Vjerica Radeta
Printscreen
Vjerica Radeta

Printscreen

Vjerica Radeta, Foto: Printscreen

 

Sud UN za ratne zločine je odbacio zahtev da se suđenje članovima Srpske radikalne stranke Vjerici Radeti i Petru Jojiću preda pravosuđu Srbije zbog mogućeg uticaja na svedoke optužbe, saopštio je Međunarodni rezidualni mehanizam za ratne zločine.

Mehanizam, koji je sud naslednik Haškog tribunala, je naveo u obrazloženju odluke da svedoci protiv Radete i Jojića ne žele da svoje lične podatke obelodane pred sudom u Srbiji jer se boje za svoje živote.

ŠEŠELJEVA VERNA SARADNICA ŠOKIRALA U JUTARNJEM PROGRAMU! Zbog onoga što je radikalka Vjerica Radeta rekla o svom polu i rođenju smejaćete se ceo dan!

Sudije Mehanizma smatraju da bi tužilaštvo imalo velike probleme oko dokazivanja optužnice pred srpskim pravosuđem jer svedoci nisu volji da se pojave pred sudom u Srbiji.

Navedeno je da su izdati novi nalozi za hapšenje Radete i Jojića, a vlasti Srbije se pozivaju da optužene prebace u Hag.

 

Jojić i Radeta su optuženi za nepoštovanje suda jer su pretili i pokušavali da podmite svedoke u slučaju protiv lidera SRS Vojislava Šešelja pred Haškim tribunalom, podseća se u obrazloženju odluke.

Mehanizam je u junu 2018. doneo odluku da se slučaj prebaci srpskom pravosuđu, ali je ta odluka preinačena jer sudijama nije predočeno da svedoci ne žele da se pojave pred sudom u Srbiji.

Trećeoptuženi radikal Jovo Ostojić je preminuo.