli su svi krstaški ratovi, bune, ratovi sa turcima, Austrougarima, Hitlerom... Ako dozvolite, molio bih vas, 31 minut ni sekundu više ni manje. Govorim sve iz svoje glave jer sam svedok svih neželjenih događaja u toku ovog rata. Bio sam meta NATO pakta, što sam i dalje, a nemojte se vređati, ovaj Tribunal o kom imam negativno mišljenje, on je čedo zapadnih sila koje od 86. godine, duvaju u isti balon, iako je predsednik SAD Regan rekao javno da se NATO neće širiti ka granicama Rusije... Ja se pitam - ko je lagao? Ona administracija SAD ili ova plava dama koja me dva dana obasipala užasnim, zmijskim, đavolskim rečima!

PROČITAJTE JOŠ: