Vojislav šešelj brani Zvezdana Jovanovića
Tanjug Rade Prelić
Vojislav šešelj brani Zvezdana Jovanovića

Tanjug Rade Prelić

Vojislav šešelj brani Zvezdana Jovanovića, Foto: Tanjug Rade Prelić

Optužbi su oslobođeni Milorad Ulemek Legija i Zvezdan Jovanović, nekadašnji komandanti JSO, kao pripadnici jedinice Mića Petraković, Dragoslav Krsmanović, Veselin Lečić, Dragiša Rodić i Vladimir Potić. Ovo je prvostepena presuda i na nju tužilaštvo za organizovani kriminal ima pravo žalbe.

Ulemek po sopstvenoj želji na izricanje presude nije izvođen iz zatvora u Požarevcu, gde služi kaznu od 40 godina zatvora zbog niza krivičnih dela, među kojima je i ubistvo premijera Zorana Ðinđića, dok je Jovanović, koji isto tako služi kaznu od 40 godina zatvora, na koju je osuđen kao neposredni izvršilac Ðinđićevog ubistva, prisustvovao izricanju presude. Ostali optuženi se brane sa slobode.

Izricanju presude prisustvovao je i Vojislav Šešelj, predsednik Srpske radikalne stranke, koji je nedavno od Legije i Jovanovića dobio punomoćje da ih pravno zastupa. On je za „Alo!“ posle toga rekao da je takva odluka suda bila jedina moguća.

- Strašna bi sramota bila za celo pravosuđe da su oni osuđeni. Sada idemo dalje, idemo na obnovu procesa kojim su Legija i Zvezdan osuđeni na maksimalne kazne zbog ubistva Đinđića. Taj proces mora da se sprovede na zakonit način i da se u toku procesa ispita ko je naredio da se streljaju Dušan Spasojević i Mile Luković Kum, to sve otkriva. Ovo sada je dobar znak, moji argumenti za njihovo potpuno oslobađanje su vrlo jaki i mislim i da će advokati sa svoje strane dovoljno učiniti. Oni su srpski heroji i ja ću im pomoći. Danas sam video Zvezdana i još trojicu optuženih, nisam mogao da popričam sa njima zbog blindiranog stakla, ali sporazumeli smo se pogledima - ispričao je Šešelj za naš list.

Inače, tužilaštvo tereti optužene tvrdeći da je od 9. do 17. novembra 2001. godine ta jedinica otkazala poslušnost komandi, povukla svoje pripadnike u centar u Kuli, prekinula komunikacije s komandom i u više navrata odbila zahteve načelnika resora, ministra unutrašnjih poslova i premijera Zorana Ðinđića, da prekine sa pobunom.

Istovremeno, operativni deo Jedinice za specijalne namene je borbenim vozilima i naoružanim ljudstvom u dva navrata blokirao autoput.


Takvim postupanjem bili su neposredno ugroženi bezbednost i ustavni poredak zemlje, navodi se u optužnici. Protest JSO je prekinut nakon što su Petrović i Mijatović podneli ostavke, dok Mihajlović to nije učinio. Optuženi su u svojim odbranama negirali pobunu tvrdeći da su iskazali protest zbog obmane nadređenih.

Pobuna zbog braće Banović

Pripadnici JSO su uhapsili braću Banović, koji su potom izručeni Tribunalu u Hagu, iako je postojao dogovor da se pripadnici JSO ne angažuju za privođenje haških optuženika. Komandantima JSO je navodno rečeno da su u pitanju opasni kriminalci koji će pružati otpor i da niko nije pominjao Haški tribunal, ali se ispostavilo drugačije. Goran Petrović i Zoran Mijatović, tadašnji čelnici DB-a, odbili su da razgovaraju sa predstavnicima Jedinice, koja je bila u sastavu DB-a, što je rezultiralo pobunom.

 

Komentari (2)

saw

14.07.2018 12:44

Niže ne može

Сараџогла

14.07.2018 15:58

Ја живим у комшилуку где је девовала госпођа Јадранка Шешељ и можете да замислите који је отпор био ГДЕ ,БРЕ,ДА СЕ УДАШ ЗА ТОГ ГУЛАНФЕРА КОЈИ ИМА ПРОВЕДЕНЕ ГОДИНЕ НА РОБИЈИ?А робијао први пут због свог поганог језика јер је понижавао своје комунисте.Данас када му видимо стомак питамо се АЛО,БРЕ,ГОСПОЂО ЈАДРАНКА КАКО УСПЕВАШ ДА ГА НА'РАНИШ СЕСТРО СЛАТКА?